Sokan kidobják, pedig értékes alapanyag: a csodálatos hagymahéj

Onion,Peeled,And,Skin,Isolated,On,White,Background,,Clipping
Shutterstock - andria01
vöröshagyma főzés konyha
Főzés során általában rutinszerűen dobjuk ki a hagymáról lehántott héjat. Ez azonban nagy hiba, mivel a hagymahéj egy igazi csodaszer.

Vöröshagyma pucoláskor alig várjuk, hogy a terrakotta színű külső héjától megszabaduljunk, gondolván, fölösleges. Pedig ez a része is számos hasznos tápanyagot tartalmaz, de még finom is. Összeszedtük, miként hasznosíthatod a hagymahéjat.

hagyma, vöröshagyma, hagymahéj
A hagymahéj sok mindenre felhasználható
Forrás: Shutterstock

Miért jó a hagymahéj?

Gyerekkorunk óta mantrázzák hogy együk meg az alma héját, mert abban van a legtöbb vitamin és ásványi anyag – ugyanez a vöröshagyma esetében is helytálló. Telis-tele van C-, illetve B6-vitaminnal, folsavval, káliummal, mangánnal, illetve gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amik a hagyma külső rétegében koncentrálódnak nagyobb mennyiségben.

A hagymahéj íze is sokkal intenzívebb, egyetlen probléma vele az, hogy nehéz megrágni, így nyersen fogyasztva valóban nem nagy élmény. Még szerencse, hogy szuper módszerek léteznek a hagyma héjának felhasználására.

Így hasznosítsd a vöröshagyma héját!

  •    Nagymamáink csodaszere, a hagymatea
Onion,Peel,Tea,onion,Tea,Health,medical,quercetin
Nagymamáink csodaszere, a hagymatea
Forrás: Shutterstock

Ehhez a csodálatos hagymateához nem kell mást tenned, mint megmosni egy megtermett vöröshagymát, lehántani a héját, majd forrásban lévő vízzel nyakon önteni. 2-3 percig hagyjuk lefedve ázni, utána halásszuk ki belőle hagymahéjat. Ízesíthetjük mézzel vagy cukorral és kiváló köhögéscsillapító, nyákoldó készítményt kapunk.

  •   Készíts belőle alaplét!

Rengeteg recept előírja az alaplét, amihez a hagymahéj páratlanul felhasználható. Ehhez meg kell pucolni 2-3 nagyobb fej hagymát, belerakni egy teafilterbe, majd kb. 1,5 l vizet felforralni és abban legalább 30 perci áztatni. Készülő alaplevünket ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel és  petrezselyemmel, ha pedig még gazdagabb ízekre vágyunk, további leveszöldségek héját is belefőzhetjük.

Tipp:

A víz, amiben megmosod a hagymahéjakat, ne a lefolyóba, hanem szobanövényeidre öntsd, mert kiváló növényi tápoldat, de a kártevők elűzésében is hasznos lehet.

  •    Vöröshagymapor, a fűszerek esszenciája

Mosd meg alaposan a lehántott hagymahéjat, utána itasd fel a vizet egy konyharuhával. Terítsd szét egy sütőpapírral kibélelt tepsiben a héjakat és alacsony hőfokon szárítsd ki őket addig, míg teljesen törékenyek nem lesznek. A kiszárított vöröshagyma héjakat tedd darálóba, és daráld finom porrá. Ezzel egy gazdag ízű, kreatívan felhasználható hagymás fűszert kaphatsz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.