4 étel, amit soha ne tarts a hűtőben – Mérgezővé válhat!

Néha csinálunk olyan dolgokat, amelyek nem éppen ideálisak az egészségünkre nézve és van, hogy anélkül, hogy tudatában lennénk, ezzel akár áthatunk is magunknak. Különösen a főzés és tárolás terén vannak olyan szokásaink, amelyek hosszú távon rendkívül károsak lehetnek. Mutatunk négy ételt, amiről valószínűleg nem tudtad, hogy mérgezővé válhat, ha a hűtőben tárolod őket. Van ezek közül bármelyik a hűtődben?
A wellness- és bélflóra-szakértő, Dr. Dimple Jangda hasznos tippekkel és figyelmeztetésekkel látja el követőit, hogy segítsen eloszlatni az étkezéssel kapcsolatos tévhiteket.
Egy korábbi posztjában elárulta, hogy számos olyan ételt fogyasztunk, amiről nem is tudjuk, hogy mérgezővé válhat, és káros hatással van az általános jólétünkre.
Akár egy egész hagymát, akár csak egy megmaradt szeletet tárolunk, a hagyma ismert arról, hogy magába szívja a környezetéből érkező baktériumokat. Ez azt jelenti, hogy a hagyma gyorsan mérgezővé válhat. ráadásul a hűtőben gyorsan penészedik.
Akár látható a penész, akár nem, a hagyma felszívja a hűtőben lévő baktériumokat.
A kutatások szerint sok háztartásban évente csak egyszer vagy kétszer takarítják ki a hűtőt, így könnyen elképzelhető, hogy a baktériumok tudtunkon kívül mérgezővé teszik a hűtőben tárolt zöldségeket.
„Soha ne vásárolj hámozott fokhagymát és ne tedd a hűtőbe. Nagyon gyorsan elkezd penészedni” – figyelmeztetett Dr. Jangda. A fokhagyma, mint vízben gazdag növény, hajlamos arra, hogy felszívja a hűtő levegőjéből a nedvességet, így még érzékenyebbé válik a penész kialakulására.
A penész korai szakasza a fokhagyma fogyasztása után mellkasi szorítást, köhögést, sípoló légzést és egyéb tüneteket okozhat, míg a későbbi stádiumban megjelenő "mikotoxinok" a rákkal is összefüggésbe hozhatók.
Dr. Jangda azt javasolja, hogy ha lehet, friss fokhagymát vásárolj, és hagyd rajta a héját, amíg fel nem használod. A fokhagymát pedig ne a hűtőben, hanem a száraz konyhapulton tároljuk.
A gyömbér nagyon gyorsan penészesedni kezd, ha hűtőbe tesszük. Ez pedig a vesék és a máj problémáival hozható összefüggésbe. Míg a friss gyömbér egészségügyi előnyei között szerepel a vesebetegségekkel való küzdelem, helytelen tárolása káros hatással lehet. Ahogy Dr. Jangda a videójában elmondta, a friss gyömbéren kialakuló penész csak a hűtő hideg hőmérséklete és páratartalma hatására aktiválódik, így fogyasztása mérgezővé válhat.
A rizs az egyik olyan alapanyag, amely a leggyorsabban penészedik, különösen a főtt változata, mivel a nedvesség és a keményítőtartalom ideális táptalaj a baktériumoknak. A Bacillus cereus nevű baktérium különösen gyakori a rizsben, és ha túl sokáig hűtőben marad, toxikus anyagokat termelhet, amelyek ételmérgezést okozhatnak.
Ha mégis a hűtőbe teszed a főtt rizst, ne tartsd ott 24 óránál tovább, és mindig alaposan melegítsd fel fogyasztás előtt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.