Energiavámpírok az otthonodban: így csökkentheted az energiaszámlád

Stressed,Woman,From,A,Reminder,Because,She,Forgot,To,Pay
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Marian Weyo/Shutterstock. No use without permission. - Marian Weyo
áramfogyasztás energiavámpír trükkök
Számos otthoni eszköz – amelyeket gyakran standby módban hagyunk – növeli az energiaszámlánkat, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy ki vannak kapcsolva. Ezeket az eszközöket gyakran energiavámpíroknak nevezik, mert akkor is fogyasztanak áramot, amikor éppen nem használjuk őket.

A szakember szerint a leggyakoribb energiavámpírok a telefon- és laptoptöltők, valamint az adapterek. „Még ha nem is használjuk őket, kis mennyiségű áramot húznak, ami idővel jelentős energiafelhasználást eredményezhet” – magyarázta.

energiavámpír
Az öt legnagyobb energiavámpír az otthonodban
Forrás: Shutterstock

Az öt legnagyobb energiavámpír az otthonodban

  • Töltők és adapterek: Gyakori energiapazarlók, amelyek használaton kívül is áramot fogyasztanak.
  • Szórakoztató elektronikai cikkek: Televíziók, játékkonzolok és set-top boxok, amelyek standby módban maradnak, még ha a főkapcsolót ki is kapcsoljuk.
  • Asztali számítógépek és tartozékaik: Monitorok, nyomtatók és egyéb kiegészítők standby módban történő hagyása jelentős energiafogyasztást hagynak maguk után.
  • Konyhai eszközök: Mikrohullámú sütők, kávéfőzők, kenyérpirítók standby üzemmódban szintén jelentős mennyiségű áramot fogyaszthatnak.
  • Wi-Fi routerek: Bár viszonylag kevés energiát használnak, érdemes kikapcsolni őket, ha hosszabb időre elutazunk.

Ha ezeket az eszközöket valóban kikapcsoljuk a főkapcsolónál, és kihúzzuk őket a konnektorból, évente akár több tízezer forintot is megspórolhatunk az energiaszámlánkon.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.