Itt a légiesen puha húsvéti kalács receptje: ez lesz az ünnepi asztal dísze

fonott kalács húsvét 2025 recept péksütemény kalács
Szeretnél valami igazán finomat sütni az ünnepekre? Akkor próbáld ki ezt a kalácsreceptet! Ez a húsvéti kalács tökéletes választás, ha otthon szeretnéd elkészíteni a hagyományos, édes fonott kalácsot.

A húsvéti kalács az ünnepi asztal egyik elengedhetetlen eleme. Hiszen nincs is finomabb, mint egy szelet fonott kalács, ami akár önmagában, akár egy kevés vajjal vagy lekvárral megkenve, vagy a sós finomságok mellé fogyasztva is kiváló. A vajas fonott kalács illata és puhasága garantáltan elhozza a húsvéti hangulatot. Ha te is szeretnéd megtanulni, hogyan készül az édes fonott kalács, akkor a következő húsvéti fonottkalács-recept segít a finom és mutatós eredmény elérésében. 

Húsvéti kalács az asztalon.
Húsvéti kalács
Forrás: Shutterstock/rawf8

Így készül az édes fonott húsvéti kalács

A húsvéti ételek közül a foszlós fonott kalács igazi klasszikus a tavaszi időszakban. Bár manapság szinte bármelyik pékségben beszerezhetjük, mégis az a legfinomabb, ha saját magunk készítjük el otthon. Bár a kalács elkészítése időigényes, a végeredmény minden fáradozást megér! A titok a tészta gondos kezelésében és a türelemben rejlik.

Húsvéti kalács hozzávalók, 1 kalácshoz

  • 250 ml tej
  • 475 g búzaliszt 
  • 60 g cukor
  • ½ kocka friss élesztő (kb. 21 g)
  • 50 g puha vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1 csipet só
  • 1 tojás (M-es méret)
  • kevés tej a kenéshez
  • kevés cukor a szóráshoz
  • kevés liszt a tészta kezeléséhez
  • Tipp: a kalács tetejére cukor helyett szórhatunk egész mákszemet, vagy akár szezámmagot is. Ez jól mutat, extra ízt is ad, miközben megőrzi a kalács hagyományos jellegét.

Így készül az édes fonott kalács

- Melegítsük fel langyosra a 250 ml tejet. A 475 g lisztet szitáljuk át egy tálba, és formáljunk egy kis mélyedést a közepén. Morzsoljuk bele a friss élesztőt. A langyos tejből 3 evőkanálnyit keverjünk el 1 csipet cukorral, majd öntsük a keveréket az élesztőre. Egy kanállal keverjük el az élesztős-tejes keveréket (de még ne keverjük a liszttel). Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és pihentessük meleg helyen kb. 15 percig.

- Verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a cukrot és a sót. Öntsük a keveréket a tálba, és keverjük össze az élesztős keverékkel és a liszttel. Kezdjük el alacsony fokozaton dagasztani a tésztát, majd 3 percig, később pedig 5 percig magas fokozaton dagasszuk tovább a robotgép dagasztókarjával. A puha vajat apránként, kis darabokban adjuk hozzá, és dolgozzuk el. Ahhoz, hogy a tészta szépen megkeljen, legalább 5 percig alaposan kell dagasztani. Ha ezt nem tartjuk be, a kalácstészta később összeeshet vagy ragacsossá válhat.

- Ha már szép egynemű a tésztánk, takarjuk le a tálat (amiben a tészta van) és további 60 percig meleg helyen hagyjuk kelni. 

- Ezután tegyük a tésztát lisztezett felületre, és osszuk három részre. Minden tésztadarabot formáljunk hosszú, kb. 40 cm-es hengerré. A tésztacsíkokat fonjuk össze, majd a végeket csippentsük össze és hajtsuk a fonat alá, hogy szép lezárást kapjunk. Tegyük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le konyharuhával, és újabb 45 percig kelesszük.

- Közben  melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, légkeveréses sütésnél 180°C-ra. A húsvéti kalácsot kenjük meg egy kevés tejjel, majd szórjuk rá a cukrot. Előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, amíg enyhén megpirul. Szeletelés előtt rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. 

  • Tipp: a fonott kalács nemcsak finom, hanem rendkívül praktikus is! Ha nem tudod egyszerre elfogyasztani az egész adagot, ne aggódj, a kalácsot könnyedén le is fagyaszthatod. A legjobb, ha szeletelve fagyasztod le, így később könnyedén előveheted és akár pirítósnak is tökéletes reggelire. 
Néhány húsvéti recept, ami a TikTok sztárja lett: a lila tojástól a karamellás répatortáigNe keress tovább: az AI megalkotta a tökéletes locsolóverset!Húsvéti piros tojás, bárány, sonka, torma: vajon mit jelképeznek?

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.