A húsvéti kalács az ünnepi asztal egyik elengedhetetlen eleme. Hiszen nincs is finomabb, mint egy szelet fonott kalács, ami akár önmagában, akár egy kevés vajjal vagy lekvárral megkenve, vagy a sós finomságok mellé fogyasztva is kiváló. A vajas fonott kalács illata és puhasága garantáltan elhozza a húsvéti hangulatot. Ha te is szeretnéd megtanulni, hogyan készül az édes fonott kalács, akkor a következő húsvéti fonottkalács-recept segít a finom és mutatós eredmény elérésében.
A húsvéti ételek közül a foszlós fonott kalács igazi klasszikus a tavaszi időszakban. Bár manapság szinte bármelyik pékségben beszerezhetjük, mégis az a legfinomabb, ha saját magunk készítjük el otthon. Bár a kalács elkészítése időigényes, a végeredmény minden fáradozást megér! A titok a tészta gondos kezelésében és a türelemben rejlik.
- Melegítsük fel langyosra a 250 ml tejet. A 475 g lisztet szitáljuk át egy tálba, és formáljunk egy kis mélyedést a közepén. Morzsoljuk bele a friss élesztőt. A langyos tejből 3 evőkanálnyit keverjünk el 1 csipet cukorral, majd öntsük a keveréket az élesztőre. Egy kanállal keverjük el az élesztős-tejes keveréket (de még ne keverjük a liszttel). Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és pihentessük meleg helyen kb. 15 percig.
- Verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a cukrot és a sót. Öntsük a keveréket a tálba, és keverjük össze az élesztős keverékkel és a liszttel. Kezdjük el alacsony fokozaton dagasztani a tésztát, majd 3 percig, később pedig 5 percig magas fokozaton dagasszuk tovább a robotgép dagasztókarjával. A puha vajat apránként, kis darabokban adjuk hozzá, és dolgozzuk el. Ahhoz, hogy a tészta szépen megkeljen, legalább 5 percig alaposan kell dagasztani. Ha ezt nem tartjuk be, a kalácstészta később összeeshet vagy ragacsossá válhat.
- Ha már szép egynemű a tésztánk, takarjuk le a tálat (amiben a tészta van) és további 60 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
- Ezután tegyük a tésztát lisztezett felületre, és osszuk három részre. Minden tésztadarabot formáljunk hosszú, kb. 40 cm-es hengerré. A tésztacsíkokat fonjuk össze, majd a végeket csippentsük össze és hajtsuk a fonat alá, hogy szép lezárást kapjunk. Tegyük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le konyharuhával, és újabb 45 percig kelesszük.
- Közben melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, légkeveréses sütésnél 180°C-ra. A húsvéti kalácsot kenjük meg egy kevés tejjel, majd szórjuk rá a cukrot. Előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, amíg enyhén megpirul. Szeletelés előtt rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.