Tudod mi az a burrata és hogyan fogyaszthatod? Íme, a legjobb variációk!

Shutterstock/Pixel-Shot -
olasz konyha sajtkülönlegesség alapanyag
Az olasz burrata, amely a pugliai Andriából származik, egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte és hazánkban is. A burrata egy krémes, friss sajt, ami a mozzarellához hasonlóan tehéntejből készül, de belsejében gazdag tejszín rejtőzik, ettől válik igazán különlegessé.

A burrata külső ismertetőjegye, jellegzetessége, amely alapján rögtön fel lehet ismerni, a tetején lévő zárás, amely olyan, mint egy kis konty. Belseje krémes, édes és sós egyszerre. Abban különbözik a mozzarella sajttól, hogy a ennek a belsejében a külső réteghez hasonló nyújtott szálas állagú sajtdarabkák találhatók, amelyek tejszínnel vannak összekeverve. Eredete a Bianchino család nevéhez köthető: 1956-ban Olaszországban rendkívüli fagy és hóesés miatt a tejet nem tudták elszállítani, ezért úgy döntöttek, hogy feldolgozzák. Eredetileg a cél tehát a tej tartósítása volt, ma már azonban a burrata önálló és igen kedvelt termékké vált.

Burrata
Nyáron a burrata friss paradicsommal egszerű de ízletes fogás. Forrás: Shutterstock/Medvedeva Oxana

Milyen ételekhez passzol a burrata?

Ma a világ minden táján a séfek egyik legkeresettebb alapanyaga, önmagában vagy különböző fogások részeként tálalják. A Made in Italy élelmiszerek és az olasz konyha egyik fő zászlóvivője is a világon: az utóbbi években egyre többen érdeklődnek a burrata iránt, hiszen rendkívül sokoldalú a konyhában és a különböző ízpárosításokban. Íme néhány egyszerű ötlet, hogyan használhatjuk fel. 

A burrata felhasználásának egyetlen szabálya, hogy soha ne főzzük meg. Mindig nyersen tálaljuk, akár önállóan, akár más ételekkel kombinálva, vagy például rizottóban használhatjuk még vaj helyett.

Ne feledjük, hogy a burratát, akárcsak a mozzarellát, szoba hőmérsékleten érdemes fogyasztani. Ezért a legjobb, ha egy órával az étkezés előtt kivesszük a hűtőből, így jobban érvényesülnek aromái és íze, és a meleg ételekhez is jobban illik.

Burrata tésztához

Az itáliai gasztronómia híres a tésztaételekről, természetesen a burrata is passzol néhány tésztás finomsághoz, amelyet otthon is könnyen elkészíthetsz. A burratát mindig a végén, a tálalás pillanatában adjuk hozzá a tésztához, kiváló kísérője egy egyszerű paradicsomszószos spagettinek. Tálalás előtt érdemes egy kis olíva olajjal is meglocsolni. De a burrata sajt tökéletesen illik egy egyszerű pesztós tésztához, vagy gnoccihoz  is. A pesto erősebb ízét jól kiegészíti a burrata krémes lágysága. 

Burrata salátában

Nyáron a burratát a legjobban egy friss paradicsomsalátával tálalhatjuk, amelyet egyszerűen olajjal, sóval, bazsalikommal és extra szűz olívaolajjal ízesítünk. Ha ennél merészebb kombinációra vágysz, próbáld ki az őszibarackkal, bazsalikommal és burratával készült salátát, ami fantasztikus ízélményt nyújt.

Burrata sajt garnéla rákkal

Az utóbbi években egyre népszerűbb kombináció a burrata és garnélarák. A garnélarák természetes édessége és a fűszernövények ízvilága tökéletesen kiegészíti a burrata krémes lágyságát. Az eredmény egy gazdag, árnyalt ízvilág, amelyet a citrusfélék, például citrom vagy narancs még tovább fokozhatnak.

Bruschetta burrata sajjtal

A burrata tökéletesen illik a klasszikus bruschettához: egy szelet pirított kenyérre extra szűz olívaolaj, fokhagyma, friss paradicsom, bazsalikom és burrata kerül. Egyszerűsége ellenére ínycsiklandó finomság. A bruschetta és burrata kombinációjának variációi szinte végtelenek, bátran próbáljuk ki más fűszerekkel, olasz sonkával, vagy cukkínivel is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.