Rákkeltő marha és lúgos perec: nyugtalanító tények a kedvenc nasijaidról

A nasi nem csak kiegészítő tevékenység lehet, remek megoldás arra is, hogy legyűrd az éhséget, ha a következő főétkezésig már semmiképp nem bírod ki.
Bűnös élvezet– mondják sokan a nassolásra és bizony van is benne valami: a legtöbb ropogtatnivaló rengeteg felesleges kalóriát tartalmaz, tápanyagokban viszont meglehetősen szegény. Ennek ellenére mégis borzasztóan nehéz ellenállni olykor egy-két falatnak, hiába tudjuk, hogy másnap (de legalábbis a következő mérlegre állásnál biztosan) megbánjuk gyengeségünket. Talán egy kicsit segíti az önmegtartóztatást, ha elolvasod a következő tényeket kedvenc finomságaidról.
Nincs is jobb annál, amikor egy izgi film mellé pattogatott kukoricát csemegézel, de tisztában vagy vele, milyen mellékhatásoknak teszed ki magad?
A popcorn ízesítésére használt aromák ugyanis tartalmaznak egy diacetil nevű anyagot, ami a kutatások alapján károsítja bizonyos élőlények, például az egerek tüdejét.
Kis mennyiségben még nem jelent veszélyt, viszont azok a gyári dolgozók, akik rendszeresen, huzamosabb ideig lélegezték be a gőzt, úgynevezett popcorn tüdőt észleltek magukon, ami a tüdőkárosodás egyik formája.
Milyen csodásak is azok a puha, meleg perecek, amik csak úgy foszlanak a kezeidben! Bizonyára eszedbe sem jutott, hogy kedvenc pékárudat talán olyan maró vegyszerbe mártották, amely képes feloldani az üveget.
A lúgról beszélünk, amit általában szappankészítésre és lefolyók dugulásának megszüntetésére használják, azonban a hagyományos bajor perecek is egyik összetevőjét képezi, ugyanis a perec tésztáját gyakran víz és lúg keverékébe mártják, hogy szép, barna színe legyen.
A beef jerky, azaz a szárított marhahús komoly veszélyt jelenthet, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet a feldolgozott húst a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolta.
Meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az ilyen jellegű húsok fogyasztása megnöveli a vastag- és végbélrák esélyét.
Magas nátrium- és zsírtartalma miatt a sült krumplit eleve nem tekintik egészséges snack-választásnak, ráadásul tartalmaz egy akrilamid nevű vegyszert is, ami a laboratóriumi állatokban képes rákot okozni. A vegyszer nem található a nyers burgonyában, akkor keletkezik, amikor magas hőmérsékleten sütik azt. A kutatók felfedezték, hogy a sült krumpli több akrilamidot tartalmaz, mint bármilyen más élelmiszer.
A gyümölcsízű joghurtos cukrokat egészséges vitaminforrásként forgalmazzák: sok csomagoláson szerepel, hogy valódi gyümölcsből készülnek és a napi ajánlott C-vitamin-mennyiséget tartalmazzák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy helyettesítik a valódi epret vagy banánt.
Táplálkozási szempontból a gyümölcsös rágcsálnivalók jobban hasonlítanak az édességhez, mint a valódi gyümölcsökhöz, hiszen hiányzik belőlük az az élelmi rost, amelyet a friss gyümölcsök biztosítanak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.