Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor - Régi hollywoodi sztárok kedvenc ételei

Actress Elizabeth Taylor enjoys tea and a cake in her dressing room, circa 1950. (Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)
Getty Images - Silver Screen Collection
Frank Sinatra Marilyn Monroe hollywood Elizabeth Taylor étel
Marilyn Monroe, Marlon Brando és Audrey Hepburn, hogy csak néhány csillagot említsünk Hollywood aranykorából. Teljes mértékben a reflektorfényben éltek, de az egykori hollywoodi hírességek is csupán hétköznapi emberek voltak, hétköznapi étvágyakkal.

Hollywood aranykora olyan időszak volt, amikor a filmsztárok élete gyakran még nagyobbnak tűnt, mint a vásznon megformált karaktereik. A mozi aranykoraként is ismert éra olyan legendás neveket adott a filmvilágnak, mint például Marilyn Monroe, Frank Sinatra vagy Elizabeth Taylor. Manapság az ételek sokak számára státuszszimbólumnak számítanak, és a gazdagokról, hírességekről gyakran feltételezik, hogy mindig a legdrágább fogásokat fogyasztják. Bár a cikkünkben szereplő 5 színészlegenda valóban élvezte az élet luxusát, ők is gyakran választottak egyszerűbb, hétköznapi ételeket. Ha kíváncsi vagy, milyen ételek kerültek a múlt legendás sztárjainak asztalára, íme néhány ikonikus hollywoodi híresség kedvence.

Marilyn Monroe szeretett enni és főzni is.
Marilyn Monroe, akinek saját, különleges töltelékreceptje is volt.
Forrás: NORTHFOTO/MOVIESTILLS

Marilyn Monroe a házias ízek szerelmese

Norma Jeane Baker néven született, mielőtt az 1940-es években felvette világszerte ismert művésznevét, Marilyn Monroe-t. Az ikonikus Van, aki forrón szereti című film egyik sztárjaként a hollywoodi dívát szőke bombázó karakterei tették a ’50-es és ’60-as évek egyik legismertebb szexszimbólumává. 

A nyilvános képével ellentétben azonban Monroe-nak meglepően hétköznapi kapcsolata volt az ételekkel és a főzéssel. 

A reflektorfénytől távol változatos étrendet követett, amelyben a tápláló, diétás fogások éppúgy helyet kaptak, mint az ínycsiklandó desszertek. A napját gyakran egy bögre meleg tejjel indította, amelybe két nyers tojást kevert el egy villával, majd egy multivitamint vett be. Az egészséges ételek közé tartozott a saját receptje alapján készült csontvelőleves is. Monroe azonban a kiadósabb fogásokat sem vetette meg, kedvencei közé tartozott a steak, a bárányborda, a boeuf bourguignon és a chili. Sőt, saját, különleges töltelékreceptje is volt, amely hosszú előkészületet igényelt, de imádott elkészíteni. Ami az édességeket illeti, különösen kedvelte a fagylaltkelyhet, a tejberizst és a csokoládészuflét.

Frank Sinatra ínycsiklandó kedvencei

circa 1940:  A young Frank Sinatra in his dressing gown tucks into some bacon and eggs.  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Frank Sinatra 
Forrás: Hulton Archive/Getty Images

Bár Frank Sinatra elsősorban a 20. század egyik legnagyobb énekeseként vált ismertté, szerves része volt a régi Hollywood világának is. Számos filmben szerepelt az évtizedek során és filmes munkájáért több díjat is elnyert. Zenei és filmes karrierje mellett híres volt az alkoholos italok, például a kétszereplős Rusty Nail koktél iránti szeretetéről, valamint kifinomult ízléséről az ételek terén. 

Olyannyira rajongott a gasztronómiáért, hogy feleségével, Barbarával 1996-ban egy sztárszakácskönyvet is kiadtak.

Sinatra kedvencei között számos ikonikus olasz fogás szerepelt. A megszokások embereként rendszeresen fogyasztott paradicsomos linguine tésztát, fokhagymás-szardellás fusillit és milánói borjúszeletet. Utóbbit annyira szerette kedvenc éttermében (a Midtown Manhattanben található Patsy’s Italian Restaurantban), hogy a tulajdonosok egy különleges receptet is megalkottak a tiszteletére, amelyet Frank’s Veal Cutlets Milanese-nek neveztek el. Az énekes gyakran rendelt Clams Posillipot (egy enyhén paradicsomos mártásban készült kagylóételt) és töltött articsókát is. Ami az édességeket illeti, Sinatra imádta a biscotti regina-t – egy ropogós, szezámmagos kekszet –, valamint a citromos ricottatortát, az Entenmann’s morzsás kávésüteményét és a Tootsie Roll cukorkát.

