Biztonságos megenni a gyümölcsön lévő matricát? Íme, amit a szakértők mondanak

Bár a gyümölcsökön sokszor megtalálható kis matricák nem tűnnek veszélyesnek, sokan felteszik maguknak a kérdést: vajon ártalmasak lehetnek, ha véletlenül megeszünk egyet? A szakértők segítenek tisztázni a kérdést és elmondják, mit érdemes tudni róluk.
A gyümölcsökön, mint például alma, banán, narancs és egyéb egész zöldségeken lévő kis matrica az árnyilvántartási kód (Price Look-Up, PLU) néven ismert. „Ezek a PLU matricák vonalkódokat tartalmaznak, amelyek az adott termék típusát, fajtáját, méretét és azt jelzik, hogy hogyan termesztették (pl. hagyományos, organikus, génmódosított) az eladás helyszínén” – magyarázza Lara Tiro, élelmiszertudós.
A Nemzetközi Termésnorma Szövetség (IFPS) több mint 1400 egyedi kódot szab meg és szabályoz a zöldségekre és gyümölcsökre.
A hagyományos termesztésű termékek négy számjegyű kóddal rendelkeznek, amely 3-mal vagy 4-gyel kezdődik. Az organikusan termesztett termékek öt számjegyű kóddal jönnek, amely 9-cel kezdődik, majd a 3000 vagy 4000-es sorozatú számok következnek. „A beágyazott számozási rendszer emellett jelzi a termék származási országát” – mondja Brian Chau, élelmiszertudós. Hozzáteszi: „A matrica az adott cég logóját és nevét is tartalmazza.”
A PLU matricák alapvető információkat biztosítanak a kereskedők, ellátási láncok és fogyasztók számára.
Chau és Tiro egyaránt elmondja, hogy a PLU matricák az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott élelmiszeripari minőségű ragasztókkal, papír- vagy műanyag alapanyagokkal, valamint tintával készülnek. Mivel a matricák közvetlen kapcsolatban vannak a nyers zöldségekkel és gyümölcsökkel, mindhárom összetevőnek meg kell felelnie az FDA élelmiszerbiztonsági követelményeinek.
Bár a matricák azonosítási célokra készülnek, azok szándékos vagy véletlenszerű megevése nem fog megbetegíteni. Ennek az az oka, hogy a matricák olyan anyagokból készülnek, amelyeket az FDA általában biztonságosnak tart (GRAS).
Viszont ne számíts arra, hogy bármilyen ízt vagy táplálkozási előnyt nyújtanak, mert a matricák ízetlenek. Fontos, hogy kisgyermekek számára ezek a matricák fulladásveszélyt jelenthetnek, és mivel nincs érdemi oka a matricák megevésének, célszerű eltávolítani őket, mielőtt megeszed a gyümölcsöt.
Bár a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott matricák élelmiszeripari minőségű anyagokból készülnek, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint nem biológiailag lebonthatóak, ezért nem komposztálhatóak. Az USDA által támogatott kutatás folyamatban van a komposztálható gyümölcsösmatricák kifejlesztésére.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.