Mennyi ideig áll el a hús a fagyasztóban áram nélkül?
![fagyasztó](https://cdn.life.hu/2024/12/XZtInXdOR6ariP6lcOfCWtL8sV4_d_VaYYR4D29gEj0/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg1ZDUwYmZhOTU5NTRhOTE5ZWE5YmM2MzI2NzBjOTgw.jpg)
Meddig marad biztonságban a fagyasztott hús és a fagyasztóban tárolt ételek, italok és egyéb romlandó dolgok áram nélkül? Sokan nem gondolnak erre a problémára, amíg be nem következik a teljes áramkimaradás. Az időtartam több tényezőtől függ, beleértve az élelmiszer típusát és az áramkimaradás hosszát. Olvass tovább, hogy megtudd, mit tehetsz az áramkimaradás előtt, alatt és után, az ételeid biztonságáért. Íme néhány élelmiszerbiztonsági tipp, ami jól jön majd a következő áramkimaradáskor.
Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a fagyasztónak -18°C vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell működnie, ami a magyar szabályozásnak is megfelel.
A FoodSafety.gov hivatalos ajánlása szerint, ha áramkimaradás esetén az élelmiszer hőmérséklete 4°C fölé emelkedik, és ez 2 óránál tovább tart, akkor azt ki kell dobni.
Ez vonatkozik a húsra, baromfira, tenger gyümölcseire, tejre, fagylaltra, egyes sajtokra és fagyasztott ételekre. Azok az ételek, amelyek megtartják a jégkristályokat, vagy 4°C alatti hőmérsékleten maradnak, biztonságosan újrafagyaszthatók.
A hűtőre is ugyanezek a szabályok vonatkoznak, vagyis ha 4°C vagy annál magasabbra emelkedik a hőmérséklet, és ez 2 óránál tovább tart, akkor érdemes kidobni minden ott tárolt élelmiszert, húst, tejet, sajtokat, a felnyitott krémes önteteket, süteménytésztát, főtt tésztát, burgonyát és rizst is. A frissen vágott gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a főtt zöldségeket szintén ki kell dobni.
A CDC határozottan azt tanácsolja, hogy ne kóstolj meg semmit, hogy megbizonyosodj arról, hogy még jó-e, még akkor sem, ha illatra és kinézetre normálisnak tűnik. „Ha kétségeid vannak, dobd ki” – ez a vezető elv, amit az intézmény ajánl.
Az érzékeny ételek, mint például a fagyasztott hús esetében a CDC azt tanácsolja, hogy hagyd őket érintetlenül, legalábbis egy ideig. Áramkimaradás esetén tartsd zárva a hűtő- és fagyasztóajtót. Ha ezt betartod, minden rendben lesz legfeljebb 4 órán át a hűtőben, 48 órán át egy tele léő fagyasztóban, vagy 24 órán át egy félig tele lévő fagyasztóban.
Ha az áramkimaradás 4 óránál tovább tart, helyezd át az ételeket egy jéggel töltött hűtőtáskába, hogy megőrizd a javasolt 4°C alatti hőmérsékletet.
Van néhány megelőző intézkedés, amit érdemes megtenni, hogy elkerüld az élelmiszerkészleted megromlását. Az előzetes felkészülés segít átvészelni az áramkimaradást, és minimalizálni a veszteségeket.
Azok a szószok, amelyek savakat tartalmaznak (mint a ketchup, mustár, szójaszósz, barbecue szósz...) valószínűleg biztonságosan fogyaszthatók. A dzsemek, lekvárok és szirupok is ehetőek maradnak, mert a cukor tartósítószerként működik.
Azonban bármelyik felnyitott, gyorsan romlandó ételt, mint például a majonézt, tartármártást, krémes öntetet, halszószt és spagettiszószt érdemes kidobni.
Amikor lehűl a levegő, csábító lehet, hogy a kültéri helyeket a hűtő vagy fagyasztó meghosszabbításaként használjuk. Az USDA azonban nem ajánlja ezt, mivel a hőmérséklet a nap folyamán ingadozik, és ez ételek romlásához vezethet. Emellett a kinti tárolás veszélyezteti az ételt a nem megfelelő higiéniai körülményekkel és a kíváncsi, éhes állatokkal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.