5+1 meglepő ötlet, amihez felhasználhatod a spenótot

spenót, spenót felhasználása
Shutterstock/TataSerg -
konyhai tippek felhasználási mód spenótos spenót receptek
Unod már a megszokott spenótos recepteket? Ha valami igazán különlegeset szeretnél kipróbálni Popeye kedvenc eledelével, mutatunk néhány izgalmas, meglepő módot, ahogyan a spenótot újraértelmezheted!

Mindannyian tudjuk, hogy a spenót, vagy más nevén paraj jót tesz az egészségünknek: vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és antioxidánsban gazdag. Akár imádod ezt a salátazöldséget, akár az az egyik újéi fogadalmad, hogy idén majd megkedveled és többet fogyasztasz belőle, az ötletek tárháza kimeríthetetlen. Valószínűleg még soha nem gondoltál ezekre a felhasználási módokra – de most itt az ideje, hogy kipróbáld őket!

spenótos palacsinta
A spenótos palacsinta csak egy a spenót kreatív és ízletes felhasználási módjai közül.
Forrás: Shutterstock/Ahanov Michael

5+1 kreatív tipp a spenót felhasználásához

1. Tedd bele a palacsintába

A sós spenótos palacsinta ínycsiklandó alternatívát kínál az édes palacsinták helyett, az édes spenótos palacsinta pedig élénk zöld színével dobja fel a hagyományos változatot. Az édes palacsinták spenóttal általában kisebb mennyiségben tartalmazzák a zöldet, így egy szép zöld színt kapnak minimális spenót ízzel. A sós spenótos palacsinták már jobban kiemelik a spenót ízét, hiszen azt szeretnéd, hogy a zöld íz domináljon. Az elkészítése nagyon hasonló az édes verzióhoz, csak cukor nélkül. Adhatsz a tésztához sajtot is ,amitől még ízletesebbé válik. Ezek a palacsinták tökéletesek brunchhoz, tojással vagy avokádóval tálalva.

2. Sós kekszek spenótból

Amikor kekszekre gondolsz, valószínűleg csokidarabos vagy zabpelyhes változatok jutnak eszedbe, a spenót biztosan nem az első gondolatod. Pedig bizony lehetséges, hogy a klasszikus süteményeket sós formában újragondold spenóttal. Ha számodra a sós keksz furcsán hangzik, inkább képzeld el őket sült fasírtként vagy pogácsaként. Kezdd apróra vágott friss spenóttal, vagy használd fel az olvasztott, jól kinyomkodott fagyasztott spenótot. Adj hozzá sajtot: a feta remek választás, hiszen intenzív íze jól passzol a spenóthoz, de használhatsz mozzarellát, cheddar sajtot, vagy bármit, amit a hűtődben találsz. Keverj hozzá friss fűszernövényeket, sót és borsot. Ezután csak tojásra, lisztre és egy kevés sütőporra lesz szükséged, hogy olyan tésztát kapj, amelyből könnyen formázhatsz golyókat. A golyókat lapítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és süsd 15-20 percig. A sós spenótos kekszek remek snackként szolgálnak, de akár köretként is megállják a helyüket.

3. Készíts friss spenótos tésztát

A tészta általában a jól megszokott bézs színben pompázik. Bár nincs is ezzel semmi baj, egy krémes szósszal kombinálva mégis színtelen fogásnak tűnhet. Éppen ezért olyan izgalmas a spenótos tészta! Itt most nem egy spenóttal kevert szószról van szó, hanem házi tésztáról, amelynek tésztájába valóban belekerül a spenót. Giada De Laurentiis spenótos tészta receptje szerint csak annyit kell tenned, hogy blansírozol egy adag spenótot, majd lecsöpögteted és alaposan kinyomkodod belőle a felesleges nedvességet. Ezután keverd össze a hagyományos tésztahozzávalókkal – liszttel, tojással és sóval.  A spenótos tésztát könnyebb kinyújtani, ha van tésztagéped, de kézzel is megoldható. 

