Kettészakad Afrika, új óceán kialakulásának lesz szemtanúja az emberiség

geológia geológiai esemény afrika tektonika
Egészen másképp nézhet ki a távoli jövőben a Föld, mint a mi életünkben. Kettészakad Afrika, ami teljesen átírja bolygónk geológiai térképét.

Még 2018-ban egy nagy repedés keletkezett Kenyában, amely számos elméletnek adott teret: geológusok azt állították, hogy kettészakad Afrika. Hogy pontosan mikor történik ez meg, nem tudni, de évekkel ezelőtt Dr. Lucia Perez Diaz, a londoni Royal Holloway Földtani Egyetem kutatója már beszélt arról, hogy véleménye szerint mikorra várható, hogy Etiópia, Szomália és Kenya egy része idővel leszakad majd a kontinensről és új kis kontinens keletkezik. 

Kettészakad Afrika, új óceán kialakulásának lesz szemtanúja az emberiség
Kettészakad Afrika, új óceán kialakulásának lesz szemtanúja az emberiség
Forrás: Youtube

Kettészakad Afrika, több országnak lesz tengerpartja 

Ha a több tízmillió évvel ezelőtti Földre néznénk, nagyon mást látnánk, mint ma, ugyanis akkor a kontinensek egy nagy szuperkontinenst, a Pangeát alkották. Ez azonban idővel felszakadozott, a kontinensdarabok eltávolodtak egymástól, mígnem olyanná váltak, ahogyan azt mi is ismerjük. A kutatók szerint Afrikával sem lesz ez másként, már pár éve tizenöt méter mély és helyenként akár húsz méter széles szakadék tátongott Afrika egy részén, amelynek további mélyülése a bolygó kettészakadásához vezet majd és egy új óceán kialakulásának lesz az emberiség a szemtanúja.  Nyilvánvalóan ez már nem a mi életünkben történik meg, de már egy geológiai időskálán modellezhető, hogy a tektonikus lemezek egymáshoz súrlódása mikor választja szét darabjaira Afrikát. Egyes tudósok szerint az afrikai tektonikus lemez kettétörik, ami azt eredményezheti, hogy a tengerparttal nem rendelkező országok, például Zambia és Uganda a távoli jövőben saját partvonalakkal rendelkeznek majd. 

Több oka is lesz a Föld átrendeződésének

De a kettészakadás nem csak a tektonikus lemezek kettétörése miatt következhet be, hanem a talajerózió is okozhatja ugyanezt. Lucía Pérez Díaz szerint pedig e kettő kombinációja írja majd át a Föld geológiai térképét. Kutatásai szerint még több tízmillió év kell ahhoz, hogy az óceán óceán elkezdi kitölteni a rést, amint a hasadék eléri a partot.

Hasonló volt az is, amiko a Brit-szigetek leszakadtak Európától. Körülbelül 450 000 évvel ezelőttig a Brit-szigetek Európához kapcsolódtak, de egy völgy eróziója a mai La Manche-csatorna területén katasztrofális árvizet okozott és szigetet hozott létre. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.