Tetvesedik a leander? Mutatjuk az okait, és hogy mit tehetsz ellene

The,Oleander,Aphid,Also,Known,As,Milkweed,Aphid,On,The
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Goodly Pixels/Shutterstock. No use without permission. - Goodly Pixels
levéltetű megelőzés leander gondozás pajzstetű
Mindenki szeretne egészséges és pompás virágzatú növényeket nevelni. A leander mindannyiunk kedvence, ám ha nem megfelelően kezeled, hamar megtámadják a kórokozók és tetvesedik a leander. Nem könnyű velük megküzdeni, de ha egész évben odafigyelsz a növényedre, elkerülheted a levéltetű-inváziót.

Mindenki szeretné, ha a dísznövényei pazar külsőt kölcsönöznének a kertjének vagy teraszának. Ám a leander nem a mi éghajlantunkról származik, ezért ahogy a kezelése, nevelése, úgy a kártevői is eltérhetnek más szobanövényekétől. Annál azonban nincs elkeserítőbb, mint amikor azt látjuk, hogy tetvesedik a leander. 

Tetvesedik a leander
Ne törődj bele, ha tetvesedik a leander
Forrás: Shutterstock

Tetvesedik a leander: speciális kártevője, az oleander pajzstetű

Többféle levéltetű támadhatja meg a leanderedet, köztük a teknős, gyapjas és kaliforniai, ám ami kifejezetten leanderekre specializálódott, az az oleander pajzstetű. Ahogy a több levéltetűfajta, az oleander pajzstetű is a növényi nedveket szívogatja, ragacsos, cukros levet, ún. mézharmatot hagyva maga után, Rendkívül gyorsan szaporodik, ezért a megelőzés és a korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú, ha nem szeretnél deformált, tönkrement leandert. Az oleander levéltetű a mediterrán térségből származik, és ha most azon gondolkodsz, hogy jutott el hozzánk, akkor gondolj a szélre, és gondolj magadra és a többi leandertulajdonosra, illetve azokra az embertársaidra, akik megszállottjai a mediterrán növényeknek, ezért újabb és újabb fajták telepítésével próbálkoznak. Ugyanis ahol a gazdanövény, ott a kártevő is megjelenik és tetvesedik a leander. Az oleander pajzstetű nem véletlenül sárga: ezzel jelez a ragadozó rovaroknak, hogy mérgező, nem tanácsos elfogyasztani. Ha mégis megteszik, akkor akár torzszárnyú katicabogarak vagy lyukas hálót fonó pókok kelhetnek ki a lárvákból. 

Oleander,In,A,Park,In,Athens,,Greece
A leander jól érzi magát Görögországban, de ha jól gondoskodsz róla, itthon is tetűmentes, egészséges növényt nevelhetsz
Forrás: Shutterstock

Ha nem akarsz tetűinváziót, tudnod kell, mire van szüksége a leandernek, hogy jól érezze magát

Ahogy azt már írtuk, mediterrán növényről van szó, nem csoda, ha Görögország szigeteinek és tengerparti településeinek csodás leanderei jutnak mindenki eszébe, ha erre a csodálatos dísznövényre gondol. A látvány olyan szemet gyönyörködtető, hogy nem is csoda, ha a nyaralásból hazatérve mindenki leandert akar a kertjébe, azaz egyelőre még csak a cserepébe. Ám, mivel a klíma nálunk (egyelőre) nem ugyanaz, mint a leanderünk őshazájában, néhány alapszabályt be kell tartania annak, aki igazán pompás növényt akar nevelni, és minél kevesebb csatát akar vívni a kártevők ellen.

1. Nem mindegy, milyen földbe ülteted

A speciális, leander-vagy pálmaföld elengedhetetlen, az általános virágföldben sosem mutatja majd meg valódi szépségét, tehát a B-típusú virágföld helyett válaszd a fentiek egyikét. 

2. Víz- és fényigény

Mindkettőből bőséges mennyiségre van szüksége a leandernek, ezért korántsem mindegy, hol helyezed el. Talán nem tudtad, mire vállalkozol, amikor leandernevelésre adtad a fejed, de jó, ha tudod, hogy a nyári melegben a napi háromszori öntözés sem sok neki. Ha azt tapasztalod, hogy sárgulnak a levelei vagy hullanak a virágai, gyanakodj, hogy szomjas.

3. Ne hagyd kinn télre

A leander 2-6 fokig még elboldogul, de ennél alacsonyabb hőmérsékletet már nem visel el. A legtöbben itt követik el a kártevőszempontból is legnagyobb hibát: a növényt fagyban nem szabad ugyan kint hagyni, de télen 10-15 foknál melegebbre sincs szüksége, sőt, nem is szabad ennél magasabb hőmérsékleten tartani. A legjobb, ha egy sötét pincét választasz neki télre, hiszen ilyenkor sem fényre, sem vízre nincs szüksége, sőt, a meleg, száraz levegő egyenes út a tetvesedéshez. 

4. Jön a tavasz, mehet vissza a kertbe, de nem mindegy, hova

Ha tavasszal elérkezik a tartós 15 fok, a leandered mehet vissza a teraszra vagy a kertbe. Ám arra figyelj, hogy egyelőre csak akklimatizálódik, félárnyékos helyre tedd, ahol pár hét alatt megszokhatja a nap sugarait, és nyáron újra pompás, pajzstetűmentes növényként lehet a kerted dísze.

Pulgón,Amarillo.,Oleander,Aphid,Or,Milkweed,Aphid.,Aphis,Nerii
Oleander pajzs- vagy levéltetvek
Forrás: Shutterstock

Ha már megjelentek az oleander pajzstetvek

Akkor sincs minden veszve, ha eddig nem így gondoztad a leanderedet, és emiatt megjelentek a levelein az oleander levéltetvek. Mivel ezek a gusztustalan kártevők a növényi nedveket szívogatják, amelyből mézharmatot, egy ragacsos, cukros levet hagynak maguk után, hamar felismerheted a jelenlétüket. Ilyenkor azonnal lépned kell, mert nagyon gyorsan szaporodnak. Először próbálkozz természetes módszerekkel, káliszappanos lemosással vagy fokhagymaoldattal, esetleg a növényi olajos, a környezetre és az emberre ártalmatlan biológiai készítményekkel, mint amilyenek a parafinolajos, neemfaolajos oldatok. A legnagyobb természetes ellensége a levéltetveknek, így a speciális oleander levéltetűnek is a hétpettyes katicabogár, amely elképesztő tempóban pusztítja a kártevőket. Ha semmi nem segít, és mindenképpen meg akarod menteni a leanderedet, keress fel egy gazdaboltot, és kérj kémiai permetszert a probléma orvoslásra.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.