A legegyszerűbb formák a hosszú tészták, mint a tagliatelle vagy a pappardelle, de bármilyen kézzel formázott tészta elkészíthető belőle. Mivel friss tésztáról van szó, néhány perc főzés is elegendő. Egy egyszerű szósszal tálalva tökéletes és a spenót íze igazán érvényesül.

4. Készíts spenótos brownie-t

Ha brownie-ról van szó, a spenót valószínűleg nem az első hozzávaló, ami eszedbe jut. Pedig ez a leveles zöldség észrevétlenül belecsempészhető az édességedbe. 

A spenótos brownie nemcsak kielégíti az édesség utáni vágyat, hanem egy kis extra vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, így tökéletes választás válogatósoknak vagy azoknak, akik szeretnének valami kreatívat sütni.

A sikeres spenótos brownie titka, hogy a spenótot pürésíteni kell. Használhatsz fonnyasztott friss spenótot vagy kiolvasztott, jól kinyomkodott fagyasztott spenótot, amit simára turmixolsz. Ezt keverd bele a brownie tésztájába a klasszikus hozzávalók mellett: kakaópor, olvasztott csokoládé, cukor, liszt, tojás, vaj vagy olaj. A spenót íze nagyon enyhe, és a gazdag csokoládé teljesen elfedi, így az édesség továbbra is mennyei marad. A spenót ráadásul szaftossá teszi a brownie-t, miközben vasat és rostot is tartalmaz. Ez az édesség tökéletes arra, hogy még a legnagyobb zöldségelleneseket is megtévessze. Csak ne áruld el senkinek, mi van a brownie-ban, amíg meg nem kóstolják!

5. Készíts belőle spenótchips-et!

A kelkáposztachips-et mindenki ismeri és szereti, de tudtad, hogy spenótból is készíthetsz hasonló ropogtatni valót? 

A spenótchips elkészítése rendkívül egyszerű, csak egy sütőre és néhány tepsire van szükséged. Kezdd azzal, hogy a megmosott, nyers spenótleveleket meglocsolod olívaolajjal, majd egy tálban alaposan összeforgatod, hogy minden levél olajos legyen. Ezután egy rétegben elrendezed őket a sütőpapírral bélelt tepsin, megszórod a kedvenc fűszereiddel, és 175°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütöd. 

Fontos, hogy a levelek ne fedjék egymást, mert így nem tudnak megfelelően ropogósra sülni, ezért érdemes több tepsit használni, ha nagyobb adagot készítesz. A fűszerezés terén bátran kísérletezhetsz: fokhagymapor, füstölt paprika, curry por, cayenne bors, oregánó vagy akár sörélesztőpehely is remek választás. Keverj össze egy saját ízlésednek megfelelő fűszerkeveréket, és készítsd el az ideális ízvilágú spenótchips-et.

+1 Készíts belőle pesztót!

Sokan a bazsalikomos pesztóra gondolnak, amikor pesztóról van szó. Bár ez a klasszikus genovai recept, valójában bármilyen leveles zöldből készíthetsz pesztót, így a spenótból is. Készíthetsz teljesen spenót pesztót, vagy hozzáadhatod a bazsalikomos változathoz is. A spenót pesztó ugyanúgy készül, mint a klasszikus: csak összeturmixolod a spenótot, fokhagymát, fenyőmagot, olívaolajat, sajtot és fűszereket és már kész is. A végeredmény egy ínycsiklandó szósz, amely tökéletes tésztaételekhez, szendvicsekhez vagy salátákhoz. Az ízvilága földesebb és kevésbé illatos, mint a bazsalikomos változaté, de ugyanolyan finom.

 Íme egy egyszerű trükk, amivel megakadályozhatod, hogy a házi bazsalikomos pesztó megbarnuljon. Ez különösen akkor lehet gond, ha előre készíted el. Mindössze annyit kell tenned, hogy egy kis spenótot is adsz a bazsalikomhoz. Mivel a bazsalikom íze intenzívebb, a spenótot nem igazán érzed benne. Az így készült pesztó pedig gyönyörű mélyzöld színt kap, amely meg is marad.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.