Mate tea titka: a titkos reggeli csodaszer

mate tea
Shutterstock - Alexandr Vorobev
frissítő tea kávé
Egy csésze felüdülés, amely nem csak finom, de fokozza a teljesítményünket, és az egészségünkre is csodás hatással lehet. A mate tea csodákra képes.

Magas koffeintartalmú tea a Yerba mate, amelyet a dél-amerikai esőerdőkben található magyalfa (Ilex paraguariensis) leveléből készítenek. Nézzük, miért érdemes rendszeresen innunk ebből a mate tea fűszerkeverékből.

Mate tea
Kávé helyett mate tea
Forrás: Shutterstock

Kávé helyett mate tea

A mate tea átlagosan 78 milligramm koffeint tartalmaz csészénként. Ez nagyjából ugyanannyi, mint a kávé esetében, így szinte ugyanazokkal a jótékony hatásokkal bír, mint a kávé. Ilyen például, hogy csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, mint a prosztata-, vastagbél-, emlő- és vastagbélrák.

Súlykontroll

A mate egy olyan baktériumot tartalmaz, amely elősegítik a zsírégetést, növelik a teltségérzetet, ezért rendszeres fogyasztásával csökkenthető az elhízás esélye, elősegíthető a fogyást.

Antioxidáns

A mate, mint sok más növény, magas antioxidánstartalommal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a benne található vegyi anyagok képesek lehetnek ellensúlyozni a szabad gyökök hatásait, melyek szerepet játszanak az oxidatív károsodásban, amely számos egészségügyi problémával, többek között a szívbetegségekkel áll összefüggésben.

Szíverősítő

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy – a korábbi feltételezésekkel ellentétben –, a koffein kimondottan jó hatással van a szívműködésre. A mate-ban található koffein enyhítheti a gyulladást, emellett csökkenti a rossz koleszterinszintet (LDL). A krónikus gyulladás károsíthatja az ereket és a szívet, ami szívbetegséghez vagy akár szívelégtelenséghez vezethet.

Hangulatjavító

A mate fogyasztása hasznos kiegészítőkezelés lehet mentális zavarok, például a figyelemzavarok, a depresszió, a hangulatzavarok és az étkezési zavarok kezelésében.

Csonterősítő

A csontritkulás a csonttörések egyik vezető oka, főként 50 év felett. Egy 2012-es tanulmányban összehasonlították azokat, akik 4 éven keresztül naponta három csésze mate teát ittak azokkal, akik nem ittak egyáltalán. Még a csontsűrűséget befolyásoló egyéb tényezők ellenőrzése után is azt találták a kutatók, hogy a mate-t fogyasztóknál jelentősen kisebb volt a csontritkulás mértéke.

Csak mértékkel!

Bár a yerba matéban lévő koffein számos egészségügyi előnnyel jár, kockázatokat is rejt magában. Napi három csészénél ne igyunk többet, mert túladagolása álmatlanságot, izomremegést, hasmenést okozhat. Súlyos szívbetegség, magas vérnyomás vagy szívritmuszavar esetén, vagy ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, mindenképpen ki kell kérnünk kezelőorvosunk szakvéleményét, mielőtt rendszeresen inni kezdjük.

Így készítsük!

Hagyományos módon a mate italt a dél-amerikaiak a szintén maténak hívott tökből fogyasztják, és a bombilla-nak nevezett fém szívószálon keresztül szívják, amely szűrő is egyben. Ez a tradíció ma is sok helyen él még, egyfajta szertartásként. A maté tök megosztása a barátságot és kötődést szimbolizálja. Manapság a legtöbb helyen inkább úgy fogyasztják, mint bármelyik teát. Ihatjuk melegen vagy hidegen, tejjel és mézzel vagy akár jéggel, citrommal és mentával is, ízlésünknek megfelelően kombinálhatjuk. Ahhoz, hogy a mate legtöbb áldásos hatását élvezhessük, ne igyuk forrón, csak langyosan vagy hidegen. 


 

A tea erősségét magunk szabályozhatjuk, attól függően, hogy mennyi szárított növényt használunk, kezdjük csészénként egy kiskanál teafűvel. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.