Őszi cipzárpara: ezt tedd, ha beakad, vagy elakad

cipzár
Shutterstock/Pheelings media -
praktikák kabátcipzár otthon cipzár
Beragadt vagy lecsúszik a cipzár? Ne aggódj! Íme néhány gyors és egyszerű módszer, amellyel megoldhatod a cipzár problémáját, és megmentheted a kedvenc cipzáros ruhádat vagy kiegészítődet.

Mivel szinte minden ruhadarabunkban – legyen szó dzsekiről, szoknyáról vagy nadrágról – található legalább egy cipzár, érdemes, ha van a tarsolyunkban néhány hasznos trükk, amivel a hirtelen felmerülő cipzár hibák gyorsan és egyszerűen orvosolhatók. Előfordulhat, hogy a ruha hátulján lévő cipzár nem mozdul, vagy a farmernadrág cipzárja beleakad a szövetbe, és emiatt se le, se fel nem tudjuk húzni. De a hátizsák, vagy kabát cipzár is könnyen lecsúszhat a sínről – ezek mind ismerős helyzetek lehetnek. Ezért nem vitás, hogy a cipzár otthoni javításához mindig jól jön néhány hasznos tipp, amit érdemes elsajátítani. 

cipzár
A cipzár javítása otthon sem lehetetlen
Forrás: Shutterstock/KELENY

Hogyan javítható a cipzár?

Bármilyen erős cipzár van a ruhádon, történhetnek olyan nem várt balesetek, amikor a cipzár sérül, elakad, vagy beakad valamibe. A cipzárak elakadása több okból is előfordulhat. Elkaphatják a szövetet, az egyik fog elmozdulhat a helyéről, vagy a fém- vagy műanyagfogak eltörhetnek vagy elkophatnak. Bármilyen módszert is próbálsz, a cipzár csúszkáját a testénél fogd meg, közel a cipzár fogaihoz, ne a kis húzófülét. Ez nagyobb erőt és kontrollt biztosít. Ha úgy érzed, hogy a cipzár elakadt és nem mozdul simán, inkább ne erőltesd, hogy ne ronts a helyzeten. 

Ha azonban a cipzár fogai tartósan elhajlanak vagy letörnek, valószínűleg ki kell cserélni a cipzárt.

Íme a legjobb cipzárjavító trükkök

Ha a csúszka lecsúszik a sínről fogj egy csavarhúzót

Ha a csúszka egyik vagy mindkét oldala lecsúszik a sínről, nem feltétlenül szükséges a cipzár cseréje, csak a csúszkát kell visszailleszteni. Ehhez keresd meg a cipzár alsó részét. Ruhák esetén ez általában az a vég, amely a legközelebb van a földhöz, amikor viseled a ruhadarabot, az a rész, ahol a cipzár végén egy négyzet alakú anyagtábla található.Ezután illeszd a fogakat a csúszka alsó végébe. Lehet, hogy extra erőre van szükséged a fogak helyükre illesztéséhez, ezért próbálj meg használni egy lapos fejű csavarhúzót. 

Miután a fogak mindkét oldalon a csúszkában vannak, használd a húzókát, hogy fel-le mozgassad a sín mentén, így rögzítheted őket a helyükön.

Ha a cipzár elakadt 

Használj csipeszt  

Ha a cipzáros ruhát viseled, vedd le, ha lehetséges, mert úgy könnyebben meg tudod nézni, hogy valójában mi is a probléma. Első lépésként ellenőrizd, hogy nem akadt-e valami a cipzárba, például a ruhadarab bélése vagy laza szálak. Ha a cipzár valahová beakadt, akkor óvatosan távolítsd el a beszorult anyagot. Finoman húzd el a beszorult szövetet, ne a cipzárt. Használj pl. csipeszt a jobb megfogás érdekében. Lassan lazítsd meg az anyagot a cipzár csúszkájától, majd fokozatosan húzd fel vagy le a cipzár húzófülét a végső felszabadításhoz. 

Próbáld ki a grafit ceruza trükköt!

Ha a cipzár nem mozdul, dörzsöld meg a fogakat egy 2-es számú ceruza hegyével. A hegy grafit, ami segít kenni a fogakat, lehetővé téve a cipzár csúszkájának simább mozgását. Alternatív megoldásként a cipzár fogait egy szappannal is átdörzsölheted. Ha ez sem segít, és könnyen ki tudod mosni a ruhadarabot utána, próbálj meg egy kis mosogatószert is használni, hogy tovább segítse a csúszkát a fogak között való mozgatásban.

