A jótékonyság világnapja: könnyen megvalósítható ötletek adakozáshoz

Jótékonyság világnap , adományozás, jótékonykodás
Shutterstock/Okrasiuk -
adományozás világnapok jótékonykodás
A világ minden táján szeptember 5-e a jótékonyság ünnepe. A jótékonysági világnap kapcsán összegyűjtöttünk néhány egyszerű ötletet, amelyeket nőként könnyen beilleszthetsz a mindennapjaidba, hiszen már akár egy apró cselekedet is hatalmas változást hozhat.

Szeptember 5. a jótékonyság világnapja. A jótékonysági világnap pedig remek alkalom arra, hogy jót tegyél és segíts másokon, támogasd azokat, akik rászorulnak.  A mai rohanó világukban különösen fontos, hogy emlékezzünk arra: mindannyian tehetünk valamit másokért. Sőt, a jótékony cselekedetek nemcsak a megsegítettek életére vannak jó hatással, hanem a segítők számára is örömforrást jelentenek. 

Jótékonyság világnap , adományozás, jótékonykodás
Bár a jótékonyság világnapja remek alkalom arra, hogy különleges figyelmet szenteljünk ennek a témának, igyekezzünk az év minden napján szem előtt tartani a másokon való segítés lehetőségeit. 
Forrás: Shutterstock/Stock-Asso

Adni jó! A Jótékonyság világnapja pedig tökéletes alkalom erre

 Az ENSZ által is elismert jótékonyság világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az önzetlen segítségnyújtás fontosságára és arra, hogy milyen sokféle módon lehet jót tenni.  

Amikor a jótékonyságról beszélünk, sokaknak elsőként a nagy alapítványok és nemzetközi szervezetek jutnak eszébe. Pedig a jótékonyság sokkal több ennél: olyan egyszerű mindennapi cselekedetek sorozata, amelyekkel jobbá tehetjük mások életét. Egy apró figyelmesség, egy mosoly mind-mind jótékony hatással van a környezetünkre. Nem kell ám nagy dolgokra gondolni jótékonyság alatt: néha az is elég, ha a szomszéd néninek segítünk bevinni a bevásárlást, vagy ha szabadidőnk engedi önkéntesként részt veszünk egy-egy helyi megmozdulásban.  

Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy az önzetlen segítségnyújtás pozitív hatással van a mentális egészségünkre. Egy jótékony cselekedet nemcsak a világot teszi egy kicsit jobb hellyé, hanem nekünk is segít jobban érezni magunkat.

A jótékonyság nem mindig igényel nagy anyagi ráfordítást, gyakran a legfontosabb a szándék és a szívből jövő segítség.

Íme néhány ötlet, amelyeket megvalósíthatsz a jótékonyság jegyében:

1. Ruhák és háztartási eszközök adományozása

Az évszakváltás, a sulikezdés remek alkalom arra, hogy átnézd a saját, vagy akár gyermekeid ruhásszekrényeit. Van amit már kinőttek, de még jó állapotú? Esetleg neked vannak olyan ruháid, amiket már nem hordasz? Gyűjtsd össze őket egy dobozba és juttasd el olyan segélyszervezetekhez, akik vállalják ezek szortírozását és eljuttatását azokhoz a rászoruló családokhoz, akiknek nagy szüksége van rá. Egy konyha és kamra takarítás során ugyan ezt megteheted a már feleslegessé vált, megvásárolt, de soha nem használt konyhai, vagy egyéb háztartási eszközeiddel. Gondolj arra, hogy ami nálad csak a helyet foglalja, más örömmel fogja használni majd.

2. Online adománygyűjtések támogatása

 Az online világban is számtalan lehetőség nyílik arra, hogy jót tegyünk. Egy kis utánajárással könnyen találhatunk megbízható online kampányokat, amelyeket kisebb összeggel is támogathatunk. Adományozhatunk olyan szervezeteknek, amelyek közel állnak hozzánk, részt vehetünk online kampányokban, vagy akár már az is segíthet, ha csak megoszthatjuk egy-egy fontos ügy hírét ismerőseinkkel. Az internet ereje révén a jótékonyság ma már sokkal könnyebb és hatékonyabb.

3. Kreatív jótékonysági akciók otthonról

Szervezhetsz akár sütivásárt a baráti körödben vagy hasonló kreatív akciókkal pénzt gyűjthetsz, amit aztán jótékony célra felajánlhatsz. Vagy készíts házi ételt a rászorulóknak. Ha szeretsz főzni, készíts egy adag ételt, és oszd meg egy hajléktalannal vagy egyedül élő időssel a környékeden. Egy meleg étel sokat jelenthet valakinek, aki nélkülöz. 

Ha van olyan képességed vagy tudásod, amelyet szívesen megosztanál másokkal, szervezz ingyenes workshopot vagy tanfolyamot. Lehet ez egy online előadás vagy akár egy kis közösségi rendezvény.

4. Önkéntes munka

Már kis időráfordítással segíthetsz helyi jótékonysági szervezeteknek, például ételosztásban vagy idősek segítésében. Keress egy helyi szervezetet vagy alapítványt, ahol önkéntes munkát végezhetsz. Lehet ez idősek otthona vagy egy közösségi kert esetleg egy állatmenhely. Már heti néhány óra az életedből is hatalmas segítség lehet számukra.

5. Támogasd a helyi kisvállalkozásokat

Ahelyett, hogy mindig nagy üzletekben vásárolnál, próbálj meg helyi kisvállalkozásoknál vásárolni. Ezzel közvetetten is hozzájárulsz a helyi közösség fejlődéséhez, és támogatod a kisvállalkozókat.

6. Adományozz vért

A vér nélkülözhetetlen bizonyos betegségek gyógyításához illetve az életveszély elhárításához is. A vér azonban mesterséges úton nem előállítható, semmivel sem pótolható, így azt csak és kizárólag véradás útján lehet biztosítani. Bár a véradásnak vannak bizonyos feltételei, de az egyik legegyszerűbb, de mégis életmentő módja a segítségnyújtásnak, ha vért adományozol. Magyarországon is rendszeresen szerveznek véradási alkalmakat, ahol te is segíthetsz.

Fontos, hogy a jótékonyság ne csupán egy napra korlátozódjon. Bár a jótékonyság világnapja remek alkalom arra, hogy különleges figyelmet szenteljünk ennek a témának, igyekezzünk az év minden napján szem előtt tartani a másokon való segítés lehetőségeit. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.