Ez az olasz nagymamák titka: így lesz minden alkalommal tökéletes a tészta

tészta, tészta sózás, tészta főzés
Shutterstock - VITALII BORKOVSKYI
főzési praktika sózás tésztafőzés tészta konyha
Egy olasz mondás szerint a tészta főzővizének olyan sósnak kell lennie, mint a tenger. Nem véletlen, hiszen a tökéletes tészta első és legfontosabb lépése a víz megfelelő sózása. Ez az apró trükk az ízletes és jól elkészített tészta egyik titka.

A hagyományos olasz konyhai bölcsességet a tészta főzővizét illetően gyakran emlegetik az olasz nagymamák és a séfek. De miért sózzuk a tészta főzővizét? Ha valaha kihagytad ezt a lépést, biztosan észrevetted, hogy a végeredmény valahogy nem lett az igazi. Hiába lett tökéletes a tésztára szánt szósz, ha a tésztát sótlan vízben főzöd, az egész étel ízetlen lesz. A régi mondás szerint így kell lennie, de mit mond a tudomány? 

Miért kell megsózni a tészta vizét és mi a helyes módszer rá?
A sós főzővíz az alapja egy igazán ízletes tészta ételnek.
Forrás: Shutterstock

Miért kell só a tészta főzővizébe?

Tudományos szempontból egyetlen igazán érvényes oka van annak, hogy sózzuk a főzővizet: így a tészta minden egyes szála egyenletesen, belülről kifelé kap ízt.

A szakácsiskolákban is azt tanítják, hogy az ételeket már az első lépéstől kezdve fokozatosan kell ízesíteni, hogy az ízek mélységet és összetettséget kapjanak. Ugyanez érvényes a tésztára is: a sós főzővíz az alapja egy igazán ízletes fogásnak. De mennyi sót adjunk a tészta főzővizéhez?

A tésztafőzés során a legtöbb szakértő egy púpozott evőkanál sót javasol gallononként (kb. 3,8 literenként) vagy fél kiló száraz tésztánként. Miután a só teljesen feloldódott, érdemes megkóstolni a vizet: legyen sós, de ne elviselhetetlenül erősen.

Aki aggódik a túlzott nátriumbevitel miatt, megnyugodhat: a tészta nem szívja magába az összes sót. Valójában egy fél kilónyi tészta mindössze ennek a mennyiségnek körülbelül a negyedét veszi fel.

Milyen sót érdemes használni?

Legyen szó asztali, kóser vagy tengeri sóról, bármelyik megfelelő a tészta főzéséhez.

Az egyetlen kivétel a jódozott só, mivel ez kellemetlen mellékízt adhat a tésztának. Ha finomabb szemcséjű sót használsz, mint a kóser só, kezdd egy evőkanállal, majd ízlés szerint adj hozzá többet.

Mikor kell a sót a vízbe tenni?

A sót akkor érdemes hozzáadni a vízhez, amikor az már forrásban van. Ez a legjobb módszer a megfelelő sózásra.

Miért ne öntsd ki a tészta főzővizét?

Miután a tészta tökéletesre főtt, ne öntsd ki rögtön az összes főzővizet! Bár a tésztát le kell szűrni és összeforgatni a szósszal, néhány evőkanálnyi sós, keményítős főzővíz igazi csodaszer lehet. Ha a szósz túl sűrű, vagy csak egy kis extra mennyiségre van szükséged, add hozzá a főzővizet. Ez az olasz séfek titka, amitől az otthoni tésztaétel is éttermi minőségűvé válik.

Kvíz: azt hitted mindent tudsz az olasz konyháról? Bizonyítsd be!Ínycsiklandó, gyors és olcsó: ez a tökéletes Cacio e Pepe tészta titkaÍzorgia pillanatok alatt: ezért a vegetáriánus tésztáért a húsimádók is rajongani fognak

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.