Mesés fokhagymakrém, amitől a sültek új értelmet nyernek

Shutterstock/Copyright (c) 2019 P Kyriakos/Shutterstock. No use without permission. - P Kyriakos
finomság sültek recept
Krémes finomság, ami minden húsos ételhez passzol, sőt önmagban, pirítósra kenve is isteni finom. A fokhagymakrém egyszerűen elkészíthető, és mindenki szereti. A receptet lehet változtatni, néhány plusz fűszertől egészen új ízeket kapsz.

A fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszer a világon, hiszen nemcsak az ételek ízét emeli ki, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ha szereted a gazdag, mély ízeket, akkor ezt a mesés fokhagymakrémet mindenképpen ki kell próbálnod! Krémes állaga, édeskésen lágy, mégis karakteres íze tökéletes kiegészítője lesz sülteknek, grillezett húsoknak, pirítósnak, szendvicseknek, mártogatósoknak, de akár egy tál friss tésztát is megkoronázhatsz vele.

Roasted,Garlic,Spread,Recipe,Made,With,Spices,In,Cast,Iron, fokhagymakrém
Fokhagymakrém: sült fokhagyma az alapja a zamatos finomságnak
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Arina P Habich/Shutterstock.  No use without permission.

A fokhagymakrém titka – miért olyan különleges?

A klasszikus fokhagyma erős, csípős íze sütés és lassú karamellizálás hatására teljesen átalakul. A fokhagyma ilyenkor elveszíti nyers, csípős karakterét, és egy hihetetlenül lágy, édeskés, diós aromájú krémmé válik, amely megfelelő fűszerekkel mennyei finomság.  A sütési folyamat során a fokhagyma természetes cukortartalma karamellizálódik, így az íze gazdagabb és sokkal kellemesebb lesz. Az elkészült krém pedig igazi ízbomba, amely vajasan krémes állagának köszönhetően tökéletesen illik bármilyen ételhez.

Mesés sült fokhagymakrém recept

Hozzávalók

(4-6 adaghoz)

  • 3 egész fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál vaj (opcionális, extra krémességért)
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál friss vagy szárított kakukkfű (opcionális)
  •  ½ teáskanál citromlé (opcionális, frissességet ad)

Elkészítés

1. A fokhagyma előkészítése

  •  Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 170°C).
  • A fokhagymagerezdek szétválasztása helyett hagyd egészben a fokhagymagumókat, és csak vágd le a tetejüket egy éles késsel, hogy a gerezdek felső része látható legyen.

2. Sütés és karamellizálás

  • Helyezd a fokhagymákat egy alufóliára vagy sütőpapírra, majd locsold meg olívaolajjal, és szórd meg egy csipet sóval és borssal.
  • Ha szeretnéd fokozni az ízeket, tehetsz mellé kakukkfüvet vagy egy kevés vajat is.
  • Csomagold be az alufóliába, és süsd 40-45 percig, amíg a fokhagyma teljesen megpuhul és aranybarnára sül.

3. A krém elkészítése

  •  Várj egy kicsit, hogy a sült fokhagyma hűljön, majd nyomd ki a krémes gerezdeket a héjukból
  • keverd krémesre, adagolj hozzá egy kanál vajat
  • ha extra ízre vágysz, egy kis reszelt parmezénsajttal gazdagíthatod. 

Felhasználás

A kész krémet használhatod sültek pácolásához, a vajas olívás fokhagymakrém különleges ízt ad a csirkének és a marhának egyaránt, de érdemes megkóstolni egy báránysülthöz is. Ha a köretet szeretnéd feldobni, a burgonyapüréhez is keverheted. 

Ázsiai diéta: így fogyhatsz 10 kilót akár 5 nap alattEgészséges és finom: Air fryer cukkinichips recept, amit imádni fogszKocsonya: a magyaros ízbomba a hosszú élet titka

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.