A vasárnapi levesben is ott van ez az olcsó vérnyomáscsökkentő

A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező az érrendszeri, szív- és vesebetegségek kialakulásában. A normál vérnyomás nyugalmi állapotban 100–140 Hgmm szisztolés (felső érték) és 60–90 Hgmm diasztolés (alsó érték) tartományon belül van. A magas vérnyomás ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket. A helyes táplálkozás, a szívbarát étrend követése azonban sokat segíthet a vérnyomásszint csökkentésében és a szívbetegségek kockázatának mérséklésében.
A túlzott sófogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek és a telített zsírok kerülése már önmagában is sokat segíthet, míg a káliumban, magnéziumban és rostokban gazdag ételek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Különösen hasznos lehet az olyan vérnyomáscsökkentő ételek fogyasztása, amelyek bőségesen tartalmaznak káliumot és a magnéziumot. Cikkünkben bemutatjuk, mi az egyik legjobb élelmiszer, ami olcsó, finom és még a vasárnapi ebédben is megtalálható.
A szervezet normális reakciója, hogy fizikai vagy pszichés terhelésre a vérnyomás növekszik, majd a stressz elmúltával a vérnyomás gyorsan visszatér a normális szintre. Ez egy természetes folyamat, amely biztosítja, hogy a szervek és az izmok elegendő oxigént és tápanyagot kapjanak a fokozott igénybevétel során. A magas vérnyomás (hipertónia) azonban akkor jelent problémát, ha a vérnyomás tartósan megemelkedik nyugalmi állapotban is, és kórosan magas marad. Ez hosszú távon károsíthatja az érrendszert, növelve a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham vagy a stroke kockázatát. Ezért fontos figyelni a vérnyomás értékeire, és szükség esetén életmódbeli változtatásokkal vagy orvosi kezeléssel szabályozni azt.
Magas vérnyomás betegséget kizárólag orvos diagnosztizálhat (az otthoni mérés nem elegendő) többszöri mérés és megfelelő kivizsgálás alapján. A kivizsgálás fontos lépés, hiszen a magas vérnyomás lehet valamely betegség tünete, ez esetben a kiváltó okot kell kezelni, meggyógyítani, illetve lehet önálló betegség is.
Az A-vitamin hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez, fontos szerepe van immunerősítésben, és a szem egészségében –, bővelkedik ásványi anyagokban, valamint kiváló rostforrás, ami a májnak is jót tesz, mivel a méreganyagokat semlegesíti. Gazdag E-vitaminban, mely csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát. A sárgarépát legjobb nyersen fogyasztani, hummuszba vagy más szószba mártogatva.
A banán hihetetlenül finom és nagyon egészséges. Ez a káliumban és magnéziumban gazdag gyümölcs tele van antioxidánsokkal, így jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, védi a csontjainkat, javíthatja a vércukorszintet, segít a fogyásban és javítja a vese működését. Ropogós almával keverve még finomabb. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő és tisztító hatású, így tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és a húgysavképződést. Emellett a fogyókúra egyik legnagyobb támogatója.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.