Az alufólia akár életveszélyes is lehet: ne csomagolj bele ételmaradékot

alufólia, étel, csomagolás, tárolás
Shutterstock/Copyright (c) 2023 New Africa/Shutterstock. No use without permission. - New Africa
egészség ételmaradék alufólia fólia
Az alufóliába csomagolt ételek sütéséről már sokszor olvashattuk, mennyire károsak az egészségre, hiszen a szervezetben felhalmozódó alumínium számos betegség okozója lehet. Azonban azt kevesebben tudják, hogy a maradék ételek csomagolására sem az alufólia a legalkalmasabb.

Hallottál már a a Staphylococcusról vagy a Bacillus cereusról? Ezek a komoly megbetegedéseket okozó baktériumok levegőn szaporodnak és olyan toxinokat termelnek, amelyek magas hőmérsékleten sem pusztulnak el, így a főzés sem segít, ha egyszer megjelentek az ételünkön. És ettől az alufólia sem ment meg.

alufólia, alumínium, ételcsomagolás, veszély
Nem az alufólia a legalkalmasabb eszköz az ételmaradék csomagolására
Forrás: Shutterstock

Alufólia helyett más tárolóeszköz javasolt

Azt a legtöbben már tudják, hogy ha a főtt ételt két óránál tovább hagyjuk szobahőmérsékleten, az ételben a baktériumok rendkívül gyorsan el tudnak szaporodni, és ebben az sem igazán akadályozza meg őket, hogyha fóliával takarjuk le a maradékot. Az alufólia ugyanis nem biztosítja az edény, lábas hermetikus lezárását, amire azért lenne szükség, hogy az ételt ne érje a levegő, a baktériumok ne tudjanak szaporodni. 

Az alufólia alá simán jut be a levegő, ami ételmérgezéshez és sok más betegséghez vezethet, illetve növeli azok kockázatát. Tehát soha ne használj alufóliát az ételmaradékok tárolására, helyette szerezz be zárható műanyag vagy üveg ételtároló dobozokat, ételhordókat, és a megmaradt ételt két órán belül tedd át a főző vagy tálalóedényekből ezek valamelyikébe, majd a hűtőbe. Ezzel sok egészségügyi problémától kíméled meg magad.

Szakemberek az ételek alufóliában sütését sem ajánlják. Ugyanis magas hőfokon az alufólia fémtartalma beszivárog az ételbe, ráadásul minél magasabb a hőmérséklet és hosszabb a sütési idő, annál magasabb lesz az alumínium-koncentráció az ebédünkben.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.