Megbetegíthet a rosszul mosott zöldség és gyümölcs: így tisztítsd őket hatékonyan

Valószínűleg mindannyian végigtapogatjuk a szupermarketekben a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy megtaláljuk a legszebb, és legsértetlenebb darabot. Aztán, mikor otthon elkezdjük a főzés vagy a nasizás előtti előkészületeket, jövünk rá, hogy van valami, amit nem biztos, hogy jól csinálunk: mi van, ha nem tisztítjuk meg őket rendesen?
Világszerte minden évben az emberek egytizedét betegítik meg a nem biztonságos élelmiszerek, és az esetek közel felében zöldségek és gyümölcsök vezetnek élelmiszer eredetű megbetegedéshez – írja a The Conversation oldalán Primrose Freestone, a Leicesteri Egyetem klinikai mikrobiológus kutatója. Hozzáteszi, tény, hogy a legtöbb friss termés szabad földön nő, ahol bármivel érintkezésbe kerülhet. Ennél fogva, akárcsak a hétköznapi por, a mosatlan zöldség és gyümölcs is potenciálisan káros szennyezőanyagok egész armadáját hordozhatja, kezdve baktériumoktól gombákon és vírusokon át egészen növényvédőszer-maradványokig. Sőt, ugyancsak beszennyeződhet a csomagolás, előkészítés és tárolás során. Végeredményben még az üvegházakban hidropóniás (talajmentes) módszerrel termesztett élelmiszerek is szennyezettek lehetnek.
A legfontosabb szabály: soha ne használj szappant!
Bár sokan hajlamosak vagyunk szappannal leöblíteni a zöldségeket, ez nemcsak felesleges, de veszélyes is lehet. A szappanmaradványok a zöldségeken maradhatnak, így elég egy-egy falat, hogy a vegyszer a gyomrunkba kerüljön. Ezt mindenképp kerüld el!
Hideg víz, a legjobb barátod
A zöldségeket és gyümölcsöket a legegyszerűbb hideg vízzel megmosni. Ezzel eltávolíthatod a legtöbb szennyeződést és vegyszermaradékot anélkül, hogy káros anyagokat használnál. A gyümölcsöknél, mint az alma, narancs vagy körte, elég a víz, míg a zöldségeknél, mint a paradicsom vagy a brokkoli, a dörzsölés is hasznos lehet.
Mi a helyzet a levelekkel?
A levelek között összegyűlt kosz, por és más szennyeződések szinte elkerülhetetlenek. A salátát, káposztát és hasonló zöldségeket mindig szedd leveleire, és alaposan öblítsd át őket hideg vízzel. Ha igazán alapos akarsz lenni, áztathatod is őket egy kicsit, majd dörzsöld át a leveleket.
Miért érdemes ecetet is használni?
Az ecet nemcsak a tisztítás szuper segítője, hanem a vegyszerek eltávolításában is nagy segítséget nyújt. Készíthetsz egy 10%-os ecetoldatot (1 rész ecet, 9 rész víz) és abban áztathatod a gyümölcsöket és zöldségeket pár percig. Ez segít eltávolítani a maradék növényvédő szereket és baktériumokat. Fontos, hogy az ecetes víz után alaposan öblítsd le a terményeket, hogy ne maradjon semmilyen íze.
A szódabikarbóna is nagy segítség
A szódabikarbóna nemcsak a sütésnél, hanem a zöldségek és gyümölcsök tisztításánál is jó szolgálatot tesz. Egy teáskanál szódabikarbónát keverj el egy liter vízben, és ebben áztasd a gyümölcsöket és zöldségeket körülbelül 10 percig. Ez segít eltávolítani a kemikáliákat, és a szennyeződéseket is könnyedén lemoshatod.
A bogyós gyümölcsök különleges kezelést igényelnek
A bogyós gyümölcsök, mint a málna, szeder vagy áfonya, nagyon érzékenyek, így azokat nem szabad zubogó víz alá tartani. Inkább öntsd őket egy szűrőbe, és óvatosan öblítsd le folyó víz alatt. Az ecetes víz is segíthet, de itt vigyázz, hogy ne áztasd túl sokáig, mert ezek a gyümölcsök könnyen elveszíthetik állagukat.
A héjas gyümölcsök: miért érdemes őket is megmosni?
A banánt, a narancsot és más héjas gyümölcsöket is mosd meg! Lehet, hogy úgy tűnik, hogy a héjat nem fogyasztjuk, de mi történik, ha a héjjal a kezünkre kerül a vegyszer? Azért, mert nem eszed meg a héját, még nem jelenti azt, hogy nem érintkezel vele. A legjobb, ha ezeket a gyümölcsöket is alaposan megmosod, hogy a lehető legkevesebb szennyeződés kerüljön belőlük az ételbe.
A zöldségeket is dörzsöld!
Ha zöldségeket - mint a burgonya, répa, vagy éppen a padlizsán - vásárolsz, mindenképpen dörzsöld meg őket egy puha kefével vagy kezeddel. A kemikáliák és földdarabok, amelyek a héjon maradnak, nem csak csúnya látványt nyújtanak, de bélrendszeri problémákat is okozhatnak.
Szárítás: az apró részletek
Miután megmostad a zöldségeket és gyümölcsöket, fontos, hogy alaposan megszárítsd őket. Egy tiszta konyharuha, vagy papírtörlő a legjobb, mivel a felesleges víz könnyen befolyásolhatja a tárolást és akár romlást is okozhat. Ha nem szárítod meg, a zöldségek könnyen penészedhetnek.
Mikor érdemes a zöldséget hámozni?
A legjobb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket hámozni csak akkor kezdjük el, amikor már biztosak vagyunk benne, hogy alaposan megtisztítottuk őket. A héj nemcsak a szennyeződésektől véd meg, hanem sok vitamin és ásványi anyag is ott rejtőzik. Ha mégis hámozni kell, tartsd észben, hogy a legjobb, ha a lehető legkevesebb réteget távolítod el.
Tehát a kulcs a sikerhez nemcsak a friss, szép zöldségek és gyümölcsök kiválasztása, hanem az, hogy tisztán tartsuk őket. A vegyszerek eltávolítása, az alapos mosás és a szárítás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minden falat egészséges és biztonságos legyen. Most, hogy tudod, hogyan érdemes eljárni, nem kell többé aggódnod a piacról hozott friss termények tisztasága miatt. Fedezd fel a tisztább, egészségesebb ízeket, és élvezd a legfinomabb falatokat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.