Egyszerű titok, amivel a klasszikus carbonara még krémesebb lesz

Carbonara
Shutterstock - Alessio Orru
olasz tészta olasz konyha eredeti recept
A carbonara egyik legvonzóbb jellemzője a krémes állaga, amit sokan tejszín hozzáadásával érnek el. A klasszikus olasz recept szerint azonban nincs szükség tejszínre. Egy másik hozzávalóval viszont olyan krémes textúrát érhetünk el, amilyenre mindenki vágyik.

A carbonara egy egyszerű, mégis ínycsiklandó olasz tésztaétel, ami csupán tojásból, pecorino sajtból, füstölt húsból (általában guanciale vagy pancetta), és tésztából készül. Az alábbi receptben rejlő titok pedig az, hogy a krémes állagot nem a tejszín, hanem a tojásfehérje adja. Alessandra Ciuffo olasz séf elárulta, hogyan készíthetjük el a tökéletes carbonarát – tejszín hozzáadása nélkül. Aki kipróbálja, nem fogja megbánni.

carbonara
A carbonara egy egyszerű, mégis ínycsiklandó olasz tésztaétel
Forrás: Shutterstock

Eredeti carbonara recept tojásfehérjével

Hozzávalók

  • 113 g guanciale
  • Egy csésze frissen reszelt pecorino romano sajt
  • Három tojás, sárgája és fehérje elválasztva
  • 454 g bucatini, spagetti, rigatoni vagy kedvenc tésztája
  • Fekete bors, ízlés szerint
Guanciale,,Italian,Ham,,Cold,Cuts
Guanciale, a hagyományos olasz szalonna
Forrás: Shutterstock

Elkészítése

1. Szeleteld fel a guanciale-t falatnyi darabokra. Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, add hozzá a guanciale-t, és pirítsd addig, amíg a zsiradék ki nem sül belőle és finom ropogóssá nem válnak a falatok.

2. Egy lyukas kanál segítségével szedd ki a ropogós guanciale-t egy papírtörlővel bélelt tányérra.

3. Válaszd szét a tojások fehérjéjét és a sárgáját. A sárgájához add hozzá a reszelt pecorino sajtot, és keverd össze jól, amíg sűrű, pasztaszerű nem lesz. Adj hozzá körülbelül egy teáskanálnyit a guanciale zsírjából.

4. Habverő, vagy mixer segítségével verd fel a tojásfehérjét (kb. 2-3 percig), amíg lágy csúcsokat nem kapsz.

5. Forralj fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá egy csipet sót, majd főzd al dentére a tésztát (kb 2 perc).

6. Távolítsd el egy evőkanálnyi zsírt a serpenyőből, amiben a guanciale-t sütötted, majd őrölj bele frissen őrölt borsot és pirítsd kb. egy percig.

7. Ezután add hozzá a tésztát a zsírhoz és keverd el, hogy jól belepje mindenhol. Vedd le a tűzről.

8. A tésztavízből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojássárgás keverékhez, keverd el, majd öntsd rá a tésztára és jó alaposan dolgozd össze.

9. Ha szükséges, adj hozzá még több tésztavizet. Ezután óvatosan keverd hozzá a tojásfehérjét a tésztához.

10. Tálald friss, ropogós guanciale darabokkal, extra pecorino sajttal, és fekete borssal. 

Penicillinleves - Az olasz anyukák titkos, évszázados receptjeEttől a hozzávalótól lesz ellenállhatatlan Jamie Oliver bolognaijaKvíz: azt hitted mindent tudsz az olasz konyháról? Bizonyítsd be!


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.