Kamilla királyné megtörte a csendet: így van most Károly király - A temetési rendet már korábban elkészítették

brit királyi család Kamilla királyné Károly király
Hét hónappal férje rákdiagnózisa után Kamilla elmondta, hol tart az uralkodó felépülése. Károly király gyógyul, de a palota mindenre felkészült.

A 77 éves Kamilla királyné az angliai Bath-i Royal United Kórház új, korszerű Dyson Rákkutató Központjának megnyitóján szólalt meg férje, Károly király álapotával kapcsolatban. 

Károly király
Károly király jól van, de a palota mindenre felkészült
Forrás: Getty Images/Andrew Matthews

Károly király jól van 

„Nagyon jól van” - mondta Kamilla, amikor egy vérrák miatt őssejt-kezelésben részesülő beteggel beszélgetett, aki azt mondta nagyon fáradtnak érzi magát. A királyné még viccelődött is, hogy a férfiak ritkán vallják be, ha rosszul érzik magukat, Károly például keveset panaszkodik. Kamilla egyébként korábban is utalt arra, hogy férje szépen gyógyul, Queen's Reading Room Irodalmi Fesztiválon az angliai Surreyben Lee Child írónak. „Jól van, kivéve, hogy nem lassít, és nem teszi meg, amit az orvosai mondanak neki” – írta akkor a The Sun.

 

A diagnózist követően is vállalt közszereplést

A britek megnyugtatására Károly kezelése idején is tettek közzé képeket az uralkodóról, mint például amikor a Buckingham-palotában köszönti a vendégeket. De láthattunk felvételeket arról is, amikor részt vett istentiszteleten, és a királyi család többi tagjával együtt ünnepelte a húsvétot a windsori Szent György-kápolnában március 31-én. A király április 30-án tért vissza a nyilvánosság elé, amikor Kamillával ellátogattak a londoni Macmillan Cancer Support kezelőközpontba, ahol betegekkel és az egészségügyi személyzettel találkoztak.

Van a terv: mi történik, ha meghal a király

Annak ellenére, hogy Kamilla azt mondta, hogy Károly „jól van”, még mindig van egy terv a király halálára .„A temetésének megtervezése már elkezdődött” – mondta egy bennfentes az In Touch-nak. „Bármennyire is kellemetlen, ez szükségszerű... A palota minden erejével azon van, hogy megnyugtassa a közvéleményt, és tény, Károly gyógyul, de még mindig nagyon beteg. Kifelé optimisták, de nagyon gyakorlatiasak is, mindenre felkészültek, arra is, hogy Károly meghalhat” – nyilatkozta a lap forrása. A király temetési tervének kódneve Operation Menai Bridge, amely egy walesi függőhídról kapta a nevét, amely III. Károly király hosszú távú walesi hercegi szerepére utal. Hasonló terv készült már akkor is, amikor néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában elhunyt. A London Bridge hadművelet néven pontos sorrendet írtak, hogy kit értesítenek először, ha az uralkodó meghal. 

Februárban diagnosztizálták a rákot Károlynál

A Buckingam-palota február 5-én közleményt adott ki, amelyben ez áll: „A király közelmúltbeli, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatti kórházi beavatkozása során aggodalomra okot adó problémát észleltek.  Az ezt követő diagnosztikai vizsgálatok rákot rákot mutattak ki nála. Őfelsége  megkezdte a kezeléseket, amely idő alatt az orvosok azt tanácsolták neki, hogy halassza el a nyilvános szereplést. Ezen időszak alatt Őfelsége a szokásos módon folytatja az állami ügyek intézését és a hivatalos papírmunkát. A király hálás az orvosi csapatnak a gyors beavatkozásért, amelyet a közelmúltban elvégzett kórházi eljárásának köszönhetően tettek lehetővé. Továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várakozással tekint a mielőbbi visszatérés elé a teljes körű nyilvános szolgálathoz. Őfelsége úgy döntött, hogy megosztja diagnózisát, hogy megelőzze a spekulációkat, és abban a reményben, hogy ez segítheti a közvélemény megértését mindazok számára, akiket világszerte érint a rák” - írták.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.