Gyerekes férfiak: tízből három nő szakított már azért, mert a párja túl felelőtlen volt

párkapcsolat gyerekes férfi szakítás felelőtlenség
Szakításhoz vezethet a felelőtlen autóvezetés, az állandó videójátékozás és a szellentéssel való rendszeres viccelődés.Tízből három nő szakított már azért, mert elfogyott a türelme, hogy párja gyerekes viselkedését elviselje.

Egy jól működő kapcsolathoz két érzelmileg felnőtt ember kell, ha gyerekes férfiakkal kerülünk kapcsolatba, rossz irányba billenhet az egyensúly.

– Természetesen a szerelem nem ismer határokat, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb észrevegyük, ha választottunk még nem áll készen – magyarázza Orbán Nóra, párkapcsolati szakértő és coach. – Az éretlenség legárulkodóbb és egyik legveszélyesebb velejárója a felelőtlenség. Az ilyen problémával küzdő férfiak sodródnak az árral, és várják, hogy más alakítsa életüket. Párjuk életét ezzel rendkívül megnehezítik, hiszen a legfontosabb pillanatokban nem lehet rájuk számítani. A következő jel, amire oda kell figyelni és szorosan összekapcsolódik az előbbivel az a döntésképtelenség. Miután a felelősséget nem vállalják, döntéseket sem szeretnek meghozni. Minden nyomást átadnak másnak, de őt hibáztatják, ha esetleg balul sül el.

videojáték, gyerekes férfiak
Gyerekes férfiak: tízből három nő szakított már azért, mert felelőtlennek ítélte a párját - a videójátékozás sem feltétlenül fér bele
Forrás: Shutterstock

Gyerekes férfiak: úgy döntenek, ahogy nekik jó

A gyerekes férfiaknak nehezére esik elvonatkoztatni önmaguktól. Ez az önzőség az élet bármelyik színterén megmutatkozhat: programválasztásban, feladatmegosztásban, de akár az ágyban is.

– A jövőről, célokról és tervekről nem szeretnek beszélgetni, azonnal pánikolni kezdenek, hiszen a pillanatnak élnek – árnyalja a jelenséget a szakértő. – Ez azért van, mert félnek a komoly kötelékektől és elvárásoktól. Az utolsó, de szintén fontos jel az ígérgetés. A gyerekes emberek mindent megígérnek, csak ne kelljen tovább folytatniuk a számukra kellemetlennek ítélt beszélgetést. Ezek azonban a legtöbb esetben csak üres szavak, amiket tettek csak csekély számban követnek.

„Nem vagyok az anyja!”

Az éretlenség hátterében legtöbbször a szülő áll. Ők vették ki a döntést az utóduk kezéből, felnőttként is gyereknek kezelték, nem engedték, hogy fiatal korukban megtanulják kezelni a saját életüket és kialakítani értékrendjüket.

– Sokszor ezek a szülők a gyerekük párkapcsolatában is szervesen próbálnak részt venni, mint egy oda nem illő harmadik fél – mondja a coach. – Ezt azonban nem szabad hagynunk, a szerelem arról a két emberről szól, akik benne vannak. Hibát akkor szoktak elkövetni a nők, amikor ezt a jelenséget próbálják kompenzálni, és önként átvállalják az „anyuka” szerepet. Ez viszont se rövid, se hosszú távon nem kifizetődő. Ne kezdjünk versengésbe a szülőkkel, ne akarjuk őket pótolni, a párunknak kell felnőnie a kapcsolathoz. Szabályokat kell lefektetni és mindenkinek a saját életére vonatkozó döntést meghozni. A szülőknek pedig tisztelni ezeket a határokat.

Kisfiúból igazi férfi?

– A felnőtté válás az élet velejárója, szükséges és nagyon szép része – vélekedik Orbán Nóra. – Ezért is fontos, hogy a problémákat addig próbáljuk megoldani, amíg még lehet. Az éretlen emberek az elején nehezen viselhetik, ha meg kell beszélni egy vitásabb ügyet, mert az érzelmekről való komoly beszélgetések kimozdítják őket komfortzónájukból. Egyedül azonban nem lehet „felnevelni” egy másik személyt, szükség van a másik nyitottságára.

11 év különbség?

A férfiak 43 éves korukra nőnek fel teljesen, azaz pontosan 11 évvel később, mint a nők – derült ki egy kutatásból, amit ráadásul a Nickelodeon csatorna kezdeményezett, ami tudvalévően egy gyerekcsatorna. A vizsgálatot az indította el, hogy többször felmerült az itt dolgozók körében, akiknél elvárás némi infantilizmus, hogy benő-e valaha a fejük lágya – magyarázta Tim Patterson programigazgató a különös felmérés okát. A válaszadásokból kiderült, hogy tízből nyolc nő vélte úgy, hogy a férfiak mindig gyerekesek maradnak. Miben mutatkozik ez meg? Gusztustalan szokásokban, a reggeli pizzaevésben és a videójáték-imádatban. A férfiak éretlensége a nők szerint megmutatkozik abban is, hogy csendben maradnak a viták során, képtelenek a legegyszerűbb ételek megfőzésére, is és mindig ugyanazokat a vicceket és sztorikat ismételgetik a barátaikkal.

A gyerekes viselkedésnek azonban nem csak hátrányai vannak. A felmérésben részt vevők közül tízből négyen elismerték, hogy azzal a férfival, aki nem akar teljesen felnőni az együttélés sokkal viccesebb, vidámabb. Az ilyen típusú férj erősebben tud kötődni a csemetéjéhez, és szívesebben játszik, foglalkozik vele.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.