Indiai esküvők: kulturális hagyományok és rituálék a nagy napon

Shutterstock/WESTOCK PRODUCTIONS -
esküvői szokások luxus hagyományok indiai kultúra
Varázslatos, színekben és hagyományokban gazdag esemény, egyedi ceremóniák, pompás díszletek, különleges szertartások. Ismerd meg, hogy milyen az indiai esküvők mesés világa.

Indiában az esküvő nem csupán két ember egybekelését jelenti, hanem egyben a két házasulandó fél családjának összekapcsolódását is ünnepli. Az indiai esküvők szertartásai és a hozzá kapcsolódó rituálék mélyen gyökereznek az indiai kultúrában, és minden egyes mozzanatnak megvan a maga jelentése. A mai esküvői szertartások a tradíciók és a modernitás különleges keverékét kínálják. A hagyományos indiai esküvők mellett az utóbbi években a luxus esküvők is egyre népszerűbbé váltak, melyek lenyűgöző fényűzésükkel és pompájukkal hívják fel magukra a világ figyelmét.

indiai esküvők
Az indiai esküvők összekapcsolják a múlt hagyományai a jelen ünneplésével. 
Forrás: Shutterstock/Dhruvkalra

3 hagyomány, ami szerves részét képezi egy tradicionális indiai esküvőnek

  • Mehndi: Az esküvő előtti napokban a menyasszony és a női családtagok részt vesznek a Mehndi ceremónián, ahol bonyolult henna mintákat festenek a menyasszony kezeire és lábaira. A Mehndi nem csak díszítés, hanem jó szerencsét és boldogságot is hoz az ifjú pár számára, valamint a gonosz szellemek távol tartását is szolgálja. A Mehndi nemcsak a menyasszony szépségét emeli ki, hanem mély kulturális és szimbolikus jelentőséggel is bír, amely összekapcsolja a múlt hagyományait a jelen ünnepléseivel.
  • Saptapadi: Az indiai hindu esküvői ceremónia egyik legfontosabb része a Saptapadi, vagyis a „hét lépés” szertartása. A menyasszony és a vőlegény együtt tesz hét lépést a szent tűz (Agni) körül, minden lépésnél fogadalmat téve egymásnak. Ezek a fogadalmak az élet különböző aspektusaira vonatkoznak, mint a hűség, az egészség és a boldogság.
  • Baraat: A vőlegény bevonulása, a Baraat, az egyik leglátványosabb és legvidámabb része az indiai esküvőnek. A vőlegény lovon vagy hintón érkezik a ceremónia helyszínére, vagy a menyasszony otthonához, miközben a családja és barátai táncolnak és énekelnek körülötte. Ez a látványos bevonulás megadja az ünnep alaphangulatát.

Luxus indiai esküvők

A tehetős indiai családok nem sajnálják a pénzt, hogy életük nagy napját igazán emlékezetessé tegyék. Az indiai luxus esküvők során a menyasszonyok gyakran híres divattervezők által készített egyedi ruhakölteményekben jelennek meg, amelyeket gyöngyökkel, kristályokkal és aranyhímzéssel díszítenek. A vőlegények sem maradnak le: ők is pompás sherwanikba, vagyis hagyományos férfi díszruhába bújnak. 2024-ben talán az utóbbi évek egyik legfényűzőbb indiai esküvőjére került sor. Anant Ambani, Mukesh Ambani legfiatalabb fia, grandiózus esküvője Radhika Merchanttal három napig tartott Mumbaiban, a Jio World Convention Centre-ben.

Anant Ambani esküvője Forrás: Getty Images/Prodip Guha

Az esküvő vendégei között számos világsztár és híresség is szerepelt. A szórakoztatás is fontos része a luxus esküvőknek. Híres előadók, zenekarok és táncosok lépnek fel, hogy felejthetetlen show-val szórakoztassák a vendégeket. Anant Ambani esküvőjén többek között Rihanna és Justin Bieber is szórakoztatta a meghívottakat. A luxus esküvőkön a vendéglátás is kiemelkedő: a menüben nem ritka, hogy több tucat fogás található, amelyek a tradicionális indiai ételektől a nemzetközi konyháig terjednek. Anant Ambani eküvőjén a menü különlegességeit Nita Ambani választotta ki. Az esemény helyszínei közé tartozott a család londoni Stoke Park birtoka és Abu-Dzabi is, ezzel is növelve az esküvő fényét és luxusát. A mumbai közlekedési rendőrség külön forgalmi tanácsokat adott ki a rendezvény idejére, hogy elkerüljék a közlekedési dugókat a helyszín környékén.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.