A párkapcsolat halála: a társad érzéseinek folyamatos ellenőrzése

Compassionate,Eastern,Husband,Giving,Comfort,,Support,To,Upset,Wife,,Holding
Shutterstock - Prostock-studio
empátia párkapcsolat traumás kötődés érzelmek
Ha látod a társadon, hogy valami nincs rendben vele, és empatikusan rákérdezel, mi történt és hogyan segíthetnél, az erősíti a kapcsolatot. De ha folyton az érzéseiről kérdezgeted, szeret-e, haragszik-e, mi a problémája, érzelmi ellenőrzést tartasz, az idővel a párkapcsolat végéhez vezethet.

„Szeretsz? Most mi a baj? Én tettem valamit? Rossz kedved van? Ki bosszantott fel? Jól vagy? Olyan szomorúnak tűnsz... Idegesítelek? Csalódott vagy? Még mindig szeretsz? Szerelemből? Kicsit vagy nagyon?” — Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel lehet a másikat a világból kikergetni, pláne, ha napi szinten kapja a ellenőrzést: mit érez. Ismerős helyzet? Ha magadra vagy a társadra ismersz, akkor figyelj, mert az érzések állandó kontrollálása, a társ számonkérése hosszabb távon a párkapcsolat végéhez vezethet.

párkapcsolat
Az empátia építi, az érzések állandó ellenőrzése pusztítja a párkapcsolatot
Forrás: Shutterstock

Az empátia a párkapcsolat építője, az érzelmi felügyelet a pusztítója — ne téveszd össze a kettőt

Az empátia az együttérzés képessége és az érzelmi intelligencia része. Észrevesszük a másik érzelmeit és támogatjuk őt. Ezzel szemben az érzelmi megfigyelés, az érzések, érzelmek állandó ellenőrzése mérgező viselkedés, amely semmi másra nem szolgál, csak arra, hogy a másik érzéseit folyamatosan megfigyelő fél megerősítést kapjon a párjától, hogy minden rendben van, nem tett semmi rosszat, szeretve és biztonságban van. Hogy ezt kiderítse, a csalódást, a dühöt, a félelmet, a szégyent és más hasonló érzéseket keres, próbál „lebuktatni”. Ez a párkapcsolatgyilkos magatartás szorongással, önbizalomhiánnyal, bizonytalanságérzettel vagy akár egyfajta elkerülő kötődéssel is összefügghet. Egyfajta párkapcsolati játszma ez, amely rendkívül megterhelő és kimerítő lehet mind az érzelmi megfigyelést végző, mind a megfigyelt és számonkért fél számára, még akkor is, ha ez egyikükben sem tudatosul. 

Így szokj le a társad érzelmeinek felügyeletéről, hogy megmentsd a párkapcsolatodat

Ha te is hajlamos vagy arra, hogy folyamatosan azt figyeld, mit érez a párod, a legjobb, amit tehetsz, ha tudatosan állítasz fel magadnak határokat. Ne bonyolódj bele a szerelmed érzelmi életébe, ami rád tartozik, arról úgyis tájékoztatni fog. Kapcsolódj inkább önmagadhoz. Ebben sokat segíthetnek a mindfulness-gyakorlatok. Tanuld meg azonosítani és megnevezni a kellemetlen érzelmeidet is, így szabályozni is jobban tudod majd azokat. És ami a legfontosabb és tényleg segít a párkapcsolatodban is: próbáld függetleníteni magad mások véleményétől, ne foglalkozz azzal, hogy mit gondol rólad a környezeted, pláne olyan emberek, akikhez semmi közöd. Ha te elfogadod és szereted önmagad, fel sem merül benned, hogy a társad nem ugyanígy érez és gondol rád. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.