A brokkoli mindig a megosztó zöldségek közé tartozott, hiszen sokan nem szeretik, pedig egy igazán sokoldalú növény, amely számtalan ízletes módon elkészíthető. Párolva, köretként is finom, de készülhet belőle krémleves, zöldséges fasírt, vagy rakott brokkoli, hogy csak néhány ételt említsünk. A brokkolit általában csak leöblítjük víz alatt, mielőtt feldolgoznánk, de vajon ez elég-e ahhoz, hogy megfelelően megtisztítsuk? Hiszen a brokkoli szoros rózsái mindenféle dolgot elrejthetnek. Ismerd meg a brokkoli tisztításának leghatékonyabb módját!
A brokkoli mosása nem kell, hogy bonyolult legyen. A szakértő azt tanácsolja, hogy a brokkolit folyó víz alatt öblítsük le körülbelül egy percig, miközben alaposan dörzsöljük át a kezünkkel, hogy a rózsák között is kitakarítsuk. „A brokkoli folyó víz alatt való öblítése hatékonyan csökkenti a szennyeződéseket, baktériumokat és egyes peszticid maradványokat” – monda Jennifer Palliant, dietetikust, élelmiszertudományi szakértő. „A legjobb egy percig öblíteni… és ha meleg vízben áztatod, az még hatékonyabb” – teszi hozzá.
Bár a sima víz jól működik, egyesek szigorúbb tisztítási módszereket preferálnak a brokkoli alapos tisztításához. A szódabikarbóna és ecet oldatok a legnépszerűbbek a közösségi média oldalakon. De vajon valóban hatékonyabb ez a módszer? Pallian szerint a szódabikarbóna hatékony, de extra erőfeszítést igényel.
Ha egy lépéssel tovább szeretnél menni, azt tanácsolja, hogy készíts egy 1%-os szódabikarbóna oldatot, úgy, hogy egy teáskanál szódabikarbónát keversz két csésze meleg vízhez. Ezután merítsd bele a brokkolit, és hagyd ázni 12-15 percig a felületi peszticid maradványok eltávolítására. Ne felejtsd el alaposan leöblíteni használat előtt.
A peszticid egy olyan vegyi anyag, amelyet a mezőgazdaságban használnak a növények védelmére. A peszticid maradványai a zöldségeken, gyümölcsökön maradhatnak, ami fogyasztás során bekerülhet a szervezetünkbe. Bár általában biztonságosnak tekintik őket, a túlzott mennyiség vagy a nem megfelelő használat egészségügyi kockázatot jelenthet. A szakértő szerint azonban a peszticid maradványokat szoros ellenőrzés alatt tartják, és már a tisztítási intézkedések előtt is biztonságos határokon belül vannak.
A szakértő azonban figyelmeztetett arra, hogy van egy dolog, amit semmiképp sem szabad csinálni a brokkoli tisztításakor: kerüld el, hogy a brokkolit, agy bármilyen más zöldséget szappannal, mosószerrel moss meg. A szappan ugyanis beszivároghat a zöldségbe, így bekerülhet a szervezetünkbe és akár egészségügyi problémákat is okozhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.