Rákkeltő marha és lúgos perec: nyugtalanító tények a kedvenc nasijaidról

élelmiszer, nasi, érdekességek
Shutterstock - Tatjana Baibakova
élelmiszer érdekesség nasi
A nasizás életünk szerves része: pattogatott kukoricát eszünk a moziban, jégkrémet nyáron, chipset az esti filmnézéshez. Azt mindannyian tudjuk, hogy ezek a falatok nincsenek a legjobb hatással a vonalainkra, de vajon mi a helyzet az egészségünkkel?

A nasi nem csak kiegészítő tevékenység lehet, remek megoldás arra is, hogy legyűrd az éhséget, ha a következő főétkezésig már semmiképp nem bírod ki. 

élelmiszer, nasi, érdekességek
Olykor bizony elég nehéz ellenállni a finom nasiknak. 
Forrás: Shutterstock

A nasik elrettentő árnyoldala 

Ellenállhatatlan kísértés

Bűnös élvezet– mondják sokan a nassolásra és bizony van is benne valami: a legtöbb ropogtatnivaló rengeteg felesleges kalóriát tartalmaz, tápanyagokban viszont meglehetősen szegény. Ennek ellenére mégis borzasztóan nehéz ellenállni olykor egy-két falatnak, hiába tudjuk, hogy másnap (de legalábbis a következő mérlegre állásnál biztosan) megbánjuk gyengeségünket. Talán egy kicsit segíti az önmegtartóztatást, ha elolvasod a következő tényeket kedvenc finomságaidról. 

1. Pattogatott kukorica

Nincs is jobb annál, amikor egy izgi film mellé pattogatott kukoricát csemegézel, de tisztában vagy vele, milyen mellékhatásoknak teszed ki magad?

 A popcorn ízesítésére használt aromák ugyanis tartalmaznak egy diacetil nevű anyagot, ami a kutatások alapján károsítja bizonyos élőlények, például az egerek tüdejét.

Kis mennyiségben még nem jelent veszélyt, viszont azok a gyári dolgozók, akik rendszeresen, huzamosabb ideig lélegezték be a gőzt, úgynevezett popcorn tüdőt észleltek magukon, ami a tüdőkárosodás egyik formája.

2. Perec

Milyen csodásak is azok a puha, meleg perecek, amik csak úgy foszlanak a kezeidben! Bizonyára eszedbe sem jutott, hogy kedvenc pékárudat talán olyan maró vegyszerbe mártották, amely képes feloldani az üveget. 

A lúgról beszélünk, amit általában szappankészítésre és lefolyók dugulásának megszüntetésére használják, azonban a hagyományos bajor perecek is egyik összetevőjét képezi, ugyanis a perec tésztáját gyakran víz és lúg keverékébe mártják, hogy szép, barna színe legyen. 

3. Beef jerky

A beef jerky, azaz a szárított marhahús komoly veszélyt jelenthet, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet a feldolgozott húst a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolta. 

Meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy  az ilyen jellegű húsok fogyasztása megnöveli a vastag- és végbélrák esélyét. 

4. Sült krumpli

Magas nátrium- és zsírtartalma miatt a sült krumplit eleve nem tekintik egészséges snack-választásnak, ráadásul tartalmaz egy akrilamid nevű vegyszert is, ami a laboratóriumi állatokban képes rákot okozni. A vegyszer nem található a nyers burgonyában, akkor keletkezik, amikor magas hőmérsékleten sütik azt. A kutatók felfedezték, hogy a sült krumpli több akrilamidot tartalmaz, mint bármilyen más élelmiszer.

5. Gyümölcsös joghurtos cukorkák

A gyümölcsízű joghurtos cukrokat egészséges vitaminforrásként forgalmazzák: sok csomagoláson szerepel, hogy valódi gyümölcsből készülnek és a napi ajánlott C-vitamin-mennyiséget tartalmazzák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy helyettesítik a valódi epret vagy banánt. 

Táplálkozási szempontból a gyümölcsös rágcsálnivalók jobban hasonlítanak az édességhez, mint a valódi gyümölcsökhöz, hiszen hiányzik belőlük az az élelmi rost, amelyet a friss gyümölcsök biztosítanak.

5 étel, amit tilos mikrohullámú sütőben melegíteniTöbb 100 ezer forintba is kerülhet, ha így tárolod a tejet: nagy hibát követsz elTudtad? Ezekben a boltokban vásárolhatsz élelmiszert SZÉP-kártyával 2025-ben

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.