Elizabeth Taylor étkezési szenvedélyei és titkai

Actress Elizabeth Taylor enjoys tea and a cake in her dressing room, circa 1950. (Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)
Elizabeth Taylor
Forrás: Silver Screen Collection/Getty Images

A gyönyörű és tehetséges, kétszeres Oscar-díjas színésznő ikonikus, erős akaratú karaktereiről vált ismertté olyan filmekben, mint a Nem félünk a farkastól, a Macska a forró bádogtetőn és a Kleopátra. A régi Hollywood egyik legkáprázatosabb sztárja volt, akinek szerelmi élete is legalább annyira viharos volt, mint a karrierje. Azonban nemcsak a romantikus kapcsolatok jelentettek szenvedélyt az életében, hanem az ételek is. Elizabeth Taylor különösen szerette a krumplipürét, amelyet gyakran evett marhaszelettel, ropogós sült csirkével vagy sült marhahússal. Néha egy jó hamburgert és sült krumplit is szívesen elfogyasztott. 

Ami a diétát illeti, Taylor úgy vélte, hogy a titok az, hogy boldognak kell maradni, megőrizni a humorérzéket, és nem szabad sanyargatni magad.

1988-ban megjelent önéletrajzában, az Elizabeth Takes Offban, amely egyszerre volt memoár és diétás könyv, a színésznő több kedvenc ételét is megosztotta. Taylor mindig nagyra értékelte a jó ételeket, és mindent szeretett enni a forró csokoládés fagylaltkelyhektől kezdve a bőséges reggelikig. Egyik kedvence egy klasszikus farmhouse breakfast volt, amely két tükörtojásból, hamburgerpogácsákból, reszelt burgonyából és egy halom apró palacsintából állt, juharsziruppal megkoronázva.

Marlon Brando akkor élt igazán, amikor evett

American actor Marlon Brando (1924 - 2004) sits in his bedroom eating breakfast in New York, New York, February 1955. (Photo by TPLP/Getty Images)
Marlon Brando
Forrás: Getty Images/

Marlon Brando hat évtizedet átívelő karrierje során számos elismerést kapott olyan filmekben nyújtott alakításaiért, mint A vágy villamosa, vagy A Keresztapa. Ő volt az egyik első színész, aki a módszeres színjátszást a mainstreambe emelte, és Hollywoodban szinte már-már mitikus figurává vált, különösen, ha az étkezési szokásairól volt szó. Ahogy a színjátszásban, úgy az evésben is nagykanállal habzsolta az életet. 

Amikor Marlon Brando enni akart, akkor igazán evett, olyannyira, hogy diétája mára Hollywood történetének egyik legendájává vált. 

Egyik kedvenc étele a mogyoróvaj volt, amelyből gyakran egy egész üveggel elfogyasztott egyszerre. Rajongott a kukoricapehelyért is, de persze ennél tartalmasabb reggeliket is szeretett. Szívesen evett kolbászt, tojást, banánt és sziruppal bőségesen meglocsolt palacsintát a gabonapehely mellé. Emellett imádta a Pink’s Hot Dogot, ahová gyakran betért hajnalban, és egyszerre több hot dogot is elfogyasztott. Brando étrendjével kapcsolatban számos pletyka és legenda kering. Az egyik legismertebb történet szerint a Missouri Breaks forgatásán egy tóparton felkapott egy békát, és beleharapott (bár erre semmilyen bizonyíték nem létezik). Egy másik történet szerint pedig egyszer egy lakatot is lerágott a hűtőszekrényéről, amelyet azért szereltek fel, hogy visszafogja magát az éjszakai nassolásoktól.

Audrey Hepburn a tészta és a ketchup szerelmese

(Original Caption) 10/1/1956-Paris, France: Gary Cooper, playing the role of a philandering American, is shown wooing Audrey Hepburn at a De Luxe picnic for two in their new movie "Love in the Afternoon." Coop is trying to impress the lady by wering a daisy over his ear, but she goes calmly chewing on a drumstick. (Photo by Bettmann via Getty Images)
Audrey Hepburn 
Forrás: Bettmann via Getty Images

Audrey Hepburn nemcsak lenyűgöző szépségével és kifinomult stílusával hódította meg a világot, hanem jószívűségével is, hiszen hosszú éveken át segítette a rászoruló gyermekeket az UNICEF nagyköveteként. Bár Hollywood csillogása körülvette, étkezési szokásai meglepően egyszerűek és hétköznapiak voltak. A legjobban a tésztát szerette, annyira, hogy szinte mindennap fogyasztotta, gyakran saját kertjében termesztett alapanyagokból készítve. Különösen rajongott a klasszikus paradicsomos spagettiért. Később fia, Luca Dotti összegyűjtötte kedvenc receptjeit, és Audrey at Home címmel könyvet jelentetett meg róla. Hepburn másik kedvence a ketchup volt, amelyet szinte minden ételére rálocsolt, még a tésztára is, amit néha fiának is így tálalt. Emellett a '60-as években a sushi egyik úttörő rajongója volt, hozzájárulva a japán fogás világszerte növekvő népszerűségéhez. A sztár édesszájú is volt: előszeretettel majszolt madeleine süteményeket, csokoládétortát és vaníliafagylaltot.

Nem gondolnád, mit eszik Taylor Swift – Meglepő fogások, amiket imádVilmos herceg kedvenc ételei: ismerd meg, mit eszik a trónörökösElon Musk milliárdos diétája nem olyan, amilyenre számítanál – Ezt eszi valójában

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.