Azok a fránya, levakarhatatlan matricák: így távolítsuk el könnyedén és nyomtalanul

gyerek ablak matrica
Niels Hariot/Shutterstock - Niels Hariot
takarítás matrica eltávolítás
Már a legtöbb terméken van egy matrica, sőt, a kisgyerekek is előszeretettel ragasztják a lakás különböző pontjaira. Összegyűjtöttünk pár matricaűző tippet, amikkel megszabadulhatunk a nem kívánt ragacsoktól.

A gyerekek egyik kedvelt foglalatossága, hogy a lakás minden pontján matricákat helyeznek el. Nem kímélik a bútorokat, az üveg felületek és a dísztárgyakat sem. Ha nem akarjuk, hogy kedvenc bútoraink különféle matrica figurákkal legyenek tarkítva, segítünk abban, hogy kapargatás helyett könnyen és kíméletesen szedhessük le őket.

matrica
Matrica-gondok – A gyerekek egyik kedvelt foglalatossága, hogy a lakás minden pontján matricákat helyeznek el
Forrás: SeventyFour/Shutterstock

Matrica eltávolítása – Tippek

Ha nem jön le egyszerűen

Ideális esetben egy mozdulattal leszedjük az új tányérokról, poharakról a ragasztott címkét, ám ha nem járunk sikerrel, áztassuk néhány órán át meleg, mosogatószeres vízben.

Elő a hajszárítóval

Legtöbbször nem sikerül nyom- és sérülésmentesen eltávolítani az új ablakkeretről vagy ajtóról a védőfóliát. Fújjunk pár másodpercig meleg levegőt a matricára. Így eléggé fellazul ahhoz, hogy könnyen eltávolíthassuk.

Használjuk fel újra

Removing,Sticky,Paper,Label,From,A,Glass,Bottle,,Reusable,Glass
Hiába kaparjuk, a címke makacsul tapad az üvegre
Forrás: JpegPhotographer/Shutterstock

Hiába súroljuk, a címke makacsul tapad a befőttesüvegre? Öntsünk olajat egy kendőre és tegyük az olajos felével a papírcímkére. Hagyjuk rajta pár percig, majd kezdjük el dörzsölni. Ezután újra tehetünk bele házi befőttet, savanyúságot.

Kaparjuk le!

Szeretnénk megszabadulni a csempére ragasztott régi matricáktól? Mielőtt bármilyen tisztítószerrel nekiugranánk, szedjük le egy üveg- vagy csempefelületekhez használható kaparóval a matrica nagy részét. Ezután ecetes szivaccsal dörzsöljük le a maradékot.

Nem csak a körömre jó

Ha sehogy nem sikerült eltávolítanunk a ragasztót, acetonos körömlakk-lemosóval áztassunk be egy szivacs durva oldalát, és ezzel kezdjük el dörzsölni addig, amíg le nem jön.

Védőfelszereléssel ajánlott

Garantált a siker, ha háztartási alkohollal vagy hígítóval átitatott kendővel törölgetjük át a felületet. Figyeljünk arra, hogy festett, vagy lakkozott felületen ne használjuk.

Karcolás nélkül

Forrás: Shutterstock

Egy valóságos rémálom, ha gyermekünk matricákat ragasztott a bútorokra. Súrolás helyett fújjunk rá egy speciális ragasztó és matrica eltávolító tisztítószert, majd várjunk pár másodpercet, és már le is törölhetjük.

Végezzünk színpróbát

A benzin szintén jól oldja a ragasztót, de csak óvatosan szabad használni, mert felületi károsodást okozhat. Bátran használhatjuk üvegre és fémre, de műanyagok esetében legyünk elővigyázatosak.

Nem sérti a fényezést

Az autóra ragasztott matricák leszedése nemcsak nehézkes, de a fényezésen is nyomot hagyhatnak. Az autópálya-matrica ragasztóját általában egy jó minőségű alkoholos üvegtisztító is oldja, de a festett felületekről a fóliaradír jelenthet megoldást.

Pont erre tervezték

Léteznek speciális matrica eltávolító aeroszolok. Segítségükkel gyorsan és könnyedén távolíthatóak el a papír és műanyag alapú matricák, címkék, ragasztószalag- és ragasztómaradványok. A termék használata előtt, amennyire lehetséges, távolítsa el a címkéket, majd az aeroszollal előzőleg beszórt tiszta ruhadarab segítségével dörzsölje át, így elkerülheti, hogy az anyag nem kívánt helyre kerüljön. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.