Újabb halálos járvány a nyakunkon: a WHO szerint minden európai tagállamnak fel kell készülnie a majomhimlőre

vírus járvány mpox majomhimlő Németország
Németországban is megjelent a majomhimlő új, Klád Ib variánsa – jelentette be a Robert Koch Intézet. Az eset egy Kölnben kezelt beteghez köthető, aki valószínűleg egy kelet-afrikai országban fertőződött meg. Eközben Norvégiában két fertőzöttnél a majomhimlő egyik kevésbé súlyos tüneteteket okozó változatát mutatták ki.

A majomhimlő európai terjedése továbbra is aggodalomra ad okot. A legfrissebb fejlemények szerint Németországban egy új, súlyosabb változatot azonosítottak, míg Norvégiában egy kevésbé veszélyes változat két esetét jelentették. A WHO és az európai hatóságok figyelmeztetnek a fertőzés terjedésének kockázatára, és óvatosságra intenek a lakosság körében.

majomhimlő, mpox
Már Németországban is találtak egy majomhimlős beteget
Forrás: Shutterstock

Új majomhimlős esetet regisztráltak Németországban

Először mutatták ki Németországban a majomhimlő Klád Ib variánsát, az érintett külföldön fertőződött meg, a vírust október 18-án mutatták ki a szervezetében - írta közleményében az egészségügyi minisztérium irányítása alá tartozó Robert Koch Intézet. Hozzátették, a vírust "szoros testi kontaktus" útján kapta el az illető, a fertőzés egészségügyi kockázata a német lakosságra nézve alacsony. Az esetet Köln városában észlelték, a szóban forgó beteg egy 33 éves férfi, aki október 12-én került kórházba, és később elkülönítették a többi betegtől. A részletes vizsgálat eredményében feltüntetik: a beteg a Klád Ib vírusváltozattal fertőződött meg, amelyet a minisztérium szerint egy kelet-afrikai országban kaphatott el, és súlyosabb tüneteket okoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél.

Norvégiában két beteget találtak

Kedden az oslói hatóságok is bejelentették, hogy Norvégiában két ember szervezetében is kimutatták a majomhimlő kevésbé súlyos, Klád II változatát. A hatóságok jelenleg a két kevésbé súlyos eset közötti összefüggést vizsgálják.

Európában először Svédországból jelentették augusztusban a majomhimlő Klád I vírusváltozat első megerősített, Afrikán kívüli esetét, a kontinensen továbbra is a Klád II változat a domináns.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2023 januárja óta a majomhimlő-járvány miatt 27 ezer megbetegedést és több mint 1100 halálesetet jelentettek. Az új variáns már Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) arra figyelmeztetett, hogy a majomhimlős fertőzöttek száma az elkövetkező hónapokban várhatóan növekedni fog, ezért minden európai uniós tagállamnak is fel kell készülnie a betegség terjedésére. Javasolták továbbá, hogy a tagállamok adjanak ki utazási tanácsokat a fertőzés által érintett területekre látogatók vagy onnan visszatérők számára, a szóban forgó területekre utazók pedig konzultáljanak egészségügyi szolgáltatójukkal a betegség elleni védőoltásra való jogosultsággal kapcsolatban.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.