Tudtad? Ilyen gyakran kellene törölközőt és ágyneműt mosni

Young,Couple,Making,Their,Bed
Shutterstock - Pixel-Shot
mosás törölköző ágynemű
Nincs is annál jobb érzés, mint egy hosszú nap végén bebújni a pihe-puha, tiszta és illatos ágynemű alá. De vajon tisztában vagy azzal, milyen gyakran kell törölközőt és ágyneműt mosni, ha nem akarsz bacitelepen aludni? Sokszor sokfélét mondanak ezzel kapcsolatban, ezét mi utána jártunk a dolognak.

Ágyneműt mosni havonta is elég, vagy jobban járunk, ha inkább hetente lehúzzuk, és magas hőfokon kimossuk az ágyneműnket? Az ágynemű mosása kapcsán eltérnek a vélemények. De azzal mindannyian egyet érthetünk, hogy a jó alvás a hálószobában kezdődik, a frissítő zuhany pedig a fürdőszobában ér véget. Ezért érdemes kellő figyelmet fordítani arra, hogy a lepedőd, az ágyneműd és a törölköződ mindig frissen mosott és tiszta legyen. A textíliákkal kapcsolatban azonban gyakran felmerül a kérdés, milyen gyakorisággal is kellene cserélni és mosni őket. Mutatjuk a választ!

Ágyneműt mosni legalább hetente illő lenne, de legalább két hetente mindenképp
Ágyneműt mosni legalább hetente illő lenne, de legalább két hetente mindenképp
Forrás: Shutterstock

Ágyneműt mosni -  pontosan ezért szükséges minél rendszeresebben

  • A nagy ágyneműhuzat kérdés

Szakértők szerint az ágyneműt hetente célszerű lecserélni. Még ha este tisztán is fekszünk be az ágyban, a gyakori izzadás, a kellemetlen szagok és az elhalt hámsejtek miatt ideális táptalaja lehet a baktériumoknak, kórokozóknak. Érdemes ilyenkor nemcsak az ágyneműhuzatot, de magát a takarókat, paplanokat és a párnákat is kitenni a friss levegőre szellőztetni. A megfelelő alváshigiénia elengedhetetlen része, hogy bizonyos időközönként – két-három évente - lecseréljük a párnákat és paplanokat.

Tipp:

A fehér, sötét és a színes ágyneműhuzatot mindig válogasd szét és külön mosd a többi ruhádtól

Ne töltsd túl a mosógépet, nehogy a szálak a túlzott súrlódás miatt károsodjanak

Általában 30-40°C-on mosd ki a huzatokat, nehogy idő előtt tönkremenjenek

Mindig nézd meg az ágynemű címkéjét, hiszen azon pontosan szerepel, hány fokon szabad mosni, illetve az anyagösszetételének is ott tudsz utánajárni

Mosás után a huzatokat kifordítva tedd ki száradni - lehetúleg a szabad levegőre

  • Törölközőnk a baktériumok kedvenc helye

Ha a kéztörléshez, arcmosáshoz, illetve a fürdés utáni törölközéshez is ugyanazt használjuk, és nem rendelkezünk külön szárítóval, ideális ha 3-4 alkalom után szennyesbe dobjuk a törülközőt. Természetesen ezt az időt nagyon sok minden befolyásolja: reggeli zuhany vagy sportolás után használjuk. Ha a családtagokkal közösen használjuk a kéztörlőt, úgy azt szükséges gyakrabban, akár naponta kimosni. Ritkább cserét tesz indokolttá, ha radiátoron szárítjuk, melynek köszönhetően a törölközők sokkal hamarabb megszáradnak.

So,Soft.,Happy,Young,Latin,Female,Wipe,Face,With,Terry
Az arctörlőt naponta érdemes a mosandókhoz dobni.
Forrás: Shutterstock

Tipp:

A törölközőket legalább hetente egyszer mosd ki 40 vagy 60°C-on

Ne használj túl sok mosóport, különben a törölközők merev, dörzspapír tapintásúak lesznek

A törölközőket ne mosd együtt más ruhákkal, mert a cipzárok, gombok, melltartópántok könnyen beleakadhatnak a szálakba, és kihúzhatják őket

Öblítő helyett önts inkább ecetet a mosógépbe, amely puhítja a törölköző anyagát

Ne vasald ki a törölközőket, mert ettől elveszíthetik nedvszívó képességüket

Mindig hagyd, hogy alaposan megszáradjanak a törölközők, hogy ne büdösödjenek be.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.