Frida Kahlo: Csalfa férje volt élete második tragédiája

Frida Kahlo
Getty Images - Bettmann
szenvedély frida kahlo festészet házasság
A legendás festőnő életének két legnagyobb „balesete” mélyen meghatározta művészetét és személyiségét. Az első buszbaleset fizikai fájdalmakat hozott, míg a második – házassága Diego Riverával – érzelmi sebeket ejtett rajta. Frida Kahlo mégis minden fájdalmat, a testit és a lelkit is túlélt.

Frida Kahlo, a XX. század egyik legikonikusabb művésze, a mexikói festészet forradalmára és a feminista mozgalom szimbóluma, egész életét átszőtte a fájdalom és szenvedés. Első és talán legismertebb balesete 1925-ben történt, amikor egy buszbaleset súlyos sérüléseket okozott a testén, élete végéig fájdalmat és mozgáskorlátozottságot hozva számára. Azonban Frida élete során második, érzelmi értelemben ugyanolyan fájdalmas „balesetet” is átélt: házassága Diego Rivera mexikói festőművésszel, aki éppoly hírhedt volt szerelmi kalandjairól, mint művészetéről, a szív szenvedését hozta el neki.

Frida Kahlo
Frida Kahlo érzelmi élete is "balesetet szenvedett"
Forrás: Getty Images

Frida Kahlo élete a szenvedély és a fájdalom rabságában

Frida Kahlo és Diego Rivera 1929-ben kötötték össze életüket, amikor Kahlo mindössze 22 éves volt, Rivera pedig 42. A korkülönbség és a két művész eltérő személyisége sokakat meglepett. Frida fiatal, szenvedélyes, és egyedi látásmóddal rendelkező festő volt, míg Diego már elismert művész, de kétes hírű nőcsábász hírében állt. Mégis, kapcsolatuk elején a kölcsönös tisztelet és művészi támogatás olyan mély vonzalomban öltött testet, ami ellensúlyozta a férfi félrelépéseit. Rivera volt az, aki bátorította Fridát, hogy folytassa a festészetet, és segített neki nemzetközi hírnévre szert tenni. Frida saját magát gyakran „Diego szemének” és „életének múzsájának” nevezte, miközben Rivera befolyása alatt tovább fejlődött művészete. Azonban a férfi  szenvedélyes kapcsolat sötét oldalait is hamar felszínre hozta.

Házasság a hűtlenség árnyékában

Diego Rivera híres volt arról, hogy nem tudott ellenállni a nőknek, és ez súlyos sebeket okozott Fridának. Bár Kahlo is számos szeretővel vigasztalta magát – nőkkel és férfiakkal egyaránt –, Diego hűtlensége mélyen megsebezte őt.

 A legfájdalmasabb eset talán az volt, amikor Rivera viszonyba keveredett Frida saját húgával, Cristinával. Ez az árulás különösen mélyen érintette Fridát, hiszen nemcsak házastársát, hanem legközelebbi családtagját is elvesztette ebben a fájdalmas folyamatban.

Frida Kahlo művészete épp ezekre a személyes és fizikai fájdalmakra épült. Festményei tele voltak az emberi szenvedés és a megpróbáltatások ábrázolásával, amelyeket gyakran saját életéből merített. A „Két Frida” című híres festménye, amely két különböző Fridát ábrázol, szimbolikusan megmutatja a művésznő belső megosztottságát, amelyet egyrészt testi fájdalmai, másrészt Diego Riverához fűződő fájdalmas szerelme okozott.

Kahlo és Rivera kapcsolata annyira viharos volt, hogy 1939-ben el is váltak. A válás azonban nem jelentette kapcsolatuk végét. Alig egy évvel később, 1940-ben újra összeházasodtak, noha Frida tudta, hogy Diego hűtlensége és érzelmi távolsága továbbra is része marad kapcsolatuknak. Ezt az újraegyesülést már inkább egyfajta baráti szövetségnek tekintették, mintsem egy szerelmi kapcsolatnak. Bár a házasságuk hivatalosan soha többé nem bomlott fel, Frida érzelmileg egyre inkább eltávolodott Diegótól, szenvedéseit pedig művészetében dolgozta fel.

Frida fájdalma a művészetben

Frida Kahlo élete során folyamatosan ábrázolta saját fájdalmait és szenvedéseit a vásznon. Képein - amelyek most már árucikkeken is megtalálhatóak - gyakran találkozhatunk a fizikai és érzelmi fájdalom kettősségével. Frida festményeiben gyakran ábrázolta saját testét megcsonkítva, de a belső érzelmi gyötrelmek, amelyeket Diego Rivera hűtlensége okozott, ugyanilyen fontos szerepet játszottak. Festményeiben az emberi test, a szív, és a lélek összekapcsolódása gyakran jelenik meg, mint a szenvedés forrása, de egyben a túlélés eszköze is. 

Frida Kahlo
Frida Kahlo gyakran festettevle önmagát
Forrás: Getty Images

Kahlo élete második "balesete" – házassága Diego Riverával – éppoly maradandó sebeket hagyott rajta, mint az első, fizikai baleset. Frida azonban mindkét balesetből, mind a testi, mind az érzelmi fájdalomból hatalmas erőt merített, és e szenvedések által vált a művészet egyedi, megismételhetetlen alakjává.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.