Végre újra elérkezett a mandarinok szezonja! Ezek a kis téli gyümölcsök nemcsak isteni illatúak és finomak, hanem rendkívül egészségesek is, és szerencsére mostanában szinte bárhol beszerezhetők. De miért is olyan különlegesek ezek az édes citrusok? Íme 5 ok, amiért minden nap érdemes mandarint fogyasztanunk.
A mandarin tele van nyomelemekkel és ásványi anyagokkal, például kalciummal. A kalcium erősíti a csontokat és gondoskodik az egészséges fogakról. Ráadásul a mandarin különösen jó biohasznosulással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet könnyen fel tudja használni a benne található tápanyagokat.
Az egészséges és feszes bőrhöz sok C-vitaminra van szükség, mivel ez segíti a kollagén kötőszövet felépítését, ami szép, sima bőrt eredményez. A testünk azonban nem képes C-vitamint előállítani, így azt táplálékkal kell bevinnünk. A mandarin igazi C-vitaminbomba! Emellett a bőr számára fontos béta-karotin is található a mandarinban, amely segíti a sejtek regenerálódását.
Az influenza és nátha elleni küzdelemben is segíthet a mandarinban található C-vitamin. Általánosan erősíti az immunrendszert, és ha már elkaptunk valamit, rövidítheti a megfázás időtartamát is.
Az ideális napi mennyiség három-négy mandarin – ezzel már a napi C-vitamin szükségletünknek egyharmadát fedeztük.
Hihetetlen, de igaz: amerikai kutatók egy tanulmányban azt találták, hogy a mandarinok még a fogyásban is segíthetnek.
A citrusfélékben található nobiletin nevű anyag serkenti a zsírégetést. Tipp: a nobiletin leginkább a héj alatt, azokon a fehér rostokon található, amelyeket gyakran lehúzunk. Érdemes tehát ezeket is megenni.
A nobiletin másik jótékony hatása, hogy megakadályozza a túlzott zsír felhalmozódását a májban, ezzel hozzájárulva az egészségének megőrzéséhez. A zsírmáj - amely leginkább a túlzott cukor- és szénhidrátbevitel következménye -, különféle betegségeket, mint például rákot, cukorbetegséget és oszteoporózist idézhet elő.
Bár a fentiek alapján látható, hogy a mandarin milyen egészséges gyümölcs, azonban sajnos nem minden mandarin finom édes ízű, akadnak közte savanyúak is, amit lássuk be, nem túl élvezetes elfogyasztani. Hacsak nem rajongsz a savanyú ízért. Viszont nem kell kidobnod ezt az értékes téli gyümölcsöt, hiszen létezik egy tökéletes trükk, amivel a savanyú mandarin újra édes lesz.
Tudtad, hogy már a boltban is felismerheted, hogy egy mandarin édes lesz-e? A legjobb, ha a gyümölcs kerek, vékony és feszes héjú, valamint édes illatú.
Ennek ellenére sajnos előfordulhat, hogy a mandarin hámozása után mégis savanyú ízt tapasztalsz. Ne aggódj! Megmutatjuk, hogyan édesítheted meg a gyümölcsöt – mindössze két tálra és vízre lesz szükséged.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.