Mennyi ideig áll el a hús a fagyasztóban áram nélkül?

fagyasztó
Shutterstock - hedgehog94
konyha mélyhűtő fagyasztó hús fagyasztás élelmiszerek
Az egyik legnagyobb aggodalom áramkimaradáskor, hogy meddig állnak el a fagyasztóban tárolt romlandó ételek hűtés nélkül. Ha tudod, meddig fogyaszthatóak biztonságosan a hús és az egyéb mélyhűtött ételek azután, hogy elment az áram, azzal időt és pénzt takaríthatsz meg, és elkerülheted az egészségügyi kockázatokat.

Meddig marad biztonságban a fagyasztott hús és a fagyasztóban tárolt ételek, italok és egyéb romlandó dolgok áram nélkül? Sokan nem gondolnak erre a problémára, amíg be nem következik a teljes áramkimaradás. Az időtartam több tényezőtől függ, beleértve az élelmiszer típusát és az áramkimaradás hosszát. Olvass tovább, hogy megtudd, mit tehetsz az áramkimaradás előtt, alatt és után, az ételeid biztonságáért. Íme néhány élelmiszerbiztonsági tipp, ami jól jön majd a következő áramkimaradáskor.

Mennyi ideig áll el a hús a fagyasztóban áram nélkül?
 A fagyasztónak -18°C vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell működnie.
Forrás: Shutterstock/Maliflower73

Meddig áll el a hús a fagyasztóban áram nélkül?

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a fagyasztónak -18°C vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell működnie, ami a magyar szabályozásnak is megfelel. 

A FoodSafety.gov hivatalos ajánlása szerint, ha áramkimaradás esetén az élelmiszer hőmérséklete 4°C fölé emelkedik, és ez 2 óránál tovább tart, akkor azt ki kell dobni.

Ez vonatkozik a húsra, baromfira, tenger gyümölcseire, tejre, fagylaltra, egyes sajtokra és fagyasztott ételekre. Azok az ételek, amelyek megtartják a jégkristályokat, vagy 4°C alatti hőmérsékleten maradnak, biztonságosan újrafagyaszthatók.

Meddig áll el a hús a hűtőben áram nélkül?

A hűtőre is ugyanezek a szabályok vonatkoznak, vagyis ha 4°C vagy annál magasabbra emelkedik a hőmérséklet, és ez 2 óránál tovább tart, akkor érdemes kidobni minden ott tárolt élelmiszert,  húst, tejet, sajtokat, a felnyitott krémes önteteket, süteménytésztát, főtt tésztát, burgonyát és rizst is. A frissen vágott gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a főtt zöldségeket szintén ki kell dobni. 

A CDC határozottan azt tanácsolja, hogy ne kóstolj meg semmit, hogy megbizonyosodj arról, hogy még jó-e, még akkor sem, ha illatra és kinézetre normálisnak tűnik. „Ha kétségeid vannak, dobd ki” – ez a vezető elv, amit az intézmény ajánl.

3 tuti módszer a sajt fagyasztásához: ha ezeket a tippeket követed, garantált a siker

Mit tegyél, ha áramkimaradás történik?

Az érzékeny ételek, mint például a fagyasztott hús esetében a CDC azt tanácsolja, hogy hagyd őket érintetlenül, legalábbis egy ideig. Áramkimaradás esetén tartsd zárva a hűtő- és fagyasztóajtót. Ha ezt betartod, minden rendben lesz legfeljebb 4 órán át a hűtőben, 48 órán át egy tele léő fagyasztóban, vagy 24 órán át egy félig tele lévő fagyasztóban. 

Ha az áramkimaradás 4 óránál tovább tart, helyezd át az ételeket egy jéggel töltött hűtőtáskába, hogy megőrizd a javasolt 4°C alatti hőmérsékletet.

Hogyan készülj fel egy áramkimaradásra?

Van néhány megelőző intézkedés, amit érdemes megtenni, hogy elkerüld az élelmiszerkészleted megromlását. Az előzetes felkészülés segít átvészelni az áramkimaradást, és minimalizálni a veszteségeket.

  • Vásárolj készülékhőmérőket, mert ezek segítenek nyomon követni a hűtő és mélyhűtő hőmérsékletét.
  • Fagyassz le jégakkukat is. Ha az áramkimaradás 4 óránál hosszabb ideig tart, használd ezeket, hogy az ételt 4°C alatt tartsd.
  • Legyen kéznél legalább egy hűtőtáska. Ha az áramkimaradás több mint 4 óráig tart, szükséged lesz rá, hogy a hűtőből és fagyasztóból áthelyezd az ételeket, hogy hidegen tartsd őket.
  • Fektess be egy generátorba. Áramkimaradás esetén egy generátor biztosítja a tartalék áramforrást, így a hűtő és egyéb készülékek tovább működnek, és nem kell aggódnod, hogy megromlanak az ételek.

Milyen fűszerek és szószok használhatók biztonságosan áramkimaradás után?

Azok a szószok, amelyek savakat tartalmaznak (mint a ketchup, mustár, szójaszósz, barbecue szósz...) valószínűleg biztonságosan fogyaszthatók. A dzsemek, lekvárok és szirupok is ehetőek maradnak, mert a cukor tartósítószerként működik. 

Azonban bármelyik felnyitott, gyorsan romlandó ételt, mint például a majonézt, tartármártást, krémes öntetet, halszószt és spagettiszószt érdemes kidobni.

Biztonságosan tárolhatóak-e az ételek a szabadban?

Amikor lehűl a levegő, csábító lehet, hogy a kültéri helyeket a hűtő vagy fagyasztó meghosszabbításaként használjuk. Az USDA azonban nem ajánlja ezt, mivel a hőmérséklet a nap folyamán ingadozik, és ez ételek romlásához vezethet. Emellett a kinti tárolás veszélyezteti az ételt a nem megfelelő higiéniai körülményekkel és a kíváncsi, éhes állatokkal.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Íme a gyors és biztonságos módszer a hús kiolvasztására6 étel, amit eszedbe ne jusson a hűtőbe tenni, mert megmérgezhetVigyázat! Ezeknek az ételeknek a fagyasztása szigorúan tilos

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.