Szívszorító: Kshamenk, a magányos bálna 24 órán át bámul egy kaput az apró akváriumban

állatkínzás bálna magány
Timelapse videófelvételen látható, hogyan él ez a kardszárnyú delfin. Szívszorító a magányos gyilkos bálna, Kshamenk élete, aki 1992 óta egy argentin akvárium apró medencéjében van.

Sokkolta a nézőket az a szívszorító videó, ami bejárta az internetet. A felvételeken a fogságban tartott kardszárnyú delfin mozdulatlanul fekszik Argentína legnagyobb akváriumának egy apró medencéjében. A világ legmagányosabb orkájának nevezett Kshamenk a videón 24 órán keresztül egyfolytában a Mundo Marino nevű ócenárium kapuját bámulta a vízben.

gyilkos bálna, szívszorító
szívszorító ahogy Kshamenk, a magányos gyilkos bálna tengeti életét az apró akváriumban. (képünk illusztráció!)
Forrás: Shutterstock/Christopher Meder

A szívszorító videó bejárta a fél világot

Az augusztus 12-én felvett videón Kshamenk mozdulatlanul, arccal a medence kapuja felé fordulva látható, mintha azt kérné, hogy engedjék ki. Kshamenk medencetársa, Belen 2000-ben, 13 éves korában halt meg, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 évet magányosan töltötte, teljesen elszigetelve saját fajtársaitól. Aktivisták felszólították az argentin Mundo Marino akváriumot, hogy engedje szabadon a 35 éves orkát. Kshamenk először 1992-ben került a Mundo Marinóhoz, miután elfogták a Buenos Aires partjainál lévő Samborombón-öbölnél. Az akvárium szerint az akkor hároméves orkát három másik gyilkos bálnával együtt három halász találta az öbölben partra vetve. Kshamenket ezután az akvárium betonmedencéjébe vitték, ahol azóta él.

Az UrgentSeas mindent megtesz azért, hogy Kshamenket kiszabadítsa 

A kardszárnyú delfinek rendkívül szociális állatok, amelyeknek szükségük van az egymással való érintkezésre. Az UrgentSeas, egy nonprofit szervezet, amely a tengeri fogság megszüntetéséért küzd, azért kampányol, hogy Kshamenket kiszabadítsák, és egy nyitott menedékhelyre vigyék, ahol más orkák között szocializálódhat. Jelenleg ő az utolsó fogságban élő gyilkos bálna Argentínában. 

„Továbbra is együttműködünk az argentin aktivistákkal és a kongresszus tagjaival, hogy megpróbáljunk rávilágítani kegyetlen világára és foglalkozni vele” - mondta az UrgentSeas szóvivője. „El kell távolítani őt apró betonmedencéjéből, és fajának többi tagjához kell csatlakoznia, mielőtt még túl késő lenne”. 

A szomorú felvételt itt tudod megnézni:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.