Második esély a szaloncukornak – Így lesz a maradékból mennyei finomság!

sütés palacsinta szaloncukor
Megmaradt a sok karácsonyi édesség? Mutatunk néhány egyszerű ötletet a szaloncukor felhasználására.

A karácsonyi ünnepek után gyakran előfordul, hogy marad egy-két doboznyi szaloncukor. Ahelyett, hogy a finomság a szemetesben végezné, számtalan kreatív és ínycsiklandó módon hasznosíthatjuk újra a megmaradt édességeket. Legyen szó gyors desszertről, látványos vendégváró finomságról vagy egy különleges reggeliről, cikkünkben mutatunk néhány egyszerű, de annál finomabb ötletet, amelyekkel a szaloncukor új életre kelhet a konyhánkban!

szaloncukor
Ha megmaradt a szaloncukor, készítsünk belőle más édességeket!
Forrás: Shutterstock

Megmaradt a szaloncukor? Így használhatjuk fel!

  • Minden van hozzá

Ha apró ajándékra van szükségünk, süssünk házilag omlós kekszválogatást. Nagyon mutatós, gyorsan összeállítható, ráadásul nem megy kárba a maradék cukor, ha csokidarabok helyett azt tesszük bele.

  • Karamellásból az igazi

A fagyos téli napokon nincs is jobb egy bögre forró csokinál. Egy lábasban keverjünk el 2 evőkanál kakaóport, 4-4 teáskanál keményítőt és cukrot, majd öntsünk rá 5 dl tejet. Főzzük csomómentesre, szórjuk bele a feldarabolt szaloncukrot. Ha elolvadt, már kortyolhatjuk is.

  • Ne végezzen a kukában!

Ha az idő múlásával megkeményedtek, bármelyik tésztában megállják a helyüket. Csupán annyi a dolgunk, hogy vízgőz fölött olvasszuk fel, és óvatosan keverjük a masszába.

  • Rántsuk ki!

Ha már azt hittük, minden különlegességet megsütöttünk, próbáljuk ki a brit sztárséf, Nigella Lawson receptjét. A szaloncukrot tanácsos egy éjszakára hűtőbe tenni, majd forgassuk amerikai palacsintatésztába, és bő, forró olajban süssük ki.

  • Mivel töltsük meg?

Ne essünk pánikba, ha elfogyott otthon a mogyorókrém a palacsintához. Az olvasztott szaloncukrot kenhetjük még kenyérre, kalácsra vagy éppen háztartási kekszre is.

  • Turbózzuk fel!

Dobjuk fel a hagyományos kókuszgolyót egy kis extra ünnepi édességgel, legyen az epres, csokis vagy éppen kókuszos. Vágjuk fel a szaloncukrot apró darabokra, majd kézzel dolgozzuk bele a kekszmasszába. 

  • Vendégvárásra is mutatós

Ha ránk tör a csillapíthatatlan édesség iránti vágy, készítsünk pohárkrémet. Az üvegek aljára morzsoljunk néhány zabkekszet, szórjuk rá a felaprított cukrokat és a meggyet. Kanalazzuk rá a kemény tejszínhabbal elkevert vaníliás krémet.

  • Kísérletezzünk bátran

A puding mindig beválik, ha egyszerűen gyors édességet szeretnénk készíteni. Egy tálban rétegezzük a következők szerint: babapiskóta, felkarikázott banán, feldarabolt szaloncukor, majd öntsük rá a pudingot.

  • A reggeli megkoronázása

Ha már unalmas a tejberizs, daraboljuk fel a család kedvenc karácsonyi édességét, és keverjük a finomságba. Ha maradt még, a tetejére is reszelhetünk. Biztos, hogy nagy kedvenc lesz a családban!

  • Egészben vagy félbevágva?

A kedvenc, jól bevált muffin tökéletes kísérője az esti teának, de jól jön a reggeli kávé mellé is. A cukrokat kockázzuk az alaptésztába, de akár egészben hagyva vagy félbevágva is belesüthetjük.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.