Valóban mindig meg kell mosni a rizst? A válasz igen meglepő

Pile,Of,Raw,Rice,On,Sunny,Wooden,Kitchen,Table,,Ready
Shutterstock - MaraZe
konyhai tippek köret főzés
A rizs az egyik legismertebb és legnépszerűbb alapanyag a világon, sok fajtából válogathatunk és végtelen számú recept készíthető belőle. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy szükséges-e mindig megmosni a rizst főzés előtt.

Van, aki számára alapvető szabály az, hogy a rizst mindig meg kell mosni, mielőtt elkezdjük főzni, de akad, aki gyakran, vagy mindig kihagyja ezt a lépést – időt és energiát megspórolva. Addig öblíteni a rizst, amíg a víz tiszta nem lesz – nem kevés energia és fáradtság. De vajon megspórolhatjuk-e ezt a lépést, vagy jobb, ha minden egyes alkalommal vesszük a fáradtságot, amikor rizst főzünk?

rizs
A rizs leöblítése inkább a keményítő miatt fontos
Forrás: Shutterstock

Tényleg olyan fontos mindig alaposan megmosni a rizst?

Rob Seixas, a Delish vezető igazgatója így nyilatkozott erről:

Bocsánat, hogy csalódást kell okoznom, de igen, a rizst át kell öblíteni, függetlenül a fajtától és az elkészíteni kívánt recepttől.

A rizs mosása elengedhetetlen az esetleges szennyeződések eltávolításához, de Seixas szerint nem ez az elsődleges ok. A szennyeződések persze jelen lehetnek a rizsszemeken, de a modern rizsfeldolgozási módszereknek köszönhetően ezek kockázata meglehetősen alacsony.

A rizs leöblítése inkább a keményítő miatt fontos. Seixas elmondta, hogy amikor a rizst zsákokban szállítják, egymáshoz dörzsölődnek a rizsszemek és az a por, ami ezáltal keletkezik, az bizony a keményítő. Amikor ez a keményítő hidratálódik és felmelegszik, ragacsos anyag keletkezik, és ennek köszönhetően a rizsszemek összetapadnak. A rizs eleve keményítőtartalmú, de ez nem feltétlenül rossz dolog. A túlzott keményítő viszont kevésbé ideális.

Minden típusra igaz ez?

Seixas szerint kivétel nélkül minden rizstípust át kell öblíteni – még azokat is, amelyeknél szeretnénk kihasználni a magas keményítőtartalomból fakadó előnyöket, mint például rizottó készítése esetén. Ha ugyanis nem öblítjük le a rizottó rizst, akkor gumiszerű textúrát kaphatunk.

Hogyan kell helyesen megmosni a rizst?

A választott öblítési módszer a rizs típusától függ, valamint attól, hogy mennyi időt és energiát tudunk ráfordítani a műveletre. Seixas szerint legalább egy gyors, folyó vizes öblítést mindig el kell végezni egy szűrő segítségével.

Ha alaposabbak szeretnénk lenni, akkor a rizst tegyük bele egy tál vízbe, és mozgassuk át a rizsszemeket, mielőtt leöblítenénk. Ismételjük meg a műveletet, amíg a víz kevésbé zavaros nem lesz. A legjobb, ha ezt a folyamatot körülbelül ötször ismételjük meg. A tökéletes tisztaság elérése nagyon nehéz. Seixas szerint: „Ez az ideális lenne, persze, de ne stresszeljünk emiatt túlságosan”.

A rizs áztatásának előnyei

Egy extra lépéssel még jobb eredményt érhetünk el: az áztatással. Ahelyett, hogy a rizst egyszerűen a csap alá tennénk, szakítsunk időt arra, hogy beáztatjuk körülbelül 10-20 percre. Bár vannak, akik nem tartják szükségesnek az áztatást, Seixas több okból is szereti. Először is: eltávolítja a felesleges keményítőt az egyes szemek felszínéről, akárcsak az öblítés. A másik ok: azzal, hogy a rizst beáztatjuk, lerövidíthetjük a főzési időt, és sokkal finomabb lehet az eredmény.

Nincs otthon vaj? Semmi pánik! Ezzel helyettesítheted a sütésnél6 étel, amit eszedbe ne jusson a hűtőbe tenni, mert megmérgezhetA tökéletes barna rizs főzésének titka

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.