Folyamatosan firkálsz? – Ezt jelentik a különböző ábrák

rajzok, ábrák
Shutterstock/Copyright (c) 2016 Jacob Lund/Shutterstock. No use without permission. - Jacob Lund
rajzolás ábrák jelentés
Az emberek szívesen rajzolgatnak az unalmas értekezleteken vagy épp telefonálás közben – mintegy feszültséglevezetésként. Az ekkor születő ábrák jelentésének járunk utána.

A firkák kissé különböznek a tudatosan rajzolt képektől, mert ilyenkor a tudattalan vezeti a tollunkat. Az jelenik meg, amivel a lelkünk mélyén valójában el vagyunk foglalva, aktuális lelkiállapotunk, vágyaink tükröződhetnek bennük. Lássuk, mire utalnak ezek a kis ábrák – persze a teljesség igénye nélkül!

Ábrák, firkák
Ha firkálunk a tudattalan vezeti a tollunkat
Forrás: Shutterstock

Firkálmányok, ábrák – Ezeket jelentik

Geometrikus ábrák (négyzetek, háromszögek, körök, kockák stb.)

Logikus gondolkodású, aki többnyire a bal agyféltekéjét használja. Okos, nagy figyelmet fordít a részletekre. Rendszerezi az információkat, és többnyire higgadtan hoz döntést. Ha térbeli kockát rajzol a leggyakrabban, és az a talpán áll, az stabilitást jelez: nehéz kimozdítani a helyzetéből, nem túl rugalmas a gondolkodása, szereti a biztos dolgokat. Ha ki van színezve, az arra utalhat, hogy ez a mentalitás számára is unalmas időnként, és igyekszik feldobni az életét. Ha a sarkán áll, az illető nagyfokú instabilitást él meg.

Fák, virágok

Ezek az érzelmi életre utalnak. Ha szépen formáltak az ábrák, pozitív érzelmekről van szó, amelyeket meg is élt a rajzoló. Ha zavart, zaklatott a vonalvezetés, a fán repedések, odúk vannak, a színezés kifut a határoló vonalakból, akkor az nem a megélt harmónia, csak a vágyott érzelmek jele.

Házak

Az illető biztonságra vágyik. Ha nő rajzolja, akkor már nagyon szeretne saját családot, gyereket. Azt is nézni kell, hogy csak szemből látszik-e, mint egy kép, vagy térben van ábrázolva – ez utóbbi erősebb, őszinte érzelmekből fakad, mint a síkbeli ábrázolás.

Pöttyök

A kisgyerek is, amikor íróeszközt kap a kezébe, pontot, pöttyöt rajzol, jelezvén a világnak, hogy „itt vagyok”. Aki felnőtt létére ilyenekkel rajzolja tele a papírt, vélhetően kishitűséggel küzd, szeretne jobban, ügyesebben jelen lenni a világban. Ha ezek a pöttyök nagyobbak, olyanok, mint az „o” betűk, az az illető erősebb énhangsúlyozási törekvéseit jelzi. A pontok ugyanakkor az egyedüllétet, a kötődési nehézségeket is mutatják. Inkább nők pöttyöznek.

Vonalak

A kis vonalkák jelentése hasonló, mint a pontoké, de inkább férfiak rajzolják: az illető szeretné felhívni magára a figyelmet. A hosszabb vonalak – ha egyenesek – egyértelműséget mutatnak, ha hullámosak, de szabályosak, az a rugalmasság jele.

Mátrixok

Vonalak össze-vissza – mintha kiemelkednének a térből: erős figyelemkoncentráció, de lehet a valóságos világ reális gondjaiból való kilépés igénye is.

Állatok

Az olyan kedves lények, mint a maci, a cica, a kutyus, a szeretet jelei. A lovak, a bikák vagy a nagymacskák szexuális töltetű fantáziákat jeleznek.

Arcok vagy szemek

Ez azt jelenti, hogy különösen érdekli az emberi természet, szeretné jobban megérteni embertársait, hogy segíthessen nekik.

Nevek vagy kezdőbetűk

Határozott és magabiztos személyiséget jelez. Az illető nem retten vissza attól, hogy önmagát adja, akkor sem, ha ez másoknak nem tetszik. Bármibe is fog, saját, különleges szemléletmódja irányítja cselekedeteit.

Minden bekeretezése

Azt mutatja, hogy a firkáló úgy érzi, nincsen kitörési lehetősége, mintegy falakkal van körülvéve. Az ezekbe rajzolt térbeli kockák erős biztonságigényt jeleznek, még az is lehet, hogy nem mások rakják köré a falakat, hanem ő védi meg magát velük.

Sosem rajzolgat? 

Vagy teljesen harmonikus személyiség, akinek nincsenek megoldatlan problémái, és képes figyelni arra, amire éppen kell, vagy a tudattalanja is erős tiltás alatt áll, és az ott rejtőző tartalmak még így sem tudnak a felszínre törni.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.