Francia hagymaleves a 17. századból – Az eredeti recepttel tökéletes lesz a végeredmény

Getty Images - Anne DEL SOCORRO
Julia Child francia konyha hagymaleves
A francia konyha remeke az illatozó hagymaleves. A francia hagymaleves legkorábbi verziója már az 1600-as években is létezett, melyet magad is elkészíthetsz.

Ha létezik ínycsiklandó éke a vasárnapi asztalnak, akkor az a francia hagymaleves. Hihetetlen, de a receptje már közel 400 éve tökéletesedik. Ismerd meg a francia hagymaleves receptjének 1600-as évekbeli verzióját.

Francia hagymaleves egyik legkorábbi receptje a 17. században keletkezett.
Francia hagymaleves egyik legkorábbi receptje a 17. században keletkezett.
Forrás: Getty Images/Onion soup

A francia hagymaleves története

Vöröshagyma az egyik legsokoldalúbban felhasználható konyhai alapanyag, mely éppoly tökéletes húsételek ízének kiemelésére, mint önálló köretnek. Amennyiben hihetünk a történelmi emlékeknek – és már miért ne hinnénk – a hagymaleves korai verziója már az ókori Rómában is kedvelt étel volt.

A francia hagymaleves felemelkedéséhez azonban a 20. századig kellett várnunk, amikor Julia Child az egész világgal megszerettette a francia konyhát.

Az eredeti francia hagymaleves receptje egy 1651-es receptkönyvben szerepel, amit mindjárt meg is mutatunk.

Francia hagymaleves a 17. századból: íme, a recept

Hozzávalók négy adaghoz:

3-4 fej vöröshagyma
60 g sótlan vaj
350 ml víz
1 tk só
½ tk frissen őrölt bors
700 ml magas zsírtartalmú, szoba-hőmérsékletű tej
8-10 szelet francia bagett

Hagymaleves elkészítése

1. Pucoljuk meg a vöröshagymát, majd szeleteljük félholdakra.
2. Egy lábosban közepes lángon olvasszuk fel a vajat.
3. Amikor a vaj felolvadt, adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, majd gyakori kevergetés mellett kb. 45 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
4. Amíg a hagyma pirul, melegítsük elő a sütőt 205 Celsius fokra.
5. Helyezzük a bagettszeleteket egy sütőpapíros tepsire és felső rácson 2-2 percig pirítsuk mindkét oldalát aranybarnára.

Tipp:

Ha nem szeretnél a sütővel bajlódni, kenyérpirítóban is megpiríthatod a bagettet.

6. Amikor a hagyma megpirult adjuk hozzá a vizet, majd alaposan keverjük át egy fakanállal.
7. Adjuk hozzá a sót és borsot, forraljuk fel a levest, utána 15 percre lefedve hagyjuk a tűzhelyen párolódni.
8. Adjuk hozzá a tejet, majd folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg felforr. Utána azonnal vegyük le a tűzről a hagymalevest.

Tálaláskor merjük kis tányérokba, és tálaljuk pirított bagettel. Egy kis petrezselyemmel vagy kakukkfűvel a tetején tovább bolondíthatjuk a 17. századi francia hagymaleves receptet.

Poharas desszert a középkorból – Cseresznyés puding II. Richárd udvarábólA világ legősibb desszertjének receptje i. e. 1750-ből: így készítheted el a mersut700 éves lasagnerecept a középkorból – Ez a változat is isteni, próbáld ki

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.