főzési praktikák tippek a konyhában csirke főzés
Hogyan kell főzni a csirkét? Ezekkel a tippekkel neked is sikerülni fog a puha, szaftos és omlós főtt csirke elkészítése.

A főtt csirke titka az egyszerűségében rejlik: a párolásnak köszönhetően a hús tökéletesen omlós és szaftos lesz, amely számos ételben felhasználható. Bár a főzés alapja szinte olyan egyszerű, mint egy fazék víz felforralása, van néhány trükk, amellyel garantáltan mindig tökéletes csirkét készíthetsz. Olvasd el az alábbi tippeket, hogy minden alkalommal sikerrel járj.

puha főtt csirke
A főtt csirke ezekkel az apró trükökkel lesz tökéletesen puha.
Forrás: Shutterstock/SUNG MIN

A főtt csirke titkai

Lehet, hogy veled is előfordult már, hogy túlfőzted a csirkemellfiléket és ettől szárazzá és gumiszerűvé váltak. Pedig hidd el, nem lehetetlen küldetés, hogy a csirke omlós, ízletes és finom legyen.

Hogyan főzzünk csirkét? - Íme a hozzávalók

  • 4 db (170-225 g) csirkemellfilé, bőr nélkül
  • 4 csésze alacsony sótartalmú csirkealaplé vagy víz
  • Só 
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Csirke: bármilyen csirkeaprólékot, sőt, akár egy egész csirkét is megfőzhetsz a bemutatott módszerrel, de a csirkemell számára a legjobb. Ha a száraz, kemény hús a csirkemell legnagyobb hátránya, a főzés (valójában inkább a párolás) a megoldás, amely biztosítja, hogy a hús szaftos maradjon. 
  • Alaplé:  

A csirkealaplében való főzés biztos módja annak, hogy azonnal felerősítsd az ízeket. 

A csirke főzése alaplében (víz helyett) egyszerű módja annak, hogy ízesítsük a húst. Bátran dobhatsz néhány aromás hozzávalót is a fazékba. A hagyma, zeller és répa, vagy egy kombinációja a gyömbérnek és az újhagymának még ízletesebbé varázsolhatja a főtt csirkét.
Só: a főzés/párolás egyik előnye, hogy a húst belülről és kívülről is ízesíti, szinte úgy, mint egy pác. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, bőségesen kell sózni. Ha alacsony nátriumtartalmú csirkealaplevet használsz, az csak félig segít. További só hozzáadására lesz szükség, hogy a főzőfolyadék gazdagon ízesített legyen. Ha víz helyett alaplét használsz, adj 1 evőkanál sót minden egyes liter vízhez.

Elkészítés

1. Helyezd a csirkét egy nagy fazékba, és öntsd rá az alaplevet (vagy vizet), hogy ellepje. Bőségesen sózd és borsozd. A csirkét hideg vagy szoba hőmérsékletű folyadékba tedd. 

2. Tedd a fazekat közepes-magas hőfokra, és forrald fel. Azonnal csökkentsd a hőt (nem szeretnénk, hogy a csirke forrjon!), takard le a fazekat, és hagyd párolódni, amíg  a csirke teljesen átfő, körülbelül 10 percig. 

3. Időnként vedd le a fedőt, hogy megbizonyosodj arról, hogy a folyadék csak gyöngyözve fő, és szükség esetén állítsd be a hőt.

4. Használj csipeszt, hogy áthelyezd a csirkét egy vágódeszkára, és pihentesd legalább 10 percig; ez a pihenési idő biztosítja, hogy a levek bent maradjanak a csirkében, és ne folyjanak ki a vágódeszkára, amikor elkezded széttépni.

5. Miután a csirke pihent, használj két villát, hogy nagyobb darabokra szedd szét a húst, vagy ha kisebb darabokra van szükséged, használd a kezed.

Tippek a tökéletes főtt csirke elkészítéséhez

Soha ne tedd a csirkét közvetlenül forró folyadékba! Kezdd inkább hideg alaplében vagy vízben, és egyidejűleg melegítsd őket. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a csirke egyenletesebben főjön, megakadályozva, hogy a külső része túlfőjön, míg a belseje nyers marad.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.