Telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség: 3 perc alatt 21 millió forintot tüntettek el egy férfi számlájáról

átverés telefonos csalók bankszámla lopás
A férfi az állítólagos befektetési bankárjával beszélt, miután eltűnt a pénz a számlájáról. A milliókat a telefonhívás után három részletben utalták át az internetes csalók anélkül, hogy a férfi tudott volna róla.

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság telefonos csalókat keres, és azt is vizsgálják, milyen trükkel sikerült megtéveszteni azt a férfit, aki a befektetésre szánt pénzét akarta volna végre saját javára fordítani. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság is folyamatos erőfeszítéseket tesz az online csalások elkövetőinek felkutatására a Magyar Rendőrség Mátrix Projektjének keretein belül.

telefonos csalók, okostelefon, figyelmeztetés
Telefonos csalókra fogyelmeztet a rendőrség - Képünk illusztráció
Forrás: Forrás: Onur Binay / Unsplash

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket - írja a Police.hu.

A rendőrség azt tanácsolja, hogyha a bankunk nevében gyanús tranzakciókra hivatkozva telefonon keresnek, minden esetben szakítsuk meg a hívást, és ezután személyesen menjünk be egy fiókba, vagy a pénzintézet által megadott telefonszámon keresztül visszahívással győződjünk meg annak valóságtartalmáról.

Amit TILOS megtenni:

  • A bankkártyánk adatait vagy online banki adatokat megadni, iratokról másolatot küldeni. 
  • Bármilyen alkalmazás vagy program letöltése telefonos ügyintéző javaslatára.

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a www.kiberpajzs.hu oldalon szerezhetünk hasznos információkat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.