Aggasztó figyelmeztetés a Föld jövőjéről: megdöbbentő felfedezésre jutottak tudósok

A,Lake,In,The,Shape,Of,The,World's,Continents,In
Shutterstock - petrmalinak
jövő föld figyelmeztetés
Egy nemzetközi kutatócsoport szerint hatalmas veszélyben van a jövőnk. A Földdel kapcsolatos vizsgálataik során rájöttek, hogy a fák és a talaj szinte semmilyen szén-dioxidot nem nyeltek el 2023-ban.

A növények elnyelik a szén-dioxidot – ezt mindenki megtanulja már az iskolában, de mi történik, ha ez már nem igaz? Egy kutatócsoport vizsgálatai alapján a Föld nagyobb veszélyben van, mint azt gondolnánk.

Föld
Tudósok aggasztó figyelmeztetést adtak ki a Föld jövőjéről
Forrás: Shutterstock

Tudósok aggasztó figyelmeztetést adtak ki a Föld jövőjéről

Az emberi tevékenységek, mint a szén, olaj vagy földgáz elégetése szénkibocsátást eredményeznek, amely csapdába eshet a légkörben, és hozzájárul a klímaváltozáshoz. Emiatt folyamatosan arra ösztönöznek minket, hogy csökkentsük a szénlábnyomunkat, de a minket körülvevő világ is segít: az óceánok, erdők, gyepek és a talaj elnyelik a légkörben lévő szén egy részét, segítve a Föld éghajlatának szabályozását.

Ahogy a népesség, a termelés és a technológia fejlődött, az emberiség egyre több kibocsátást engedett a légkörbe, de a növények is több szén-dioxidot nyeltek el, mivel a növekvő szén-dioxid-szint gyorsította a növekedésüket.

Mennyit nyeltek el a növények 2023-ban?

Több ezer éven át a kibocsátott szén mennyisége még kezelhető volt a Föld viszonylag stabil éghajlatán élő növények számára. Azonban, ahogy az átlaghőmérséklet emelkedik és a mezőgazdasági tevékenységek terjednek, az egyensúly egyre inkább megbomlik. Egy kínai, brit, francia és német kutatók által publikált közös tanulmány szerint 2023 volt a valaha mért legmelegebb év, és az erdők, növények, valamint a talaj szinte semmilyen szén-dioxidot nem nyeltek el.

A New York-i Klímahéten szeptemberben Johan Rockström, a Potsdami Klímahatás-kutató Intézet igazgatója figyelmeztetett az aggasztó irányra, amely felé tartunk: 

A természet eddig egyensúlyban tartotta a visszaéléseinket. Ennek azonban vége.

Miért hagyták abba a növények a szén-dioxid elnyelését?

Korábbi kutatások kimutatták, hogy bár az erdők által elnyelt szén mennyisége 1990 és 2019 között viszonylag stabil volt, regionálisan eltérő változások figyelhetők meg. Az orosz, skandináv, kanadai és alaszkai boreális erdők esetében az elnyelt szén mennyisége több mint egyharmadával csökkent, főként a klímaválság okozta hatások, például erdőtüzek és fakitermelés miatt.

Az Amazonas vidékén és a trópusok egyes részein tapasztalható szárazság, valamint a boreális erdők forró körülményei valószínűleg hozzájárultak a szénelnyelés összeomlásához 2023-ban.

Philippe Ciais, a tanulmány egyik szerzője és a francia Klíma- és Környezettudományi Laboratórium kutatója szerint: „2023-ban a légkörben felhalmozódott CO2 szintje rendkívül magas volt, ami nagyon alacsony elnyelést eredményezett a szárazföldi bioszférában.”

Visszatérhet-e a Föld az egyensúlyba?

Bár a 2023-as előzetes adatok aggasztóak, elképzelhető, hogy a szénelnyelés visszaállhat, ha csökken a szárazságok és erdőtüzek előfordulása. Az óceánok is elnyelik a szén-dioxid egy részét, de ez a tengeri hőmérséklet emelkedéséhez vezethet. Andrew Watson professzor, az Exeteri Egyetem tengeri és légköri tudományokkal foglalkozó csoportjának vezetője szerint „az összes modell azt mutatja, hogy a szárazföldi és az óceáni szénelnyelés a jövőben csökkenni fog a klímaváltozás miatt, de kérdéses, hogy milyen gyorsan fog ez bekövetkezni”.

Pierre Friedlingstein professzor, az Exeteri Egyetem kutatója pedig arra figyelmeztetett, hogy „nem szabad csak a természetes erdőkre hagyatkoznunk”.

„Tényleg, igazán foglalkoznunk kell a nagy problémával: a fosszilis tüzelőanyag-kibocsátással minden ágazatban” 

mondta.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.