Az albán fagyik olcsóbbak és rosszabb minőségűek: cukorból és színezékből készülnek

"Forrás: Thinkstock " -
albán cukor fagylalt fagyi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem új keletű probléma, de idén is előjött a magyar és az albán fagyik közötti különbség. Utóbbi sokkal olcsóbb, de nem véletlenül: adalékanyagokból és aromából készül.

Szinte minden magyar tulajdonú fagyizó, cukrászda közelében feltűnt már egy sokkal olcsóbb, albán fagyizó, nem véletlen, ha emiatt háborognak a cukrászok. Az albán fagyi ugyanis nem gyümölcsökből készül, hanem aromából és adalékanyagokból. Ezért árulhatják sokkal olcsóbban a gombócokat. Náluk a nagy adag (8-10 dkg) 180 forint, míg a kicsi (5-6 dkg) 120. Ezzel szemben a magyar fagyizókban egy normál gömb (5 dkg) 280 forint körül mozog.

Attól, hogy fagyinak látszik, még nem biztos, hogy az "Forrás: Thinkstock "

Egy normál fagylalt összetétele a következő: tej, minimális cukor, tojássárgája, tejszín, gyümölcsös esetében pedig minimum 30, de inkább 50 százalék gyümölcs. Az albánok viszont más szabály szerint készítik a fagylaltot. Ezt állítja legalábbis Horváth Ferenc, a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke.

Abban a fagylaltban nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van. A gyümölcs helyett pedig gyümölcsaromát használnak,

Borsnak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.