Holnap kiderül, lesz-e fehér karácsony

Christmas,Fir,Tree,In,Winter,Forest,,Scene,With,Sunlight.,Christmas
Shutterstock - Preto Perola
időjósló fehér karácsony Dénes
A hagyomány szerint Dénes napja megmondja, milyen tél várható. Október 9-én kiderül, lesz-e fehér karácsony.

A néphit több időjósló napot is ismer, ezek között van október 9., Dénes napja, ami szerdán lesz. A Dénes névnap időjárása azt mutatja meg, hogy milyen telünk lesz. 

Dénes napján kiderül lesz-e idén fehér karácsony
Dénes napján kiderül lesz-e idén fehér karácsony 
Forrás: Shutterstock

A néphagyomány szerint Dénes névnapja megmutatja a telet. Ha északról fúj a szél és csillagos, tiszta az égbolt, akkor kemény tél várható, és nagy az esélye annak, hogy fehér karácsonyunk lesz.  Ha viszont nyugat felől fúj a szél és felhős lesz az ég, akkor a tél enyhe lesz és korán jön a tavasz - írja a Metropol

Kiszámolták: hamarosan teljesen eltűnik a fehér karácsony Magyarországon

Ki ne ábrándozna minden decemberben arról, hogy fehér karácsonyunk lesz? Pedig, mint kiderült, a karácsonyi hóesés sokkal ritkább, mint gondolnánk. Az okairól itt írtunk. 

További időjósló napok a hónapban:  Az októberi zivatar szeszélyes telet jelent. Ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz.

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.