Büdös a mosógép? Van jobb alternatíva a tisztítására, mint az ecet

praktika mosógép házi praktika
A mosógép tisztítását sokan hajlamosak elhanyagolni, pedig a készülék rendszeres karbantartása elengedhetetlen, hogy ne alakuljon ki kellemetlen szag vagy penészgomba a gumitömítések körül. Egy gyakran ajánlott módszer az ecet használata, ám szakértők szerint ez nem a legjobb megoldás, ha büdös a mosógép.

A mai napig elterjedt módszer, ha büdös a mosógép ecettel tisztítjuk ki. A szakértők szerint az ecet sem jó szagúvá nem teszi a gépet és még kárt is tehet benne. Nézzük, miért nem jó az ecet és mit használj helyette!

Ha büdös a mosógép a szódabikarbóna és a citromsav lehet a megoldás
Ha büdös a mosógép a szódabikarbóna és a citromsav lehet a megoldás
Forrás: Shutterstock/ERIK Miheyeu

Miért nem javasolt az ecet használata, ha büdös a mosógép?

Az ecet savassága ugyan eltünteti a szagokat és egyes lerakódásokat, azonban károsíthatja a mosógép bizonyos alkatrészeit, különösen a gumitömítéseket és a tömlőket. Konstantina Antoniadou szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az ecet hosszú távú használata a gép idő előtti elhasználódásához vezethet. Ezen kívül, ha nem öblítjük ki alaposan, az ecet szaga is a ruhákon maradhat, ami nem éppen kellemes, tehát, ha büdös a mosógép, más megoldás után kell nézni. 

A fehérítő sem nyerő megoldás

A szakértők a fehérítőt sem ajánlják a penész eltávolítására, mivel a kemény vegyi anyagai szintén károsíthatják a mosógép gumitömítéseit, és növelhetik a szivárgás esélyét. Ráadásul irritálhatja a bőrt és a ruhák anyagát is kikezdheti.

Mi a hatékony alternatíva?

A mosógép penészmentesítésére - penészesedés a leggyakrabban akkor fordul elő, ha a mosott ruhákat sokáig a gépben hagyjuk - és tisztítására sokkal biztonságosabb és természetesebb megoldások is léteznek, mint például a szódabikarbóna és a citromsav. Ezek a természetes anyagok kiválóan eltávolítják a penészt, megszüntetik a kellemetlen szagot, vízkövet és más szennyeződéseket anélkül, hogy károsítanák a mosógép alkatrészeit.

A szódabikarbóna és citromsav előnyei

  • Szódabikarbóna: Lúgos kémhatásának köszönhetően lebontja a zsíros és olajos lerakódásokat, miközben kíméletes a géphez. Emellett semlegesíti a kellemetlen szagokat, és enyhe súroló hatása segít a makacs szennyeződések eltávolításában.
  • Citromsav: Természetes savas vegyület, amely eltávolítja a vízkövet és ásványi lerakódásokat, valamint megakadályozza a penész visszatérését. Mindeközben nem károsítja a mosógép gumitömítését.

Hogyan használjuk a szódabikarbónát és citromsavat a mosógép tisztításához?

Szükséges hozzávalók:

  • 2 evőkanál citromsav
  • 115 g szódabikarbóna
  • meleg víz
  • tiszta kendő vagy szivacs

Módszer:

  1. Tegyél néhány evőkanál citromsavat a mosószerfiókba vagy közvetlenül a mosógép dobjába.
  2. Szórj szódabikarbónát a dobba.
  3. Indítsd el a legmelegebb és leghosszabb mosási ciklust.
  4. A mosási ciklus befejezése után tiszta ruhával vagy szivaccsal töröld le a mosógép ajtaja körüli tömítést.

A szakértő szerint a tisztítás, de minden mosás után is hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját, hogy szellőzzön, így hosszabb élettartamú lesz a mosógép, és a ruha is mindig friss illatú marad.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.