Igazi menedékhelyek a nyári kánikulában: ezek Magyarország leghidegebb pontjai

Hámori,Lake,In,Lillafüred,Miskolc,Pearl,Of,The,Bükk,Natonal
Shutterstock - berni0004
kirándulás hideg utazás hűvös
Nyáron, amikor a hőmérséklet az egekbe szökik, és a nap perzselően tűz, jólesik olyan helyeken tölteni az időt, ahol pár fokkal hűvösebb lehet, mint a városokban. Magyarország szerencsére bővelkedik olyan településekben, ahol az extrém meleg idején is felfrissülhetünk. Mutatjuk Magyarország leghidegebb pontjait!

Magyarországon számos olyan hely található, ahol a nyári forróság elől menekülve pár fokkal hűvösebb környezetre találhatunk. Magyarország leghidegebb pontjai ideális úti célok a természet szerelmeseinek, és azoknak is akik a kánikulában keresnek egy kis enyhülést. Az alábbiakban bemutatunk néhány ilyen helyszínt, melyeket érdemes felkeresni a legmelegebb napokon.

Magyarország leghidegebb pontjai: Lillafüreden is hűvösebb lehet
 Magyarország leghidegebb pontjai: Lillafüreden is hűvösebb lehet
Forrás: Shutterstock

Magyarország leghidegebb pontjai:

Zabar

Zabar Magyarország egyik leghidegebb települése, a szlovák határ közelében található, a Bükk és a Mátra hegyvonulatai között. A környező hegyekből beáramló hideg levegő miatt Zabarban néha sokkal hűvösebb van, mint az ország más részein. Ezt a meteorológiai mérések is megerősítik, így majdhogynem biztosa mehetünk, hogy a legnagyobb kánikula idején is pár fokkal kellemesebb levegő fogad itt. A beáramló hideg levegő Zabarban  egyedi mikroklímát teremt.

Bükk-fennsík

A Bükk-fennsík hűvös klímájáról ismert. Egyik töbörjében (mélyedés) 2021 februárjában -35,5 Celsius fokot mértek, de még nyári éjszakákon is előfordulhat fagypont alatti hőmérséklet. A magasan fekvő területeken a hőmérséklet jelentősen alacsonyabb lehet, így kirándulásokhoz ideális választás ez a terület. A varázslatos erdők és kilátók nemcsak a természet szépségét, hanem a nyári hűsölést is biztosítják az odalátogatók számára.

Visegrád - Ördögmalom-vízesés

A Visegrádi-hegységben található Ördögmalom-vízesés az Apátkúti-patak völgyében található, és a nyári hőségben is kellemes hűsölést biztosít. A vízesés mellett kirándulhatunk, piknikezhetünk, és élvezhetjük a természet közelségét. A környéken található több kilátó és túraútvonal is kiváló célpont a melegben is.

Ördögmalom-vízesés
Forrás: FORRÁS: THALER TAMÁS / WIKIPEDIA

Tata - Angolpark

Tata, a vizek városa, a romantikus Cseke-tóval és az azt körülölelő Angolparkkal ideális választás a legforróbb nyári napokra is. A park árnyékos sétányai és műemlékei kellemes kikapcsolódást nyújtanak, ráadásul a tó közelsége is enyhíti a meleget. A park területén számos romantikus sétaút, pihenőhely és történelmi látványosság található.

Dömörkapu-vízesés, Szentendre

A Szentendre közelében található Dömörkapu-vízesés a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb látnivalója. A vízesés környéke hűvösebb klímával rendelkezik. Számos túraútvonal vezet ide, ezért ideális nyári kirándulós hely.

Kékestető

Magyarország legmagasabb pontja, a Kékestető, amely a Mátra hegységben található, szintén remek választás a forró nyári napokra. A tengerszint feletti magasság miatt itt mindig hűvösebb a levegő, így kellemes sétákat tehetünk a hegyi ösvényeken, miközben a panorámában gyönyörködhetünk.

Kőszeg

Kőszeg, az Alpokalja egyik gyöngyszeme, különleges mikroklímájával és hűvös levegőjével vonzó úti cél a nyári hőség idején, itt mindig pár fokkal hűvösebb van. A város történelmi belvárosa, a Jurisics-vár és a Szabó-hegy kellemes sétalehetőséget kínálnak.

Kőszeg, Jurisics tér
Forrás: Shutterstock

Velem

Velem, a Kőszegi-hegység egy másik kedvelt települése, szintén remek választás a kánikula idején. A környező erdők, a Szent Vid kápolna és a közeli Írott-kő számos kirándulási lehetőséget kínálnak. A hegyek és erdők által körülölelt Velem ideális hely a hűsölésre vágyóknak. A település friss levegője és festői környezete garantáltan elfeledteti a nyári forróságot.

Északi-középhegység - Lillafüred

Az Északi-középhegység egyik legszebb települése Lillafüred, ami nem csak amiatt vonzó, hogy itt is kellemesebb a klíma nyáron. A Hámori-tó, a Szinva-patak vízesései és a Lillafüredi Függőkert mind-mind olyan látnivalók, amelyeket egyszer mindenképpen meg kell nézni. És miért ne kánikulába keljünk útra, ha itt úgyis hűvösebb van?  

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.