Használj vazelint

Ha a ceruza és a mosogatószer nem hozott eredményt, vagy ha attól félsz, hogy foltot hagynak a ruhádon, próbálj meg vazelint használni. Kezdj azzal, hogy fogj egy vattapálcát, és vékony réteg vazelint vigyél fel a pálca külsejére. Ezután használd a vattapálcát, hogy a vazelint a cipzár körüli fogakba masszírozd. A cél az, hogy a vazelin segítse eltávolítani azokat a kisebb tárgyakat, amelyek esetleg beragadtak a cipzárba.

Ha a cipzár nem marad felhúzva

Használj fogót  

Ha a cipzár állandóan lecsúszik, gyakran előfordulhat, hogy a fogak elmozdultak vagy elkoptak. Először alaposan vizsgáld meg a cipzárt, hogy lásd, vannak-e olyan fogak, amelyek elmozdultak. Ha találsz ilyet, fogó segítségével óvatosan hajlítsd vissza őket a helyükre. 

Ha a cipzárad úgy tűnik, hogy működik, de amint behúzod, az összes foga elenged? Ebben az esetben a probléma a cipzár csúszkájában rejlik (más néven az a rész, amely a fogakat összefogja). Az idő múlásával ezek a csúszkák megnyúlnak és kinyílnak, így kevésbé hatékonyan rögzítik a fogakat. Míg a cipzár csúszkája még mindig a ruhán van, fogj meg egy fogót. A csúszka azon része, amely a húzókához csatlakozik (a ruhadarab külső oldalán), a felső lemez, míg a csúszka azon része, amely a ruhadarab belső oldalán található, az alsó lemez. 

Használj fogót, hogy összepréseld a felső és alsó lemezt, így helyreállíthatod a csúszka eredeti, szorosabb alakját. 

Ügyelj arra, hogy ne nyomd túl erősen, mert a túl nagy nyomás eltörheti a csúszkát.  Ha a cipzár fogai nem állnak a helyükön, használd az ujjadat, hogy visszaigazítsd őket, vagy használj ez esetben is fogót és óvatosan hajlítsd vissza az elmozdult vagy a helyéről kikerült fogakat. Mielőtt újra megpróbálnád a cipzárt fel, vagy éppen lehúzni, ellenőrizd, hogy az anyag el legyen húzva a cipzártól, és hogy a laza cérnák eltávolításra kerültek.

Használj körömlakkot  

Ha úgy látod, hogy a cipzár fogai az idő múlásával elkoptak, próbáld ki, hogy átlátszó körömlakkal bekened a fogakat. Ez a réteg vastagabbá teszi a fogakat, ami segíthet visszaállítani a cipzár működését. Ha az első réteg után sem záródik megfelelően a cipzár, érdemes egy-két további réteget felvinni. 

Győződj meg róla, hogy minden rétegnek elegendő ideje van megszáradni, mielőtt megpróbálnád használni a cipzárt, különben a fogak ragacsosak és érdesek lesznek.

Mikor érdemes kicserélni a cipzárt?

Előfordul, hogy semmi sem mentheti meg a tönkrement cipzárt. A ruhadarabot azonban ilyenkor sem érdemes kidobni, különösen, ha a ruhadarab drága vagy egyébként jó állapotban van. Helyette megpróbálhatod kicserélni a cipzárt saját magad, vagy kérhetsz segítséget egy szabótól. 

Tippek a törött cipzárak megelőzésére

  • Helyes tárolás: A cipzárak védelme és megfelelő működésük megőrzése érdekében teljesen húzd fel őket, mielőtt mosásra kerülne. Ezzel megakadályozod, hogy a cipzár kifeszülhessen, vagy hogy más ruhadarabokba beleakadjon. Valamint mosás előtt fordítsd ki a ruhadarabokat, ezzel is megóvva a cipzár esetleges sérülését. 
  • Jobb illeszkedés: Ha a ruhadarab túl nehezen cipzárazható, lehet, hogy szükséges némiképp átalakítani. Fontold meg, hogy elviszed a ruhát egy varrodába hogy ott átszabják azt. 
  • Villával a cipzár fogainak összeillesztése: Ha a stopper lecsúszik, a villa egy ideiglenes megoldás lehet a cipzár zárásához. Bár a cipzár újra le fog csúszni, ha kinyitod, így végezheted el: csúsztasd a cipzár alját a villa két középső ágára. Ezután, a cipzár tetejétől kezdve, óvatosan illeszd be a fogak alját a cipzár mindkét oldalába, majd húzd fel a cipzárt. Ha tartós megoldásra van szükséged, varrd vissza a stoppot, hogy a cipzár továbbra is jól működjön.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.