5 különleges fóbia, amikről eddig még lehet, hogy te sem tudtál

fóbia, fóbiák, félelem, rettegés, szorongás
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A -
félelem fóbiák fóbia pánik rettegés
Ha fóbiában szenvedünk, akkor mély, irracionális félelmet tapasztalunk egy állattól, tárgytól vagy éppen egy mások számára teljesen hétköznapinak tűnő helyzettől. Minden fóbiának lehetnek pszichés, fizikai és viselkedésbeli tünetei is. Íme 5 fóbia, amit lehet, hogy még nem ismertél.

Amíg te vígan nyomkodod a telefonod, hordasz sárga színű ruhákat, vagy egyáltalán nem zavar, ha elered az eső, mások ezektől a hétköznapi dolgoktól rettegnek és komoly szorongást okoz számukra. Sokszor nem is gondolnánk, hogy mi minden okozhat embertársainknak kellemetlen pillanatokat. Bármelyik fóbiáról is beszélünk, az hatással lehet a mindennapi életre, gyakran megnehezítik a mindennapi tevékenységeket. Egy bármilyen fóbia miatt szenvedő gyakran tapasztalhat állandó szorongást és stresszt, ami hosszú távon akár egészségügyi problémákhoz is vezethet, ezért fontos, hogy foglalkozzunk velük és keresünk segítséget, ha szükséges. 

fóbia, fóbiák, félelem, rettegés, szorongás
A technofóbia egy olyan fóbia, ahol az egyén fél a modern techikától.
Forrás: Shutterstock/megaflopp

Íme 5 furcsa fóbia, ami sokak életét megkeseríti 

1. Glosszofóbia - félelem a nyilvános beszédtől

Széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a nyilvános beszédtől való félelem a társadalmi fóbiák között a leggyakoribb. A glosszofóbiában szenvedők hajlamosak megfagyni bármilyen közönség előtt, még néhány ember előtt is. Azt tapasztalják, hogy kiszárad a szájuk, gyenge a hangjuk, és remegni kezd a testük. Még az is előfordulhat, hogy izzadnak, kipirosodnak, és érezhetik, hogy a szívük hevesen dobog.

2. Technofóbia - félelem a modern technikától 

A technofóbia az 1700-as évek végén, az ipari forradalom erősödésével jelent meg. A technofóbiát általában a technikai ismeretek hiánya vagy a hozzá nem értés válthatja ki és a digitális világ gyors fejlődése miatt egyre több embert érint. 

Súlyosabb esetekben még a technika fejlődésével kapcsolatos hírek és információk is annyira felzaklathatják az ilyen fóbiától szenvedőket, hogy akár fizikai rosszullétet is képesek produkálni. 

Tünetei közé tartozik a szorongás a digitális eszközök használatakor (például mobiltelefon, laptop) a túlzott aggódás a magánélet védelme miatt, valamint a technológiai újítások elkerülése. állásukat is elveszíthetik.Sokan tapasztalják, hogy a technofóbia megnehezíti a mindennapi életüket, hiszen a digitális megoldások elengedhetetlenek a munkában és a szórakozásban egyaránt. 

3. Ombrofóbia - félelem az esőtől

Ősszel elkerülhetetlen a borongós, esős időjárás. De mi van akkor, ha valaki szabályosan retteg attól, ha esik az eső? Omnofóbiával küzd az, aki fél az esőtől, ami egy sokkal gyakoribb félelem, mint az elsőre gondolnánk. 

Ez egy rendkívül komoly szorongásos panasz, amelyet az esőtől, vagy akár már csak az eső gondolatától való túlzott és logikátlan félelem jellemez. 

Kiválthatja egy konkrét trauma, de akár csak egy rossz élményhez társuló emlékkép is. Tünetei közé tartozik a heves szívdobogás, légszomj és akár a szabadtéri tevékenységek elkerülése is. Az ombrofóbiások gyakran úgy érzik, hogy az eső veszélyt jelent, és ez jelentősen befolyásolhatja a mindennapi életüket. 

4. Xantofóbia – félelem a sárga színtől

Ez egy ritkábban előforduló fóbia, amelynek szenvedő alanyai általában irracionálisan félnek minden sárga tárgytól. Az érintettek szorongást, stresszt vagy akár pánikot is tapasztalhatnak, ha sárga tárgyakat látnak, legyen az ruhadarab, virág vagy bármilyen más tárgy. 

A xantofóbiában szenvedők mindenáron elkerülhetik a sárga színt, sőt, a sárga ételeket is nyomasztónak találhatják. 

Ez a fóbia igen zavaró a  mindennapi élet során, mivel sárga dolgok szinte bárhol előfordulhatnak.

5. Arachibutirofóbia - félelem attól, hogy a mogyoróvaj a szájpadláshoz ragad

Ha ettél már mogyoróvajas kenyeret, akkor nem ismeretlen számodra ez az érzés. Picit lehet, hogy valóban kellemetlen érzés, de az arachibutirofóbiában szenvedők szabályosan rettegnek tőle. 

Az arachibutirofóbia egy olyan fóbia, amely a ragadós dolgoktól való nagyobb fóbiából vagy a fulladástól való félelemből eredhet. Ez a mogyoróvajjal kapcsolatos traumatikus eseményből is következhet, például fulladásból vagy allergiás reakcióból.

 Az arachibutirofóbia súlyossága személyenként változik. Egyesek, akiknek ez az állapota, képesek kis mennyiségű mogyoróvajat enni, de mások teljesen elkerülik a mogyoróvaj vagy bármilyen más, a mogyoróvajhoz hasonló állagú étel fogyasztását.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.