Házi nutella adalékanyagok nélkül, ahogy a profik készítik

Házi nutella
Shutterstock - Viktor Kochetkov
finomság Nutella házi
Sokunk kedvenc nyalánksága a gazdag ízvilágú nutella, mely az esti nassolások kihagyhatatlan eleme. A házi nutella azonban nemcsak egészségesebb, de még fenntarthatóbb verziója is a boltiénak.

Minden boltban árusított édességnek létezik házi verziója, ez alól pedig az intenzív aromájú nutella sem képez kivételt. A házi nutella készítésével ráadásul nem csak izgalmas konyhai utazás részese lehetsz, de még bolygónk ökoszisztémáját is óvhatod! Lássuk, hogy készíthető nutella házilag!

Házi nutella, nutella házilag
Egy házi nutella nem csupán finom, de környezettudatos választás is.
Forrás: Shutterstock

Miért környezettudatosabb választás a házi nutella?

Ahhoz, hogy megérthessük miért környezettudatosabb megoldás házilag készíteni ezt a nyalánkságot, vizsgáljuk meg a nutella összetevőket. Krémes, nyúlós állagát a hozzá adott pálmaolajnak köszönheti, melyet olyan monokultúrákban termesztenek, ahol korábban trópusi esőerdők voltak. A pálmaolaj termesztés számos faj, például a orangután élőhelyét veszélyezteti.

A házi nutella viszont nem tartalmaz pálmaolajat, ami egy lépés a fenntarthatóság felé. Érdemes a receptben felhasznált kakaópor eredetét is ellenőrizni vásárlás előtt, valamint magyar termékeket keresni.

Házinutella-recept

Azért is jó, ha a nutella házilag készül, mert ízlésünk szerint módosíthatjuk a hozzávalókat, hogy számunkra az a legfinomabb legyen. Az ízeknek egyedül kreativitásunk szabhat határt.

Hozzávalók

150 g törökmogyoró
1 ½ ek cukrozatlan kakaópor
3 ek porcukor
1 tk vanília kivonat
3 tk étolaj
1 csipet só

nutella házilag, nutella összetevők
Nutella házilag elkészítve egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.
Forrás: Shutterstock

Házi nutella elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
2. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 7-8 percig pörköljük a mogyorókat, és süssük, addig, míg sötétbarnák nem lesznek.
3. Vegyük ki a mogyorót a sütőből, bugyoláljuk őket konyharuhába és azok segítségével távolítsuk el a mogyorók külső héját.
4. Miután kicsit hűltek, a mogyorókat tegyük egy darálóba és aprítsuk addig, míg el nem érnek egy pépes állagot.

Tipp:

Ha valami igazán különlegesre vágysz, mogyoró helyett pisztácia, kakaópor helyett fehér csokoládé felhasználásával pompás pisztáciás nutella készíthető.

5. Amikor a mogyoró elérte a kívánt állagot, csorgasd hozzá az olajat, majd daráld körülbelül egy percig. Ezután tedd bele a cukrot, kakaóport, vaníliaaromát, valamint a sót és keverd alaposan a mixtúrához.

A kész házi nutellát tároljuk jól záródó üvegben, száraz, hűvös helyen. Tálalhatjuk sósropival vagy kenyérrúddal, keksszel, de remekül illik a palacsinta semleges ízéhez, ahogy banános süteményekhez is.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.