Vigyázz! A szakértők szerint veszélyes lehet ennek az 6 ételnek az újramelegítése

egészség, újramelegítés, étel
Shutterstock - brizmaker
egészség újramelegítés étel
Természetes, hogy meg akarod menteni a maradékot, hogy ne pazarolj és hogy később is enni tudj belőle, de ez a hat étel megbetegíthet, ha újramelegíted őket.

Azt már minden bizonnyal hallottad, hogy a mikrohullámú sütő használata káros a szervezetünkre, de arról talán nem értesültél, hogy vannak olyan ételek, amiknek kifejezetten nem tesz jót az újramelegítés.

egészség, újramelegítés, étel
Vigyázni kell az ételek újramelegítésével. 
Forrás: Shutterstock

Ételek újramelegítése: ezt a 6 étel semmiképp se hőkezeld újra!

Fő a biztonság

Annak érdekében, hogy a maradékot biztonságosan fogyaszthasd, ügyelj arra, hogy az ételt megfelelő hőmérsékletre főzd és fogyasztás után azonnal hűtsd le a maradékot

Az élelmiszer-eredetű betegségek két fő oka, hogy vagy nem biztonságos hőmérsékleten főzzük meg az ételeket, vagy hogy nem megfelelő hőmérsékleten hagyjuk kihűlni. 

Vannak azonban olyan ennivalók, amiket semmilyen esetben sem javasolt újramelegíteni. 

1. Tojás

A tojás kifejezetten rosszul reagál az újramelegítésre, gumiszerűvé válhat és megzöldülhet a nitrogén oxidációja miatt. Ez akár gyomorrontás szerű tüneteket is eredményezhet. 

2. Rizs

A rizs egy toxintermelő baktériumot (bacillus cereust) tartalmaz, ami túléli a főzési folyamatot, majd szobahőmérsékleten növekedni kezd. Ha újramelegítjük, vagy sokáig hagyjuk 20 fok felett a rizst, ezek a spórák elszaporodnak benne, ami ételmérgezést okozhat. 

3. Burgonyapüré

A burgonyapüré veszélyes lehet, ha nem megfelelően tároljuk és melegítjük fel. Két óránál semmiképp sem ajánlott hűtőn kívül tartani, újramelegíteni pedig csak langyos állapotában szabad, különösen, ha tejet, vagy vajat tartalmaz. 

4. Hidegen sajtolt olajok

Az olyan olajokat, mint a lenmagolaj, az olívaolaj és a repceolaj, nem szabad újra felmelegíteni. Az ezeket az olajokat tartalmazó élelmiszerek újramelegítése pedig instabillá és avassá teheti az ételt. 

5. Gomba

Az újramelegített gomba általában elázik, és rosszullétet okozhat. A tojáshoz hasonlóan ugyanis oxidálódik benne a fehérje, ezért betegséget, sőt, akár rákot is okozhat.  

6. Spenót

A spenótot a főzés napján érdemes fogyasztani, ugyanis rákkeltő vegyületek (nitrozaminok ) képződhetnek ezekben a zöldségekben, ha magas hőmérsékleten hevítik vagy újramelegítik.

Te is műanyag dobozból eszed meg az ebéded? Ne tedd, szívizom-károsodáshoz vezet!Megbetegíthet a rosszul mosott zöldség és gyümölcs: így tisztítsd őket hatékonyanA vasárnapi levesben is ott van ez az olcsó vérnyomáscsökkentő

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.