Téli energiabomba: növeld vitalitásod ezekkel a D-vitamin tartalmú ételekkel

D-vitamin, egészséges ételek
Shutterstock/Evan Lorne -
egészség D-vitamin alapanyag gasztronómia étel konyha
Fáradtnak érzed magad a téli hónapokban? Nem kell kizárólag a napfényre hagyatkoznod a napi D-vitamin adagodhoz. Turbózd fel az energiaszinted D-vitamin tartalmú ételekkel.

Télen kevesebb időt töltünk a napon, így szervezetünk valószínűleg nem jut elegendő D-vitaminhoz. A D-vitamin hiány pedig fáradtságot okozhat, olyannyira, hogy legszívesebben téli álmot aludnánk. Emellett az immunrendszerünkre és a hangulatunkra is hatással van. Kutatások szerint két órányi, vagy akár még több délutáni napfényre is szükség lehet ahhoz, hogy a bőr elegendő D-vitamint termeljen a téli hónapokban. De szerencsére nem csak a napfényből nyerheted ki a napi D-vitamin adagodat. A táplálkozási szakértők szerint az alábbi D-vitamin tartalmú ételek segíthetnek ebben, és elárulták azt is, hogy milyen mennyiségben érdemes fogyasztani őket. 

D-vitamin tartalmú ételek, amivel pótolhatod a szükséges napi ajánlott mennyiséget.
A halak, a tojás, a sajt, a marhamáj, a gombák mind fontos D-vitamin tartalmú ételek.
Forrás: Shutterstock/Tatjana Baibakova

D-vitamin tartalmú ételek, amelyeket érdemes beiktatnod az étkezésedbe

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin egy létfontosságú tápanyag, amely számos fontos szerepet tölt be a szervezetben, beleértve a csontok egészségét, az idegrendszer működését és az immunrendszer támogatását. Hilary Walentuk dietetikus és táplálkozási szakértő szerint: „A D-vitamin fokozza az immunsejtek termelődését, segít a szervezetnek leküzdeni a vírusokat és baktériumokat, így különösen fontos tápanyag a megfázás és az influenza szezonjában.” Egy átlagos felnőttnek napi 600 nemzetközi egység D-vitaminra van szüksége, míg az idősebbek számára ez az adag körülbelül 800 nemzetközi egység is lehet. 

A szükségletet azonban olyan tényezők befolyásolhatják, mint az életkor, a bélrendszer egészsége, a napfénynek való kitettség, a bőrtónus vagy a genetika.

A szakértők két fő D-vitamin típust emelnek ki: a D2-t (ergokalciferol) és a D3-at (kolekalciferol). A D2 nem alakul át olyan hatékonyan a szervezetben, mint a D3. Ha élelmiszerekről van szó, akkor a D3, amely jobban hasznosul és állati eredetű forrásokból származik. Lauren Manaker, regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő szerint: „Bár mindkét típus segíthet a D-vitamin szintjének növelésében a szervezetben, kutatások szerint a D3 hatékonyabb a szint fenntartásában és hosszú távú emelésében” – mondta.

Milyen ételek tartalmaznak D-vitamint?

A halak, a tojás, a sajt, a marhamáj, a gombák, valamint a D-vitaminnal dúsított gabonafélék és tejtermékek – beleértve a növényi tejeket, például a mandula- és szójatejet is – ismert forrásai ennek a létfontosságú vitaminnak.

A tojássárgája nagyjából 40 nemzetközi egység D-vitamint tartalmaz, így valószínűleg nem tudod kizárólag ebből fedezni a napi ajánlott bevitelt. Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, „egészséges zsírokkal érdemes párosítani, akár étrend-kiegészítőből, akár ételekből visszük be” – magyarázta Carla Hernandez, a női egészségre specializálódott regisztrált dietetikus. Ilyen lehet például az avokádó, az olívaolaj, a sajt vagy a vaj. Egy evőkanál csukamájolaj a napi ajánlott D-vitamin-bevitel 170%-át fedezi, míg 85 gramm szivárványos pisztráng körülbelül 81%-ot biztosít. A csukamájolaj a D-vitamin egyik legjobb forrása, de a minőség nagyon fontos. Olyan megbízható márkát válassz, amely ellenőrzi a nehézfémeket és szennyeződéseket, mivel a belsőségekben méreganyagok halmozódhatnak fel. 

A jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmazó halak közé tartozik a vadlazac, a makréla és a konzerv tonhal.

Mivel a D2 elsősorban növényi eredetű, a gombák is kiváló választásnak számítanak.  100 gramm portobello gomba egy kicsivel több mint a fele a napi ajánlott D2-vitamin-bevitelnek. Ha például lazacot fogyasztunk, annak zsírtartalma segíti a felszívódást. A gombák viszont alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak zsírt, ezért érdemes egészséges zsírokkal, például avokádóval vagy olívaolajjal párosítani, hogy javítsuk a D-vitamin felszívódását. Ha azonban nem szeretnél egész nap csak gombát enni, érdemes változatos forrásokból pótolni a D-vitamint. A szójatejet és a narancslevet gyakran D-vitaminnal dúsítják és érdemes lehet más dúsított élelmiszereket is kipróbálni, mint például a gabonapelyheket. 

Melyik gyümölcsben van D-vitamin?

Ahogy az a fentiekből látható a D-vitamin leginkább állati eredetű forrásokban, mint a halak, tojás és tejtermékek található meg. Azonban néhány gyümölcs is tartalmaz D-vitamint, de ezek általában kisebb mennyiségben. Tehát nem jelentős D-vitamin-szolgáltatók, mégis hozzájárulnak a napi D-vitamin bevitelhez. Ilyen például a narancs, a banán, a kiwi, az avokádó, a füge, a papaya, görögdinnye és az ananász. Továbbá a narancslé gyakran dúsítva van D-vitaminnal, amivel szintén növelhető a napi ajánlott adag.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

9+1 étel és ital, amely segít túlélni a megfázást és az influenza szezontLegjobb téli saláta receptek: 3 egészséges ötlet, ha valami friss és vitamindús fogásra vágyszJapán diéta, az év fogyókúrás tippje: tovább élhetsz, ha ezt követed

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.