Miért posztolunk mindenről? Az állandó online jelenlét hatásai

állandó online jelenlét
Shutterstock/ -
közösségi média online posztolás
A közösségi média világában szinte minden pillanatunkat megosztjuk másokkal, de vajon milyen hatással van ez ránk? Az állandó online jelenlét mögött rejlő pszichológiai mechanizmusok messze túlmutatnak a lájkok számán és a követők gyarapodásán.

Egy olyan korban élünk, amikor a az online jelenlét a mindennapjaink szerves részévé vált. Szinte minden lépésünkről, főleg azonban örömeinkről és sikereinkről posztolunk, mintha ezek az online megosztások határoznák meg, kik vagyunk. De miért érezzük szükségét annak, hogy mindent dokumentáljunk és megosszunk a világgal?

állandó online jelenlét
állandó online jelenlét
Forrás: Shutterstock/jd8

Az online jelenlét hatásai: online viselkedésünk közvetlenül kapcsolódik az offline értékrendszerünkhöz

Ismerjük a közösségi média negatív hatásaival kapcsolatos kutatásokat, és sokan a saját bőrünkön is tapasztaltuk már ezeket. De akkor mégis miért koncentrálunk ennyire a közösségi médiára? Mitől érezzük úgy, hogy dokumentálni kell az életünket, és közzé kell tenni ezeket a dolgokat a közösségi médiában? És miért teszünk közzé általában csak jó dolgokat, és nem a negatív és rosszakat? A közösségi oldalak lehetőséget adnak arra, hogy pozitív fényben mutassuk meg és tüntessük fel magunkat mások számára, és ez növeli az önbecsülésünket, igaz, hogy csak rövid távon. Wilcox és Stephen egy korábbi kutatása rámutatott, hogy a közösségi média növeli az emberek önbecsülését, ugyanakkor jelentős mértékben csökkenti az önkontrollt. Az emberek az interneten társadalmilag kívánatosnak mutatják magukat, ám ez a hamis kép hosszú távon több kárt okozhat, mint hasznot. Online viselkedésünk közvetlenül kapcsolódik az offline értékérzetünkhöz. Ez a pszichológiai állapotokra is vonatkozik, például az, hogy alacsony az önbecsülésünk, a nárcizmus, a szorongás vagy a depresszió egyenértékű a csodálat, a külső megerősítés vagy más olyan tulajdonságokkal, amelyek miatt online posztolunk.

A látszat fenntartása és annak következményei

Amikor posztolunk, sokszor a legjobb oldalunkat mutatjuk meg a világnak, elrejtve életünk árnyoldalait. Ez a torzított önkép folyamatos fenntartása azonban elvezethet egy olyan helyzethez, ahol már az önbecsülésünk és nem ritkán a hangulatunk is függ a lájkok és kommentek számától. 

Ez a jelenség pedig egyenes úton vezethet a közösségi média használatától való függőség kialakulásához.

Azáltal, hogy pozitív képet kapunk magunkról a közösségi médiában, állandósítunk egy negatív körforgást, amelyben a rövid távú elégedettséget ugyanolyannak tekintjük, mint a hosszú távú, értelmes munkát, amelyet önállóan kellene elvégeznünk önbecsülésünk javítása érdekében. A kutatások azt is kimutatták, hogy a pszichológiai függőség az agy szerkezetében is változásokat idézhet elő, hasonlóan a drogfüggőség hatásaihoz. 

Az állandó online jelenlét olyan szintű függőséget okozhat, amelyben az emberek elveszítik azt a képességüket, hogy valódi, belső önértékelést alakítsanak ki.

 Ehelyett a külső megerősítésre, azaz a pozitív visszajelzésekre támaszkodnak, ami viszont hosszú távon nem fenntartható.

Hogyan építhetünk egészséges önértékelést?

Az online térben való önértékelés építése rövid távú elégedettséget nyújthat, de az igazi, tartós önbecsülés nem innen ered. 

Fontos felismernünk, hogy az önértékelésünk alapja nem a közösségi médiában szerzett lájkok és kommentek számán nyugszik. Ehelyett a belső megerősítés és az önmagunkkal való őszinte szembenézés vezethet el ahhoz az egészséges önértékeléshez, amely hosszú távon fenntartható.

A közösségi médiával szemben tudatosnak kell lennünk és odafigyelnünk arra, hogy hogyan használjuk. Az online világban való jelenlétünk ne legyen az egyetlen forrása önértékelésünknek. Inkább tekintsünk befelé, dolgozzunk a személyes növekedésünkön, és ne féljünk szembenézni a kudarcainkkal sem. Csak így érhetjük el azt a valódi és tartós önbecsülést, amelyet nem lehet lájkokban mérni.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.