Tudtad, hogy a padlizsán valójában nem is zöldség, hanem gyümölcs? A padlizsánnak sok fajtája elérhető a boltokban, lehet lila, fekete, sárga, fehér; formáját tekintve pedig jellemzően gömbszerű, vagy hosszúkás. A padlizsán egy olyan alapanyag, amely a paradicsomhoz és az avokádóhoz hasonlóan rendkívül sokoldalúan felhasználható. Ha éppen valamilyen új módszert választottál a padlizsán elkészítésére, de aggódsz, hogy a keserűség problémát jelenthet, ne félj. Számos módja van annak, hogy ezt elkerüld. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan választhatsz és készíthetsz tökéletes ízű padlizsánt.
Nem vagy oda a keserű ízekért? Ne aggódj, a keserű padlizsán szerencsére elkerülhető és ez egyszerűbb, mint gondolnád. Rengeteg különböző padlizsánfajta létezik, és vannak olyanok, amelyeket kifejezetten a keserűség csökkentése érdekében nemesítenek, hiszen nem mindenki szereti ezt az intenzív ízt.
Ha mégis olyan fajtát találsz, amely keserű, akkor az első lépés, amit megtehetsz az az, hogy eltávolítod a padlizsánból a keserűséget okozó nedvességet. A padlizsánt érdemes besózni, így a só segít kiszívni a keserű nedvességet. Emellett fontos, hogy megfelelően főzd meg, mert az alulfőzött padlizsán még megőrzi a magas savasságú keserű ízét.
Van mód arra is, hogy már eleve megfelelőt válassz. A kulcs abban rejlik, hogy tudd, mikor érett a padlizsán.
Ugyanis, ha túlérett a padlizsán, az nagyobb eséllyel lesz keserű, nagyobb koncentrációban fordulhatnak elő az olyan keserűséget okozó vegyületek, mint például a szolanin. Érdemes tehát érett, de nem túlérett padlizsánt választani.
A héjnak fényesnek, simának és mély lilának kell lennie, míg a szárnak élénk zöldnek. A textúrája legyen kemény, és a gyümölcsnek legyen súlya.
Az éretlen padlizsán keményebb, és nehezebben emészthető, ezért ilyet sem érdemes választani.
A helyes tárolással elkerülhetjük, hogy túléretté és ezáltal keserűvé váljon a padlizsán. A legjobb, ha hűvös, sötét helyen tartjuk, távol a többi gyümölcstől és zöldségtől, amelyek gyorsíthatják az érési folyamatot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.