Veszélyes aligátorteknőst találtak a Balatonban

Shutterstock/Sista Vongjintanaruks -
balaton aligátorteknős veszélyes helyzet videók
Egy horgász szúra ki a nem őshonos fajt a tóban. A húsz centiméter hosszúra megnőtt állat emberre is veszélyes lehet.

A hatalmas és ijesztő állatot Balatonőszöd és Balatonszárszó között észlelte a férfi. A veszélyes aligátorteknős horgászás közben akadt a tapasztalt horgász hálójára, pedig eredetileg csak sneciket akart fogni az esti pecázáshoz a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból.

veszélyes
 Ez a veszélyes teknős faj nem őshonos a Balatonban. Forrás: zaol.hu

Miért veszélyes az aligátorteknős?

Ha fenyegetve érzi magát, azonnal támad és rendkívül erős állkapcsával súlyos sérüléseket tud okozni. Harapása fájdalmas és mély sebeket is ejthet. Ezen kívül, mivel nem őshonos faj, jelentős ökológiai károkat okozhat a helyi élővilágban, kiszorítva az őshonos fajokat és megzavarva a Balaton természetes ökoszisztémáját. Nem véletlen tehát, hogy Magyarországon ezeknek az állatoknak illegális a tartásuk. A jelenleg kifogott példányt Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője helyezte el a már meglévő hét példány mellé. A szakember azt kéri, ha bárki ráunna a házi kedvenc teknősére, semmikép se engedje szabadon, hanem inkább keresse fel őt. 

Milyen invazív fajok bukkanhatnak még fel Magyarországon?

Magyarországon több invazív állatfaj is megjelent az utóbbi években, elsősorban természetes vizekben, parkokban, városi területeken azonosították őket. Néhány példa a hazánkban nem őshonos állatfajokra: 

  • Nyugati fapoloska, ami gyorsan szaporodik és elsősorban a fenyőfákra káros. 
  • Kínai gyapjaslepke, amelynek hernyői jelentős lombvesztést okozhatnak az erdőkben és gyümölcsösökben. 
  • Harlekinkatica, amit eredetileg biológiai védekezésre használtak, de olyan gyorsan szaporodik, hogy kiszorítja az őshonos katicafajokat.
  • Amerikai borostyánkék kagyló, főleg a Dunában és más nagyobb folyókban fordul elő, kiszorítva az őshonos kagylófajokat.
  • A szürke mókus elsősorban parkokban és vrosi területeken bukkanhat fel, ahol verseng az őshonos vörös mókussal.

Nem ez az első eset, hogy veszélyes állatokat találtak a Balatonnál

2023- ban a 7-es főút mentén, egy műanyag rekesz mellett találtak aligátorteknőst, a rekeszt az állat könnyedén szétrágta és kiszabadult. Ekkor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata segített a befogásában. Nemrég pedig egy olyan videó is felrobbantotta az internetet, amelyben a Balatonnál nyaralók videóra vették, hogy egy cápa úszkál a tóban. 

Nézd meg a videót a veszélyes aligátorteknősről, ami korábban akadt egy keszthelyi pecás horgára:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.